ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ

χρυστοστομίδης«…Το θέατρο Χρυσοστομίδη προσέφερε και κάτι ακόμα στον Κερατσινιώτικο λαό. «Κατέβαζε», σύμφωνα με τη ορολογία της εποχής, τις μεγάλες φίρμες των Αθηναϊκών θεάτρων, του κινηματογράφου και του τραγουδιού για μια έκτακτη εμφάνιση. Κι έτσι έδινε την ευκαιρία στον κόσμο του Κερατσινίου να τους απολαύσει ολοζώντανους μπροστά του.

Σας θυμίζω μερικά ονόματα:

Από τους μεγάλους ηθοποιούς: Ορέστης Λάσκος, Μάνος Κατράκης, Βασίλης Αυλωνίτης, Ίλια Λιβικού, Θόδωρος Μορίδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Νίκος Σταυρίδης, Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Αλέκα Στρατηγού, Πέτρος Κυριακός, Σταύρος Παράβας, αδελφές Καλουτά, Φίλιος Φιλιππίδης, ο θρυλικός Αγκόπ.

Από τους διάσημους τραγουδιστές: Σοφία Βέμπο, Τζίμης Μακούλης, Τόνης Μαρούδας, Νίκος Γούναρης, Σώτος Παναγόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος.

Από τους πασίγνωστους κονφερασιέ: Λάμπρος Ζούνης, Γιώργος Οικονομίδης.

Από τις μεγάλες φίρμες του λαϊκού πάλκου: Βασίλης Τσιτσάνης, Μαρίκα Νίνου, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζαμπέτας, Σπύρος και Ζωή Ζαγοραίου.

Τόσα και τόσα ονόματα που, τελικά, είναι ευκολότερο να απαριθμήσεις αυτούς που δεν ήλθαν παρά αυτούς που ήλθαν! Κι ο κόσμος είχε την μοναδική ευκαιρία να δει ολοζώντανα τα ινδάλματά του που, διαφορετικά, θα ήταν αδύνατον να το κάνει για οικονομικούς λόγους.

Όμως ο βασικός κορμός του θιάσου ήταν ένα πλήθος λιγότερο γνωστών ηθοποιών με πολύτιμη εμπειρία που απόκτησαν έχοντας δουλέψει στα «μπουλούκια» (ταινία «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου), όπως ο Σταύρος Κλεώπας, ο Ζαζάς, ο Σαρρής, η Νίτσα Φιλοσόφου (μητέρα του Γιώργου Κωνσταντίνου) και ο Ζαννίνο με την γυναίκα του Τζένη και την κόρη τους Σόφη, που, πιτσιρίκα, τραγουδούσε και χόρευε. Θυμάμαι ακόμη τον στίχο από το ρεφραίν «…και μην ξανοίγεσαι στο λέω για καλό σου γιατί θα βρεις τον διάβολό σου»…

Άρης Γαβριηλίδης

Απόσπασμα από το κεφάλαιο «Το θέατρο Χρυσοστομίδη» από το βιβλίο του «Νοσταλγώντας την δεκαετία του ’50-Η ζωή σε μια συνοικία του Πειραιά».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *