Το παραμυθάκι της Φωνής

Πολιτισμός είναι η ανθρωπιά

ΜΠΟΥΖΑ»Ο πρώτος άνθρωπος που εκτόξευσε μια προσβολή αντί για μια πέτρα ήταν ο θεμελιωτής του Πολιτισμού» είπε ο δάσκαλος ο κύριος Τάκης

Και τότε η Ελένη που της αρέσει πολύ το διάβασμα ζήτησε την άδεια να πει κι εκείνη μια ιστορία.

»Βεβαίως να την ακούσουμε »είπαν όλοι

»Πριν από χρόνια, η ανθρωπολόγος Margaret Mead ρωτήθηκε από μια φοιτήτρια τι θεωρούσε ως το πρώτο δείγμα πολιτισμού Η κοπέλα περίμενε από τη Mead να μιλήσει για τρόπους ψαρέματος ή για τον πηλό ή πέτρες για άλεσμα. Αλλά όχι.

Η Mead είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού ήταν ένα μηριαίο κόκαλο, που είχε σπάσει και στη συνέχεια επουλωθεί.

Η Mead εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο, αν σπάσεις το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορεί ένα ζώο να ξεφύγει  από τον κίνδυνο, να πάει στο ποτάμι για να πιεί νερό ή να κυνηγήσει και να βρει φαγητό. Γίνεται τροφή για τα μεγαλύτερα ζώα που έρχονται. Κανένα ζώο δεν επιβιώνει μ’ ένα σπασμένο πόδι.

Λοιπόν ένα σπασμένο μηριαίο που έχει επουλωθεί είναι στοιχείο ότι κάποιος έχει πάρει χρόνο να μείνει κοντά του. Το είδε, του καθάρισε την πληγή, το μετέφερε σε ασφαλές μέρος και το  φρόντισε. Βοηθώντας κάποιον άλλο μέσα από δυσκολία είναι εκεί που ξεκινάει ο πολιτισμός, είπε η ανθρωπολόγος».

Χειροκρότησαν τα παιδιά τη φίλη τους και κατάλαβαν πόσο πολιτισμός είναι να στέκεσαι δίπλα σένα άνθρωπο που έχει την ανάγκη σου

Ζωή Μπούζα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *