Ψυχανεμίσματα…Μόνη σταθερή αξία η βλακεία μας

ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ ΝΔιανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τους περιορισμούς στην κίνηση, με τον αποκλεισμό της μετάβασης σε χωριά ή εξοχικά, με τις εκκλησίες σε καθεστώς ελέγχου και μέσα και έξω. Νωρίτερα οι λειτουργίες, ελάχιστοι οι πιστοί που επιτρέπεται, αστυνόμευση, Επιτάφιος γύρω από την εκκλησία και μόνο οι ιερείς να ακολουθούν, Ανάσταση στις 9 και περιορισμός κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ. Η λειτουργία δεν είναι ποίημα που λες τις δυο στροφές και το κόβεις… πώς θα ακούσουμε το ‘’Χριστός Ανέστη’’ στις 21.00 και στις 22.00 θα πρέπει να είμαστε σπίτι; Η λειτουργία μετά το Χριστός Ανέστη διαρκεί τουλάχιστον 1.30 ώρα, εκτός κι αν την έκοψαν λόγω κορωνοϊού! Πάντως δεν είναι ότι καλύτερο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μ. Εβδομάδα.

Ωστόσο από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε προβλέψει πως δεν πρόκειται να αφήσουν τον κόσμο να πάει στο χωριό ή το εξοχικό του, ήταν εμφανές άλλωστε από το γεγονός ότι δεν άνοιγαν εστίαση και καφετέριες. Κατάφεραν  πάντως, ένα μήνα τώρα το Πάσχα να φαντάζει σαν μία «εκδρομή» στα εξοχικά μας που τελικά θα την στερηθούμε για να κερδίσουμε το καλοκαίρι! Καθημερινές αναφορές τίτλων εφημερίδων και ΜΜΕ «Πάσχα στο χωριό»! Η ουσία, το νόημα των ημερών ούτε που ακούγεται, εστιάζουμε μόνο στην έξοδο και τη σούβλα! Κάπως έτσι χάνονται οι αξίες, οι παραδόσεις, τα έθιμα, η πίστη, χωρίς να το αντιληφθούμε, κάπως έτσι φθάσαμε ως εδώ και περπατάμε στον ίδιο τόνο! Όλα αλλάζουν, στο μάτι, στο αφτί… η πίστη, η θρησκεία, οι αξίες, οι γιορτές, είτε Εθνικές, είτε Θρησκευτικές, έγιναν απλώς διήμερα και τριήμερα εξορμήσεων στην εξοχή ή στα χωριά. Συνηθίζουμε από τη συνεχή επανάληψη λέξεων φράσεων και χωρίς να το καταλαβαίνουμε περνάμε σε άλλες αντιλήψεις και συνήθειες… έτσι άλλαξαν και αλλάζουν όλα… η μόνη »σταθερή αξία» που δεν αλλάζει, είναι η βλακεία μας! Απύθμενη και ασυναγώνιστη!

Από Δευτέρα του Πάσχα όμως χαράς Ευαγγέλια, ανοίγουν εστίαση και καφετέριες και η κυκλοφορία επιτρέπεται ως τις 11 το βράδυ. Φαίνεται πως την Μ. Εβδομάδα και μέχρι τη Λαμπρή υπήρχε φόβος για τον ιό και δεν τα άνοιξαν, όπως και το να κλειστούμε από τις 10 και ανήμερα το Πάσχα στις 9. Από την επομένη όλα καλά και να καθίσεις να πάρεις ένα ποτό και να είσαι έξω ως τις 11. Ξέρεις να κλέψεις;… ξέρω! Ξέρεις να κρυφτείς;… δεν ξέρω! Και ο νοών νοείτο!

Και αφού έκλεισε τις 100 εκατομ. Δόσεις της phizer η ΕΕ και άλλες συμπληρωματικές ως το 2023, ελευθερώθηκαν και τα Johnson και τα Αstra και πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και πάλι προς εξάντληση των ήδη υπαρχόντων, το δε Ρώσικο ακόμα περιμένουν την έγκριση του Οργανισμού Φαρμάκων της ΕΕ. Και ουδείς γνωρίζει που αρχίζει το συμφέρον και πού τελειώνει και ποια η θέση της αλήθειας μέσα σε όλα αυτά! Και απλώς κάνεις το σταυρό σου και πας για να εμβολιαστείς ή τρέχεις όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος. Και «η αυγή θε να το δείξει, τίνος μάνα θε να λείψει»… με την πάροδο του χρόνου θα μετρήσουμε μαζί με τους νεκρούς αυτού του πολέμου και τις τυχόν επιπτώσεις του εμβολιασμού. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, και αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο συμβαίνει με το εμβόλιο, το βλέπουμε οι περισσότεροι ως σωσίβιο! Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν ενθουσιασμό λες και κέρδισαν τον 1ο λαχνό, επιδεικνύοντας στο διαδίκτυο τη «μεγάλη στιγμή» του εμβολιασμού τους, με καμάρι, περιγραφές και εγκώμια! Εντάξει, κι εμείς αγαπήσαμε αλλά δεν κάναμε έτσι χα χα… Εύχομαι πάντως ειλικρινά, να αποδειχθεί αποτελεσματικό πλήρως το όλο θέμα εμβολιασμός και να εξαφανιστεί ο ιός.

Ας είναι, περπατάμε στην οδό του Γολγοθά αυτή την εβδομάδα, μαζί με το μαρτύριο του Θεανθρώπου, πονάμε και για το δικό μας Γολγοθά, (κάθε άνθρωπος σηκώνει το Σταυρό του) κάνουμε βουτιά μέσα μας να βρούμε αυτά που μας βαραίνουν και με τη δύναμη της Ανάστασης και της αγάπης να τα νικήσουμε και να λυτρωθούμε!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *