Ψυχανεμίσματα…Ας προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας…

ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ ΝΠέντε μήνες καραντίνας και τα κρούσματα αντί να πέφτουν, αυξάνονται επικίνδυνα! Συναγερμός στα Νοσοκομεία, ενώ παράλληλα  η οικονομία έχει χτυπήσει κόκκινο, συναγερμός λοιπόν για άνοιγμα του εμπορίου. Φθάσαμε στο μη περαιτέρω για να ανοίξουμε τα μαγαζιά; Γιατί δεν το κάνατε από τον πρώτο μήνα πριν εξαθλιωθούν οι περισσότεροι οικονομικά; Αυτή η καραντίνα δε λειτούργησε, δεν είχε το ‘’μένουμε σπίτι’’, είχε μόνο το κλείνουμε μαγαζιά και σχολεία,  αυξάνουμε την τηλεργασία και περιορίζουμε τις μετακινήσεις. Το ‘’περιορίζουμε τις μετακινήσεις’’ δεν λειτούργησε απ’ ότι είδαμε, πλατείες γεμάτες, παραλία, συγκεντρώσεις, συναντήσεις σε σπίτια κλπ. Γιατί συνεχίζατε το ίδιο βιολί αφού φάνηκε πως δε λειτουργεί; Και φθάσαμε σε οριακό σημείο απ’ ότι δείχνουν οι αριθμοί, αλλά και σε αδιέξοδο οικονομικό, συν ο ορίζοντας κάτι να σώσουμε από Τουρισμό, οπότε αναγκαστικά από Μάϊο και μετά θα ανοίξουν όλα και ένας Θεός ξέρει πώς θα μας βρει το φθινόπωρο. Άλλοι με εμβόλιο, άλλοι όχι, οι Τουρίστες εμβολιασμένοι, όλοι μαζί και να δούμε πού θα βγει, αφού τίποτα δεν είναι σίγουρο σχετικά με την μετάδοση του ιού. Ας ευχηθούμε, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για 9000 κρούσματα ημερησίως το μήνα Μάϊο, να γίνει ένα θαύμα και να κυλίσουν όλα θετικά και η ζωή να γίνει κάπως καλύτερη.

Ήταν ‘’γραφτό’’ φαίνεται, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 να τα γιορτάσουμε σκλαβωμένοι στα σπίτια μας, με ένα βιολογικό εχθρό απέναντι μας… τραγική ειρωνεία να γιορτάζεις 200 χρόνια ελευθερίας φυλακισμένος! Παρακολουθήσαμε ένα θέαμα μόνο από τις οθόνες μας χωρίς καμιά συμμετοχή στο όλο θέμα. Μόνοι τους το δούλεψαν και το χάρηκαν. Και φυσικά όλους αυτούς τους μήνες της καραντίνας εύλογο και  το ερώτημα πώς όλοι οι επάνω κυκλοφορούν παντού χωρίς ενδοιασμούς και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, ενώ εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να πάμε να φάμε σε ένα φιλικό ή συγγενικό σπίτι ή στο εξοχικό μας. Οι ίδιοι και οι οικογένειες τους δεν κινδυνεύουν από τον ιό, μόνο εμείς κινδυνεύουμε και πρέπει να απομονωθούμε; Ακύρωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος το ταξίδι του στην Αθήνα για τον εορτασμό, λόγω πανδημίας, έχουν μέγα πρόβλημα και στη Γαλλία, 18 εκατ. Γάλλοι μπήκαν σε καραντίνα.

Εδώ παρά τα αυξημένα κρούσματα, οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για χαλάρωση μέτρων και αυτά της περασμένης Παρασκευής και τα άλλα που θα ακολουθήσουν αυτή την Παρασκευή. Και ο σάλος με το εμβόλιο έληξε, συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί. Τώρα το τι παιχνίδια παίζονται, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, ούτε και θα μας το πει κανείς! Πάντως είναι πολλά τα λεφτά οπότε όλα τα άλλα, ακόμα και η ανθρώπινη ζωή περνάνε σε 2η μοίρα. Τη μόνη διαβεβαίωση για τα οφέλη του εμβολιασμού που έχουμε, είναι το ότι και να νοσήσεις θα το περάσεις ελαφρά και πως τουλάχιστον για 6 μήνες παραμένεις προφυλαγμένος, αλλά φυσικά και μάσκα να φοράμε και τα χέρια συχνό πλύσιμο και απολύμανση. Μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρό το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιασθεί, μέχρι να φθάσουμε στο 70% εμβολιασμού του πληθυσμού και να περάσουμε στην ανοσία της αγέλης, έχουμε δρόμο ακόμα. Κι αν δεχθούμε ότι 6μηνο σε καλύπτει το εμβόλιο, τότε δεν θα προλαβαίνουμε να αγγίξουμε το 70% αφού οι πρώτες σειρές θα πρέπει να περάσουν σε επόμενο εμβολιασμό;

Πάντως η αλήθεια είναι πως ο ιός υπάρχει, δεν ξέρεις πού θα σε βρει και τι θα σου χτυπήσει. Δυστυχώς υπήρξαν αρκετοί αρνητές που στο τέλος ή έχασαν δικό τους άνθρωπο, ή αρρώστησαν οι ίδιοι. Με την αρρώστια και το θάνατο ας μην παίζουμε, είναι άνισο το παιχνίδι. Ας προφυλάξουμε όσο μπορούμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους και μακριά από συνωστισμό.

Χρόνια πολλά και καλύτερα εύχομαι για την Ελλάδα μας και για μας τα παιδιά της που περνάμε δύσκολα, πολεμώντας έναν εχθρό φάντασμα.

+++

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *