Τραγική η κατάσταση.Από τις εγκαταστάσεις της Oil One

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ1 Επιστολή του διευθυντή του 2ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας, έρχεται να υπογραμμίσει την τραγική κατάσταση από τη δυσοσμίας που έρχεται από τις εγκαταστάσεις της Oil One στη Δραπετσώνα

Με δραματικό τρόπο περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας τη δυσοσμίας από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One στη Δραπετσώνα, ο διευθυντής του 2ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας, με επιστολή που απηύθυνε προς τον Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο – εκτός των άλλων και με την ιδιότητα του ως υπεύθυνος υγιεινής και ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού της συγκεκριμένης μονάδας – και την οποία κοινοποίησε και στην αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά.

Άλλωστε, δενΕΠΙΣΤΟΛΗ2 είναι η πρώτη φορά που ο διευθυντής του συγκεκριμένου σχολείου έχει επισημάνει το πρόβλημα, που έχει οδηγήσει ακόμη και σε περιστατικά λιποθυμιών μαθητών.

Στην επιστολή αυτή περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο από τα διαρκή επεισόδια δυσοσμίας στην περιοχή, φαινόμενο που όπως αναφέρει «έρχεται από την περιοχή των Λιπασμάτων, κάνοντας τη διαβίωση στη σχολική μας μονάδα πολύ δύσκολη». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μάρτυρας αυτής της κατάστασης έγινε και ο νεοεκλεγείς Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείου. Ο τρόπος που περιγράφει την κατάσταση αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος:

«Ελέω πανδημίας τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καλούμαστε να λειτουργήσουμε με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες φορώντας τις μάσκες προφύλαξης, σεβόμενοι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, σεβόμενοι την αξία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας. Όμως, η χαρακτηριστική δυσοσμία που θυμίζει βενζίνη ή παράγωγα πετρελαίου, διαπερνά τις μάσκες μας, φυλακίζεται στους διαδρόμους, δημιουργεί

Πολλά παράπονα μαθητών για κεφαλαλγίες και στομαχόπονους, ιλίγγους και τάση προς εμετό, μας οδηγούν να ειδοποιούμε τους γονείς ότι πιθανώς είναι συμπτώματα απλών ιώσεων ή υπόπτων κρουσμάτων COVID-19»

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, δέχονται παράπονα για την αποπνικτική δυσοσμία και στο σημείο υπογειοποίησης της περιφερειακής λεωφόρου Δραπετσώνας, ακριβώς κάτω από το γήπεδο της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι ανάλογα προβλήματα έχουν και όμορα σχολεία.

Το κείμενο αυτό του διευθυντή του 2ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας, αποτυπώνει μια κατάσταση που επικρατεί καιρό και για την οποία πλέον έχουμε και τα επιστημονικά δεδομένα.

Μια σειρά μετρήσεων και ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του ΑΠΘ έχει τεκμηριώσει την ύπαρξη της δυσοσμίας, εντοπίζοντας υψηλές τιμές αέριων ρύπων που προκαλούν δυσοσμία (όπως και υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνου βενζόλιου), αλλά και έχουν κάνει σαφές ότι πηγή προέλευσης της δυσοσμίας είναι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη, στην περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Και βέβαια, μια ανακοίνωση όπως αυτή του διευθυντή του 2ου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας αποτελεί και μια απάντηση στην επιλογή του Εισαγγελέα Πειραιά να βάλει στο αρχείο το ζήτημα των ευθυνών της Oil One για τη δυσοσμία, επιλογή την οποία έχει αμφισβητήσει ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας απευθυνόμενος στον Άρειο Πάγο.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί μια συνθήκη όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές θα υποφέρουν την ώρα του μαθήματος, παιδιά θα εμφανίζουν ίλιγγο, στομαχόπονο και κεφαλαλγία και μια ολόκληρη περιοχή θα υφίσταται τη δυσοσμία και θα εκτίθεται σε καρκινογόνες ουσίες. Ιδίως όταν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μέσα από την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή, ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή. Απομάκρυνση που θα επιτρέψει να προχωρήσει πραγματικά η ανάπλαση της περιοχής και μετατροπής της σε έναν πόλο αναψυχής, πολιτισμού και καινοτομίας, ανάπλαση την οποία αλλεπάλληλες κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί και η οποία όμως διαρκώς μετατίθεται στο μέλλον.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *