Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξίδι στην Αίγινα

αίγινα 5Ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγινα έχει πολύ μακρά ιστορία, η οποία αρχίζει από την 3η χιλιετία π.χ. και συνεχίζεται στους προϊστορικούς, κλασικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Η Επανάσταση του 1821 βρήκε το νησί σε πλήρη ανάπτυξη και το 1828 η Αίγινα έγινε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους έως το 1829 που μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στην Αθήνα.

αίγινα 4Θα φτάσετε σε μια ώρα με το καράβι ή σε μισή με το flying dolphin. Σημειώστε πως η Αίγινα «ανθίζει» τουριστικά όλο τον χρόνο οπότε πρέπει να έχετε προνοήσει έγκαιρα για τα εισιτήριά σας. Πριν καν πατήσετε το πόδι σας στο νησί, μόνο βλέποντας την πρώτη γενική εικόνα της πόλης της από το κατάστρωμα θα ενθουσιαστείτε.

Την πόλη της Αίγινας συνθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά: Νεοκλασική αρχιτεκτονική, Κα

από το κα ποδιστριακά κτίρια, κατοικίες επιφανών ανθρώπων του χθες και του σήμερα, μουσεία, μνημεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ, πολύ καλλιτεχνικά και εναλλακτικά μαγαζιά για τα ψώνια σας και φυσικά μια υπέροχη παραλιακή περατζάδα.

αίγινα 3Σημειώστε ακόμα πως μόλις κατέβετε ράβι θα σας… περιμένουν άλογα και άμαξες αν θέλετε να κάνετε μια γύρα την παραλία με αυτόν τον τρόπο. Σε κάποιους φαίνεται λίγο κλισέ αυτή η δραστηριότητα σε κάποιους ενδιαφέρουσα. Συντασσόμεθα με τους δεύτερους μιας και πάνω στην άμαξα θα πάρετε μια ακόμα πιο ισχυρή αίσθηση ότι η πόλη της Αίγινας είναι ένα πραγματικά εικαστικό στολίδι.

Μια από τις πρώτες εικόνες που θα αντικρίσετε στο λιμάνι είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Άη Νικόλα, ένα μικρό, κατάλευκο, λιτό κτίσμα. Είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του νησιού – αναφορές για την ύπαρξη του υπάρχουν από το 1673. Η παράδοση θέλει να είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο από Παριανούς μαστόρους. Κάποτε, οι Αιγινιώτες ψαράδες, πριν βγουν το ξημέρωμα για δουλειά, στέκονταν στην κουβέρτα του ναού και προσεύχονταν στον Άγιο των ναυτικών να τους βοηθήσει στις φουρτούνες αλλά και στις ψαριές. Στα αριστερά του λιμανιού θα δείτε την κορυφή ενός (χαμηλού) λόφου και πάνω του να ξεχωρίζει τη μονή στήλη της Κολώνας, ένα απομεινάρι από τον πρώτο οικισμό του νησιού στη Νεολιθική Εποχή.

αίγινα 2Στην παραλία ξεχωρίζει μια σειρά από νεοκλασικά κτίρια, με χρώματα απαλά και κομψούς ρυθμούς και όγκους. Τα κτίρια αυτά μαρτυρούν την αστικοποίηση της Αίγινας, τότε που εδώ ιδρύθηκε το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Και η εικόνα της παραλίας περιλαμβάνει και άλλα: ιστιοφόρα, γιοτ, βάρκες και ψαροκάικα, μοντέρνες καφετέριες δίπλα σε παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες κι ουζερί.

Απαραίτητη στάση στην πόλη είναι η παλιά ψαραγορά, μια πραγματικά καλτ εικόνα, απόλυτα αυθεντική. Λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια και τα καφάσια της σπαρταρούν με φρέσκα ψάρια, ενώ ολόγυρα, μέσα στη στοά της αγοράς Αιγινιώτες και επισκέπτες απολαμβάνουν τσίπουρα και μεζεδάκια. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά, μπορείτε να ζητήσετε να σας ψήσουν τα ψαράκια που θα έχετε επιλέξει επί τόπου από την ψαραγορά.

Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα. Ο συγκεκριμένος ναός της Αφαίας (δηλαδή της Αθηνάς), βρίσκεται σε ύψος 160 μέτρων στην ανατολική πλευρά του νησιού, 29 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών. Χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ. και σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο με τους αρχαίους ναούς σε Θησείο και Σούνιο. Το μουσείο βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Στην είσοδο του, υπάρχει αναπαράσταση του ναού στην αρχική του μορφή. Ανάμεσα στα εκθέματα του βρίσκονται αγάλματα, εργαλεία της εποχής και κεραμικά αγγεία. Το μουσείο φιλοξενεί και ένα μεγάλο μέρος από το αναστηλωμένο αέτωμα του ναού, μέσα από το οποίο διαφαίνεται η τότε μεγαλοπρέπεια της αρχιτεκτονικής αυτής κατασκευής.

αίγινα 1Σημειώστε και το εξής. Ένας μεγάλος αριθμός εκθεμάτων του ναού της Αφαίας ανακαλύφθηκε το 1811 από Άγγλους και Γερμανούς αρχαιολόγους. Δυστυχώς, οι αρχαιολόγοι πούλησαν τα εκθέματα στον Λουδοβίκο της Βαυαρίας, με αποτέλεσμα το 1828 να καταλήξουν στο Μόναχο, όπου κι εκτίθενται από τότε. Σε ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκη του Μονάχου, με τίτλο «Αιγινήτες», περιλαμβάνονται τμήματα του ναού, μέρος από τα γλυπτά των αετωμάτων, 17 αγάλματα (του αγάλματος της Αθηνάς συμπεριλαμβανομένου) κ.ά.

Άχαστη εκδήλωση το Φεστιβάλ φιστικιού. Αν βρεθείτε τον μήνα Σεπτέμβριο. Σε αυτό το φεστιβάλ, ο ιδιαίτερος καρπός που φυτρώνει σχεδόν σε όλο το νησί έχει την τιμητική του. Κοσμήματα, έργα τέχνης, αντικείμενα, γεύσεις και αρώματα με έμπνευση από το λατρεμένο φιστίκι Αιγίνης γεμίζουν για τέσσερις (συνήθως) ημέρες τον παραλιακό δρόμο του νησιού.

Να πούμε δύο λόγια και για το Π.Ο.Π Αιγινιώτικο φιστίκι. Το 1896 ο γιατρός Νικόλαος Πέρογλου ξεκίνησε την συστηματική καλλιέργειά του, η οποία σύντομα έγινε δημοφιλής στους κατοίκους του νησιού.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1960 δημιουργήθηκε στην περιοχή Πλακάκια το πρώτο εργοστάσιο αποφλοίωσης φιστικιών. Η ποιότητα του «φιστικιού Αιγίνης», ονομασία που κατοχυρώθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996, θεωρείται διεθνώς εξαιρετική και υπερτερεί σε σχέση με αρκετές ξένες ποικιλίες, κάτι που οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του νησιού (ξηρασία) και στα ηφαιστειογενή χαρακτηριστικά του εδάφους.

 

Παλαιοχώρα. Πολύς κόσμος αποκαλεί αυτή την περιοχή ο «νησιωτικός Μυστράς». Στην ουσία, πρόκειται για τον παλιό οικισμό της Αίγινας που κτίστηκε από τους Αιγινίτες γύρω στα 896 μ.Χ., για να προφυλαχθούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών. Ο λόφος έσφυζε από ζωή και οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και το εμπόριο ως το 1537 μ.Χ., οπότε ο διαβόητος πειρατής Βαρβαρόσσα λεηλάτησε και ρήμαξε τον οικισμό, γκρεμίζοντας τα πάντα εκτός από τις εκκλησίες. Το 1654 μ.Χ. η Παλαιαχώρα καταστράφηκε εκ νέου και ερημώθηκε, αυτή τη φορά από τους Ενετούς. Σήμερα σώζονται περίπου 35, από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν παλιά, με αξιόλογες (αλλά αρκετά φθαρμένες) αγιογραφίες.

Μοναστήρι Άγιου Νεκτάριου. Αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού. Το συγκεκριμένο μοναστήρι θεωρείται θαυματουργό καθώς ο Άγιος Νεκτάριος (1846-1920) είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή. Το μοναστήρι είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Ξεκίνησε να λειτουργεί (επαναλειτουργεί για την ακρίβεια) από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο όταν έψαχνε έναν τόπο να στεγάσει ένα μοναστήρι για το τέλος της ζωής του. Μαζί με τέσσερις μοναχές οι οποίες επιθυμούσαν να μονάσουν υπό την πνευματική καθοδήγησή του, ο Άγιος Νεκτάριος βρήκε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στη θέση Ξάντος.

Έτσι, το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1904. Τη σημερινή μορφή του, την απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Στις μέρες μας κατοικούν στο μοναστήρι 14 μοναχές.

Πεζοπορία στα μονοπάτια της Αίγινας: Το νησί διαθέτει 10 µονοπάτια, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει πιο κοντά στη φύση και να ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της Αίγινας. Μάλιστα, εδώ και λίγα χρόνια, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας μαζί με τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση», οργανώνουν πεζοπορίες στα πανέμορφα ορεινά χωριά του νησιού φροντίζοντας ταυτόχρονα τα μονοπάτια. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες εδώ.

Οι παραλίες της Αίγινας είναι όμορφες με το δικό τους χαρακτήρα και φυσικά καθαρές. Στην πόλη θα βρείτε τις παραλίες Αύρα, Παναγίτσα και την περίφημη Κολόνα. Στην τελευταία, αφού περάσετε από τον αρχαιολογικό χώρο θα βρεθείτε σε μια ακρογιαλιά µε πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παραλία… χωρίς αμμουδιά που σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό.

Πολύ κοντά στην πόλη και στο δρόµο προς Πέρδικα, βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης. Όταν έχει νοτιά, αυτή η παραλία γεμίζει με λάτρεις του windsurf και kitesurf. Λίγο παρακάτω, θα βρείτε τις οργανωμένες παραλίες πρώτος και δεύτερος Μαραθώνας. Ακολουθούν η Πέρδικα µε τα βραχάκια της για βουτιές, η Αγία Μαρίνα με τη μεγάλη αμμουδερή παραλία και τη γαλάζια σημαία και η Σουβάλα µε τα πρώην ιαματικά λουτρά.

Μικρή παρένθεση για να πούμε δύο λόγια για τη -σημαντική- Σουβάλα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αίγινας και βρίσκεται στα 10 χλμ. βόρεια του κεντρικού λιμανιού. Σημειώστε πως στο δρόμο από το λιμάνι της Αίγινας για Σουβάλα μπορείτε να κάνετε μια (ή μάλλον δύο) στάσεις για να θαυμάσετε το μουσείο του Χρήστου Καπράλου και το σπίτι του Καζαντζάκη. Κάποτε, η Σουβάλα ήταν το κεντρικό λιμάνι του νησιού, όταν η πόλη της Αίγινας μεταφέρθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια από τους πειρατές, μέσα στα τείχη της Παλαιοχώρας.

Ένα ταξίδι ανοίγει πάντα την όρεξη. Πού θα φάτε στην Αίγινα; Οι επιλογές για καλομαγειρεμένο, νόστιμο και από εξαιρετικές πρώτες ύλες φαγητό είναι πραγματικά πάρα, πάρα πολλές και το νησί έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες σε αυτόν τον τομέα. Στην πόλη γνωστός είναι ο «Μπάμπης», με πολύ καλή ελληνική κουζίνα, τραπεζάκια πάνω στο κύμα και εντυπωσιακά φωτισμένους φοίνικες. Γνωστός είναι και ο «Μπακαλόγατος», τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο με διακόσμηση που θυμίζει παλιό μπακάλικο. Έχει όμορφη, γραφική αυλή. Το «Κάππος Έτσι» είναι ένα γνωστό εστιατόριο με ιδιαίτερες γεύσεις ενώ σε πολλά πιάτα πρωταγωνιστεί το φιστίκι Αιγίνης. Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού είναι ο «Σκοτάδης».

Στην Κυψέλη αγαπητό μαγαζί είναι «Το Στέκι της Κυψέλης» με άπαιχτα σουβλάκια τα οποία μπορείτε να απολαύσετε σε μια πολύ ωραία αυλή. Στον Μαραθώνα καλή επιλογή μπορεί να είναι η «Όστρια», η οποία εδώ και 20 χρόνια σερβίρει νοστιμότατα σπιτικά μαγειρευτά, φρέσκα ψάρια και χωριάτικες πίτες. Όλα αυτά σε τραπεζάκια δίπλα στο κύμα. Στην Πέρδικα, την επίσκεψη αξίζει ο «Νώντας», με ιστορία από το 1936 και… εξειδίκευση στο ολόφρεσκο ψάρι. Στη Βαγία καλή επιλογή είναι η «Χορεύτρα» με ιδιαίτερες πίτες και πιάτα της ώρας, αλλά και ο Νικόδημος μια κλασική ταβέρνα με τα όλα της.

Δοκιμάστε γκερεµέζι. Πρόκειται για ένα λευκό, γίδινο τυρί-αλοιφή, ελαφρώς ξινό αλλά µε έντονη, υπέροχη γεύση. Είναι τρίμηνης ωρίμανσης. Οι περισσότερες ταβέρνες το σερβίρουν ενώ μπορείτε να το προμηθευτείτε και σε ένα από τα μαγαζιά με ντόπια προϊόντα στην πόλη.

Η Αίγινα μπορεί να είναι μια πολύ κοντινή απόδραση αλλά την ίδια στιγμή είναι μεγάλη σε «αποκαλύψεις» και δυνατές εικόνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *