Στήριξη Νααυτιλίας – Ναυπηγοεπισκευής Παρέμβαση WIMA σε Πλακιωτάκη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣε θετικό κλίμα η Διεθνής Ναυτική & Βιομηχανική Ένωση ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας για τα αιτήματά της, τις ενστάσεις της προς τις ενέργειες της COSCO στη ναυπηγοεπισκευή αλλά και την επιθυμία για διατήρηση σταθερού διαύλου επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Την ανάγκη στήριξης των εταιριών με διευκολύνσεις, επιδοτήσεις και απαλλαγές τόνισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ναυτικής & Βιομηχανικής Ενώσεως (WIMA) κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η διοίκηση της WIMA πρότεινε τον καθορισμό ενός γενικότερου πλαισίου στήριξης από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο θα προβλέπεται οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί, έχοντας υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών για το 2020 που φθάνει ως το 60%. Στο διάλογο που αναπτύχθηκε δόθηκε μεγάλη έμφαση στα προβλήματα που διαπιστώνονται στις επιχειρήσεις με δραστηριότητες άμεσα συνδεδεμένες με τη Ναυτιλία και τη Βιομηχανία. Τόσο πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, όσο και μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, προέκυψαν ή εντάθηκαν προβλήματα και δυσλειτουργίες που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις και λύσεις προς όφελος της Ναυπηγοεπισκευής και των συναφών επαγγελμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Υπουργός στις προτάσεις της Ένωσης, μεταξύ των οποίων τέθηκε η ανάγκη επαναφοράς της απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε νεότευκτα πλοία που ναυπηγούνται στην Ελλάδα, καθώς και στις πετρελεύσεις (bunkering) σε πλοία που έρχονται για επισκευή, και τονίστηκε η ανάγκη μείωσης των υψηλών και αναγκαστικών τελών στο αγκυροβόλιο Πειραιά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν αυτό της σχέσεως ανάμεσα σε Πολιτεία και ΟΛΠ/COSCO. Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της WIMA σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις εταιρείες-μέλη της Ένωσης, ενώ εκφράστηκε μεγάλη δυσαρέσκεια έναντι των μεθοδεύσεων της COSCO σε ό,τι αφορά σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, γεγονός που επιτάσσει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Απαντώντας, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ανάφερε ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει και υλοποιεί τις εξής πρωτοβουλίες.

  • Ρυθμίσεις ώστε να καταστεί οικονομικά ελκυστικότερη η Ελληνική σημαία.
  • Ίδρυση σχολών Τεχνικής Εκπαιδεύσεως για την επάνδρωση των ελληνικών πλοίων με κατώτερο πλήρωμα.
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα με θεωρητική και τεχνική κατάρτιση.
  • Ίδρυση ψηφιακής πλατφόρμας για τα πιστοποιητικά των ναυτικών.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα με δημόσια πιστοποίηση, για επαγγέλματα που έχουν σχέση με την επισκευή και συντήρηση των πλοίων.
  • Καταβολή επιδοτήσεων από το Υπουργείο Εργασίας που αφορούν στην κατάρτιση αποφοίτων Ναυτικών Σχολών.
  • Χρηματοδότηση για την επέκταση επιχειρήσεων σε νέες αγορές καθώς και την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά που ήδη δραστηριοποιούνται.
  • Απελευθέρωση του κλάδου Yachting με φορολογικό αντιπρόσωπο πάντα σε συμφωνία με τους διεθνής κανονισμούς, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτών στον τουρισμό.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *