Περιφέρεια Αττικής.Οριστικό τέλος στο θάψιμο των σκουπιδιών .Στο 40% η ανακύκλωση μέχρι το 2025

πατούληςΤην αποφασιστικότητα της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να βάλει τέλος στην απραξία του παρελθόντος και στο απαράδεκτο καθεστώς να θάβουμε στη Φυλή κάθε χρόνο, σχεδόν 1,8 εκ. τόνους απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Κι αυτό θα γίνει μ΄ ένα νέο σχέδιο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και σύμφωνο με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που θα εστιάζει στην αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, διαμήνυσε ο Γ. Πατούλης προς τους Δημάρχους της Αττικής, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο το υπό διαβούλευση νέο ΠΕΣΔΑ.

Τους βασικούς άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ παρουσίασαν αναλυτικά οι Τεχνικοί Συμβούλοι σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ Δ. Μπούρκας, ο Β. Μιχαλόπουλος και Α. Μαυρόπουλος.

Γ. Πατούλης: «Στόχος μας το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%»

«Παραλάβαμε μία βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα καθώς οι προηγούμενες Διοικήσεις αναλώθηκαν σε ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς να έχουν επιλύσει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης, με τους περισσότερους Δημάρχους να συμφωνούν, αναγνωρίζοντας πως τόσα χρόνια δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο σ΄ αυτό το κρίσιμο πρόβλημα.

Στη συνέχεια συνόψισε τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την ενίσχυση των Δήμων, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και τιμολογιακής πολιτικής και τεχνικής υποστήριξης, επισημαίνοντας: «Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης που θα είναι φιλικό στο περιβάλλον, δεν θα κοστίζει ακριβά στον πολίτη, θα λειτουργεί με βάση το νέο Εθνικό Σχεδιασμό, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Σ΄αυτό το πλαίσιο συνόψισε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου της Περιφέρειας στους εξής:

  • Προωθούμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση 
  • Εστιάζουμε στη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαλογής βιοαποβλήτων
  • Τοποθετούμε σε όλο το Λεκανοπέδιο  χιλιάδες γωνιές ανακύκλωσης, ώστε ως το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%,
  • Δημιουργούμε 4 πάρκα κυκλικής οικονομίας που θα φιλοξενούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων
  • Δρομολογούμε τη λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε όλη την Αττική.

 

«Βουλησή μας η απόκεντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *