Τι είναι ο    επαγγελματικός προσανατολισμός;

Καστάνια ΜαρίαΠρόκειται για μια διαδικασία που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου. Επίσης, σε βοηθά να εντοπίσεις τα επαγγέλματα που σου ταιριάζουν, αλλά και τις Σχολές στις οποίες μπορείς να εκπαιδευτείς σε αυτά. Έτσι, θα μπορέσεις να ανακαλύψεις αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου ταιριάζουν με τα επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν, καθώς και αν οι ικανότητες που έχεις θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις σε αυτά.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η επαγγελματική ταυτότητα είναι διαφορετική από την προσωπική.

Δε σε προσδιορίζει εξ ολοκλήρου, είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής σου. Άλλο τι δουλειά κάνεις και άλλο το ποιος είσαι. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός θα σε βοηθήσει, επίσης, να ξεχωρίσεις τι θέλεις και μπορείς εσύ να κάνεις, από το τι περιμένουν από εσένα οι άλλοι, που πιθανώς σε επηρεάζουν σε αυτήν την απόφαση. Πολλές φορές, οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, επειδή φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν αγαπημένους τους ανθρώπους και δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους επιθυμίες.

Είναι απαραίτητος ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στις μέρες μας;
Η διεξαγωγή του τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι ένα αναγκαίο εφόδιο για τους μαθητές και τους ενήλικες εξαιτίας:

 • της προσφοράς πολλών Πανεπιστημιακώνκαι Επαγγελματικών σχολών.
 • του νέου εκπαιδευτικού συστήματος. Όσο νωρίτερα αποφασίσει ο μαθητής ποιο επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον τόσο καλύτερο γνωστικό υπόβαθρο θα μπορέσει να οικοδομήσει για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις των Εισαγωγικών Εξετάσεων
 • της μεγάλης αναντιστοιχίαςτου εκπαιδευτικού συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
 • της πληθώρας πτυχιούχων
 • της ελλιπούς ενημέρωσηςγια τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
 • της λανθασμένης επιλογής σχολής,με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να διακόπτουν τις σπουδές τους
 • του επαναπροσδιορισμού της καριέρας ανεξαρτήτου ηλικίας με σκοπό να είναι πιο αποδοτικοί

 

 

Τι είναι το Άριστον τεστ και σε ποιους απευθύνεται:

Το Άριστον τεστ αποτελεί ένα πρωτοποριακό έμπειρο σύστημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διερευνά την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου προσδιορίζοντας τα επαγγέλματα εκείνα που του ταιριάζουν καθώς και τα αντίστοιχα Τμήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο νέος μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις σπουδές και το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ώστε να διασφαλίσει μία πετυχημένη καριέρα.

 

Απευθύνεται:

✅Σε μαθητές Γυμνασίου, προκειμένου να τους δώσει κατεύθυνση και προσανατολισμό στην παρά πέρα πορεία αλλά και στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν: Ενιαίο Λύκειο ή ΕΠΑ. Λ;

✅Σε μαθητές Α’ Λυκείου προκειμένου να τους δώσει έγκαιρη αλλά και έγκυρη λύση στο δίλημμα επιλογής κατεύθυνσης.

✅Σε μαθητές Β’ Λυκείου προκειμένου να ταυτοποιήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και δεξιότητές τους με συγκεκριμένα επαγγέλματα ώστε να λάβουν σωστές αποφάσεις.

✅Σε μαθητές Γ ‘ Λυκείου προκειμένου να εντοπίσουν τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητα τους με ταυτόχρονη πληροφόρηση για τις αντίστοιχες σπουδές, ώστε με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, να λάβουν με ασφάλεια και σιγουριά αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους.

✅Σε ενήλικες που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την επαγγελματική τους καριέρα αλλά και την προσωπική τους εξέλιξη.

 

Το ΑΡΙΣΤΟΝ τεστ βασίζεται σε ψυχομετρικές μεθόδους και τεχνικές, καθώς επίσης και σε διεθνή τεστ προσωπικότητας, ενδιαφερόντων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Παρέχει τη δυνατότητα διαπίστωσης τόσο μεμονωμένων όσο και συνδυασμού χαρακτηριστικών προσωπικότητας, ικανοτήτων – δεξιοτήτων που κατέχει ένα άτομο, με στόχο την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων για την ανάδειξη του ατόμου και την αρμονική του ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Παράλληλα, το τεστ υποδεικνύει επαγγέλματα που ταιριάζουν με την ίδια ιδιοσυγκρασία και με τις προδιαθέσεις που ήδη υπάρχουν στο δυναμικό του ατόμου, αναλύοντας την προσωπικότητα, τις ειδικές ικανότητες και δεξιότητες που απαιτούνται για την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών. Στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν καλλιεργηθεί σε επιθυμητό βαθμό, μπορούν να αναπτυχθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και με την σχετική εξάσκηση, καθότι σε πολλές περιπτώσεις είναι επίκτητες.

 

 

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΊΑ ΤΟΥ ΤΕΣΤ

Το ΆΡΙΣΤΟΝ ΤΕΣΤ είναι με διαφορά το πλέον αξιόπιστο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού διότι:

 • Βασίζεται σε μελέτες και έρευνες πλέον των 30 ετών
 • Έχει πολύ μεγάλο Δείκτη Αξιοπιστίας (99%) και Δείγμα Στάθμισης (10.000 νέοι).
 • Έχει σταθμιστεί σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 • Εκδίδει το επαγγελματικό προφίλ αυτόματα, μετά από πλήθος πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, συγκρίσεων και συνδυασμών (850 εκατομμύρια περίπου), που γίνονται εξατομικευμένα για κάθε άτομο.

 

          Είσαι σε δίλημμα;;; Δεν έχεις αποφασίσει ποια σχολή θα επιλέξεις;

Νιώθεις ότι δεν αντέχεις άλλο στην εργασία που ήδη είσαι και αναρωτιέσαι αν είσαι στο σωστό επαγγελματικό μονοπάτι;

               Ήρθε η ώρα να κάνεις το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού!!!

 

Καστάνια Μαρία

              Φιλόλογος –Παιδαγωγός- MSc Eιδικής Εκπαίδευσης– Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Email: maria-kastania@hotmail.com

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *