Το κοινό έδαφος της Μαθηματικής και Νομικής Σκέψης

Γράφει η Νικη Μιχαήλ Κατσικάδη

Μελετήτρια Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας

Νίκη Μιχαήλ ΚατσικάδηΑυτό το έδαφος έχει βαθιές ρίζες. Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι: τα καθαρά μαθηματικά είναι δημιουργία «Ιδεών της Λογικής».  Επίσης ο Γαλιλαίος είχε πει ότι το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο, στην Μαθηματική γλώσσα. Και δίχως άλλο τα πάντα γύρω μας, είναι Μαθηματικά.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έλεγαν: Όπου υπάρχει κοινωνία εκεί υπάρχει και Νόμος. Αλλά όπου υπάρχει Κοινωνία εκεί υπάρχουν και Μαθηματικά. Κατά μια γενική συνείδηση, τα μαθηματικά βοηθούν τη Δικαιοσύνη μ’ έναν τρόπον αποτελεσματικό και αντιληπτό, από κάθε παρατηρητή και θεωρό. Η Μαθηματική εφαρμογή μοντέλων και παιγνίων, χρησιμοποιείται εκτός από την ψυχαγωγία, και για να προσφέρει στην Δικαιοσύνη με τη λύση των προβλημάτων του Φυσικού και Κοινωνικού κόσμου, και όχι μόνο.

Η λέξη μαθηματικά έχει προέλθει για όλα τα έθνη από την Ελληνική Γλώσσα και συγκεκριμένα από τον (αρχαίο) πληθυντικό του ουδέτερου του επιθέτου μαθηματικός ‹μάθημα, ‹μανθάνο, μαθαίνω, αποκτώ (μελέτη) γνώσεις, γνώση, Παιδεία, εμπειρία.

Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη που μελετά θέματα που αφορούν την ποσότητα, (αριθμούς) τη δομή, (γεωμετρικά σχήματα) το χώρο, τη μεταβολή, τις σχέσεις όλων των μετρήσιμων αντικειμένων της πραγματικότητας και της φαντασίας μας. Καθώς λένε ερευνητές μελετά κι άλλα θέματα που είναι απαράδεκτα για να συγκαταλέγονται στον ορισμό των μαθηματικών.

Οι μαθηματικοί αναφέρονται στην επικοινωνία με τύπους και εξετάζουν την αλήθεια τους με έναν αποδεικτικό τρόπο βημάτων λογικών που στηρίζονται σε αξιώματα και θεωρήματα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *