Υπουργείο Ναυτιλίας.Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική

πλακιωτάκηςΣτην άμεση εφαρμογή του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» που προβλέπει ο Ν.4770/21 περί προχωρά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών κ. Δημήτρης Σταμάτης στην διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε ο συντονισμός δράσης για την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αφενός να συνεργαστούν για την έκδοση των 2 ΚΥΑ που προβλέπονται από το Νόμο και αφετέρου να προχωρήσουν στην σύσταση τεχνικής γραμματείας,  προκειμένου εντός του 2021 να βγουν οι πρώτες προσκλήσεις για ένταξη και υλοποίηση έργων.

Το πρόγραμμα «Νέαρχος» αποτελεί εργαλείο «κορωνίδα» για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων και λειτουργιών στο νησιωτικό χώρο. Εξασφαλίζει την ένταξη λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, έργων αφαλατώσεων και δικτύων διανομής ύδατος κυρίως σε μικρά, άνυδρα και απομακρυσμένα νησιά, καθώς και την χρηματοδότηση πολυετών συμβάσεων  για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

Ο κ. Πλακιωτάκης μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης δήλωσε τα εξής:

«Υλοποιούμε τη δέσμευση που έδωσα στους νησιώτες μας για άμεση υλοποίηση του Νόμου, ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα για την ενεργοποίηση των διατάξεων για τη χρηματοδότηση της Εθνικής Στρατηγικής για να νησιά.

Η αναπτυξιακή πορεία της νησιωτικής Ελλάδας είναι διασφαλισμένη με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και στόχος μας είναι το πιο σημαντικό από αυτά, το πρόγραμμα «Νέαρχος» να λειτουργήσει με τις πρώτες εντάξεις έργων, μέσα στο 2021».

Στην τηλεδιάσκεψη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Υφυπουργός κ. Κώστας Κατσαφάδος, οι Γενικός Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας κ.κ. Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, Χριστιάνα Καλογήρου, η Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών κ. Χριστίνα Γιοβάνη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *