Το 1/3 της μαθητικής κοινότητας κινδυνεύει να χάσει τη σχολική χρονιά

αρσένης

  • Μεταξύ 1.400.000 μαθητριών και μαθητών χορηγούνται μόλις 90.000 laptops για την τηλεκπαίδευση
  • Αποκλείεται από την (τηλ)εκπαίδευση το 30% των μαθητριών και των μαθητών, που προέρχονται από φτωχά και αποκλεισμένα νοικοκυριά
  • Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός μαθητριών και μαθητών, στα σπίτια των οποίων υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά οι γονείς καλούνται να βιοπορισθούν με τηλεργασία

«Έχουμε 1,4 εκατ. μαθητές και μαθήτριες και εσείς, κυρία υπουργέ, δίνετε μόλις 90.000 υπολογιστές για την τηλεκπαίδευση. Αναρωτιέμαι σε ποια από όλα τα παιδιά θα πάνε αυτοί οι υπολογιστές; Καλύπτεται το 7% των αναγκών, όταν περισσότερο από το 30% των οικογενειών βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό» τόνισε ο Κρίτων Αρσένης, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του για την έλλειψη πρόνοιας στα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης.

Και έθεσε μια σειρά ερωτήματα: «Πείτε μας, κυρία υπουργέ, με ποια κριτήρια διαμοιράζονται τα ελάχιστα tablets που στέλνετε; Πως είναι δυνατόν, αυτήν τη στιγμή, στους μαθητές που είναι αποκλεισμένοι για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, να βάζετε απουσίες και να κινδυνεύουν να χάσουν την τάξη; Ενημερώστε μας, πόσοι μαθητές σήμερα βρίσκονται κοντά στο όριο να μείνουν από απουσίες;

Γιατί κλείσατε τα σχολεία και δεν επιλέξατε να λειτουργήσετε τάξεις των 15 ατόμων, όπως σύστηναν επιδημιολόγοι και πρότειναν εκπαιδευτικοί; Επιλέξατε να αποκλείσετε μαθητές!».

«Έχει αποσαφηνισθεί από όλους τους επιδημιολόγους ότι στα σχολεία δεν υπήρξε τάση διασποράς του ιού. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων πάρθηκε, διότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα σχολεία. Η σύνδεση με όλες τις πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας είναι δωρεάν! Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν δεν έχει υπολογιστή, tablet ή κινητό, μπορεί κάποιος να συνδεθεί μέσω τηλεφώνου με μηδενικό κόστος». Απάντησε η υπουργός κ. Κεραμέως.

«Ένα υψηλό ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού προσπαθεί να μάθει γράμματα από το τηλέφωνο, αυτή τη στιγμή κυρία υπουργέ!» επέμεινε ο Κ. Αρσένης και ανάγνωσε ανακοίνωση του Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου στις 6 Νοεμβρίου, όπου αναφέρεται: «Ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 30% των μαθητών μας δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, tablet, σύνδεση στο διαδίκτυο, ακόμη και σε σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Δεν διαθέτει σταθερό τηλέφωνο, ορισμένα παιδιά μάλιστα διαβιούν σε σπίτια με κομμένο ρεύμα. Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό με ευθύνη του κράτους και να τους χορηγηθεί δωρεάν ίντερνετ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο σχολείο μας, εστάλησαν πέρσι τον Ιούλιο πέντε tablets για 410 μαθητές και 50 καθηγητές».

Και πρόσθεσε σχετικά με την «καραντίνα» που έχει επιβληθεί στην εκπαίδευση: «Εάν ακούγατε το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ) που εξηγούσε με ποιον τρόπο μπορούσαν να δημιουργηθούν τάξεις των 15 μαθητών και πως να αξιοποιηθεί το κτιριακό απόθεμα, τα σχολεία θα μπορούσαν σήμερα να λειτουργούν.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *