Το λουλούδι του Θείου Πάθους

λουλούδι του πάθους»Όποιος αγαπάει πολύ, προσπαθεί πολύ και κατορθώνει πολλά. Και ό,τι γίνεται με αγάπη, γίνεται καλά.» έλεγε ο δάσκαλος και συνέχισε:

»Πόσα λουλούδια του πάθους» σε υπαινιγμό του πάθους του Χριστού, καθώς οι πρώτοι ιεραπόστολοι στην Αμερική ήθελαν να δουν τα όργανα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης μέσα στα διάφορα μέρη που απαρτίζουν αυτά τα λουλούδια.

Η δημοφιλής φαντασία βλέπει στο παράξενο λουλούδι  πολλά από τα χαρακτηριστικά του Ιερού Πάθους Έτσι, μπορεί κανείς να δει το στέμμα των αγκαθιών που έβαλαν στο κεφάλι , τα τρία καρφιά στο σταυρό, τις πέντε πληγές που έσφιξαν το σώμα Του και τα σχοινιά με τα οποία Τον έδεσαν. Το μικρό και πορτοκαλί άνθος περιέχει κοκκινωπούς σπόρους που ερμηνεύονται ως σταγόνες αίματος που βλάστησαν από τις πληγές Του.

Εάν τα λουλούδια ήταν λευκά, υποδήλωναν αγνότητα, αν ήταν μπλε, τον παράδεισο. Οι τρεις μέρες που ήταν η διάρκεια ζωής του λουλουδιού σήμαινε ότι ο Υιός του ανθρώπου θα ήταν τρεις μέρες και νύχτες στην καρδιά της γης.

Αλλά υπάρχει και ισπανική φαντασία και αρκετοί δημοφιλείς θρύλοι για την προέλευση των λουλουδιών του πάθους. Ένας από αυτούς τους μύθους λέει ότι η Μπουρά ήταν μια κοπέλα Ισπανίδα που ερωτεύτηκε έναν αυτόχθονα. Ο πατέρας του κοριτσιού, στρατιωτικός, δεν ήθελε να δεχτεί ποτέ αυτή τη σχέση μ’ έναν εχθρό αιρετικό και, από την άλλη πλευρά, είχε ήδη αποφασίσει ότι η κόρη του θα παντρευτεί ένα νεαρό Ισπανό καπετάνιο. Μόλις έμαθε τη σχέση της κόρης του, αποφάσισε να δολοφονήσει το αγόρι. Ο Γκουαράνι δέχτηκε ένα φτερωτό βέλος στην καρδιά Αυτό παρέμεινε στο στήθος του σαν ένα λουλούδι που έπεσε στο σώμα του Λίγο καιρό αργότερα, σ αυτόν τον τραγικό χώρο, ένα φυτό που δεν το είχαν δει ποτέ εμφανίστηκε το οποίο πήρε τ’ όνομα του ερωτευμένου νεαρού.

Το λουλούδι του πάθους εμφανίζεται ανάμεσα στα μοτίβα που διακοσμούν το πάτωμα του καθεδρικού ναού του Μπουένος Άιρες. Η Ευρώπη οφείλει αυτό το παράξενο λουλούδι στον Κολόμβο.

Ζωή Μπούζα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *