Ψυχανεμίσματα…Να είσαι πάντα ο εαυτός σου

ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ ΝΌποια εικόνα κι αν βγάζει κάποιος προς τα έξω, οι άλλοι θα την δουν με τα δικά τους μάτια, τη δική τους φαντασία και αντίληψη κι έτσι θα την κρατήσουν! Πάντα θα υπάρχουν ακόλουθοι ή θαυμαστές, καθώς και επικριτές. Ότι και να κάνεις και τίποτα να μην κάνεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που κάτι θα έχουν να πουν, είτε καλό, είτε κακό ανάλογα με την παιδεία, την κρίση, τον ψυχικό τους κόσμο και την αντίληψή τους γενικότερα!

Οι άνθρωποι συνήθως κρίνουν σύμφωνα με αυτό που νομίζουν πως ξέρουν, με αυτό που φαντάζονται, σπανίως με αυτό που πραγματικά γνωρίζουν! Ακόμα και κάποιοι από αυτούς που δηλώνουν υποστηρικτές ή θαυμαστές, αν κάποια στιγμή δουν κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν φανταστεί και αποδεχθεί πως αξίζεις, δεν το αντέχουν! Σε απορρίπτουν, ή σου γυρνούν την πλάτη ή σφυρίζουν αδιάφορα, κάνουν πως δεν σε είδαν! Τους χαλάς το παραμύθι τους! Χάνουν την ισορροπία τους… νιώθουν πως χάνουν μπόϊ! Τέτοιους τύπους συναντάς παντού, στο φιλικό, συγγενικό και ευρύτερα Κοινωνικό περιβάλλον!

Λίγοι αντέχουν τη χαρά ή την ευτυχία ή την επιτυχία του διπλανού! Κι αν συμβεί κάτι στραβό σου λένε πιο εύκολα »τύφλα σου» παρά να τρέξουν να δώσουν χέρι βοηθείας!

Η κακία και ο φθόνος περισσεύουν στην εποχή μας δυστυχώς, όπως και η αντίληψη περί σπουδαίου αγγίζει τα όρια της μετριότητας και κάτω! Οτιδήποτε πιο πάνω, χαλάει τη συνταγή, κάνουν τα πάντα για να μπει στο περιθώριο και στα αζήτητα! Και η αισθητική μας ασθενεί στην εποχή μας, κάτι ορατό με γυμνό οφθαλμό πλέον από την τόση ασχήμια γύρω στο περιβάλλον, ακόμα και στην εμφάνιση.

Είναι λάθος λοιπόν να προσπαθείς να είσαι αρεστός στους άλλους, (όπως πολλοί το προσπαθούν), πρώτον γιατί δεν γίνεται να είσαι αρεστός και αποδεκτός από όλους και δεύτερον γιατί στην προσπάθεια αυτή χάνεις τον εαυτό σου, χάνεις ενέργεια, δεν είσαι εσύ, αλλά κάποιος άλλος! Το να είσαι ο εαυτός σου αυθεντικός, χωρίς περιτύλιγμα και φιοριτούρες, μπορεί να μην σου φέρει ή κρατήσει πολλούς γύρω σου, δίπλα σου, όμως έστω κι ένας άνθρωπος να είναι δίπλα σου, ξέρεις πως είναι εκεί για σένα, γι’ αυτό που πραγματικά είσαι κι όχι γι’ αυτό που τον άφησες να καταλάβει, ή κατάλαβε,  ή φαντάστηκε! Ζεις στην πραγματική σου διάσταση κι όχι στην εικονική!

Η εξωτερική εμφάνιση πάντα προδιαθέτει τον άλλον θετικά ή αρνητικά, είναι η πρώτη εντύπωση που λέμε, τα φαινόμενα όμως πολλάκις απατούν και όποιος στερείται αντίληψης δεν μπορεί να δει πίσω από το εξώφυλλο ή τα γεγονότα, την πραγματικότητα! Βγάζει συμπεράσματα σύμφωνα με το δικό του σκεπτικό! Και να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις, δύσκολο να καταλάβει, άδικος κόπος! Ό άνθρωπος που έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας καλά και έχοντας αποδεχθεί τον εαυτό του, δε νιώθει καμιά ανάγκη να επιδείξει ή να αποδείξει οτιδήποτε στον άλλον. Είναι αυθεντικός κι όποιος θέλει να το αντιληφθεί και να το εκτιμήσει, καλοδεχούμενος στη ζωή του. Για τους άλλους δεν θα μπορέσει, όπως λέει κι ένα τραγούδι.

Η αξιοπρέπεια, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα επίσης δεν είναι κάτι που πάει πακέτο με το πανάκριβο αυτοκίνητο, την υψηλή θέση, τη μεγάλη περιουσία ή τη μεγάλη μόρφωση! Όλοι έχουμε συναντήσει πιστεύω »επιφανείς» αναξιοπρεπείς, αφερέγγυους και αναξιόπιστους, όπως και απλούς αξιοπρεπείς, έντιμους και αξιόπιστους ανθρώπους της διπλανής πόρτας!

Γι’ αυτό »Βe yourself”… »μείνε όπως είσαι» (αρκεί να έχεις βρει ποιος είσαι) και μη σε νοιάζει ο κόσμος τι θα πει ή πως θα το πάρει! Όποιος είναι το ίδιο αυθεντικός και σίγουρος για τον εαυτό του, χωρίς κόμπλεξ και τα τοιαύτα, θα το πάρει ακριβώς όπως το εκπέμπεις. Οι υπόλοιποι όπως τους βολεύει, όπως τους κάθεται στραβά ή ίσια! Μη σε νοιάζει λοιπόν γι’ αυτούς, είναι στο δικό τους κόσμο και είναι χάσιμο χρόνου μια περιήγησή σου σε αυτόν.

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *