Ψυχανεμίσματα…

Σκληρό μάντρωμα… στο όνομα του κορονοϊού

ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥΠρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε τη νέα μας κανονικότητα, να προσαρμοστούμε γιατί διαφορετικά όλο και πιο δύσκολη η πραγματικότητα. Μέσα σε όλα και τα καιρικά φαινόμενα πού όλο και πιο συχνά έρχονται για να ταράξουν τη ζωή συμπολιτών μας και να καταστρέφουν περιουσίες. Και πού να κρατήσεις αποστάσεις ή να φορέσεις μάσκα σε τέτοιες καταστάσεις καταστροφής;… Πάντως στη νηνεμία μην ξεχνάμε, μάσκα, γάντια, αντισηπτικό, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού και τα λοιπά σχετικά που έφερε στη ζωή μας ο κορωναϊός και που επ’ ονόματι του μας ράβουν κουστούμια διάφορα! Στο βωμό του θα εξιλεωθούν πολλές αστοχίες και αδυναμίες και θα επιβληθούν διάφορα που δύσκολα θα περνούσαν εν μέσω της παλιάς κανονικότητας. Ποιος να μας έλεγε πως θα μας απαγόρευαν την κυκλοφορία κάποιες ώρες ή θα μας έδιωχναν από τις πλατείες, ή πως θα μας έκλειναν μέσα στα σπίτια και δεν θα τον λέγαμε τρελό; Κι όμως να που έγινε και  αυτό και τόσα άλλα και τα αποδεχθήκαμε! Ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου υπερισχύει, το οικονομικό και όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Παρά ταύτα ο φόβος αυτός δεν εμπόδισε το πλήθος να κατέβει στο δρόμο εκείνη την Τετάρτη και να δώσει το παρόν, ένα παρόν που δεν έδωσε σε τόσες άλλες κρίσιμες στιγμές αποφάσεων για τη ζωή του. Βέβαια θα ισχυριστεί κάποιος πως εδώ επρόκειτο για σοβαρό θέμα, σίγουρα ναι. Αλλά σοβαρό θέμα είναι και ήταν απών όταν έβγαιναν αποφάσεις ή ψηφίζονταν νομοσχέδια! Φυσικά δεν αποκλείω το γεγονός, σε αυτές τις περιπτώσεις και να είχε κατέβει το πλήθος, να το είχαν διαλύσει από την πρώτη στιγμή, αλλά κι έτσι να ήταν, θα είχε καταγραφεί η πρόθεση παρουσίας! Αλλά είπαμε ζούμε γενικώς μια περίεργη κανονικότητα  στις μέρες μας πέρα από κάθε λογική εξήγηση! Οι ποινές έπεσαν, η συνέχεια επί της οθόνης, μπορεί να υπάρξει και δικαστική συνέχεια, άρα ο συγκρατημένος ενθουσιασμός είναι ο πιο σωστός για την ώρα. Πιθανόν να υπάρχει δρόμος για το τελικό αποτέλεσμα αφ’ ενός και αφ’ ετέρου χρειάζεται τρόπος και κόπος για να εξουδετερωθούν ανάλογες Κοινωνικές συμπεριφορές και νοοτροπία.

Τα αναδρομικά (αυτά τα ολίγα έναντι του συνόλου της απώλειας των συνταξιούχων) μετά από ένα και πλέον έτος αναφοράς τους και συνεχούς ενασχόλησης της κοινής γνώμης,  επιτέλους θα δοθούν εντός του μηνός. Άντε να δούμε η επικοινωνιακή σκυτάλη πού θα δοθεί στη συνέχεια!

Όσο για το τεστ για τον ιό, αφού σήμερα μπορεί να είσαι αρνητικός και σε 5 μέρες να είσαι θετικός, δε δίνει λύση στην ουσία. Ούτε μπορεί κάποιος κάθε βδομάδα τουλάχιστον να κάνει το τεστ, δεν είμαι γιατρός να κρίνω από πλευράς υγείας την επανάληψη του κατά πόσον έχει επιπτώσεις, αλλά το οικονομικό μέρος μπορώ να το κρίνω, ποιος διαθέτει τουλάχιστον 70-80 Ε στην καλύτερη περίπτωση για να κάνει τεστ κάθε εβδομάδα; Φυσικά για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία κανονικά τα τεστ θα έπρεπε αν όχι δωρεάν, με μια μικρή συμμετοχή του πολίτη.

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πολύ φοβάμαι ότι θα τα βγάλουμε μέσα με απαγόρευση εορτασμών και εκκλησιασμού. Ήδη την 28η Οκτωβρίου την προκαθορίσαμε από τις αρχές του μήνα, ε 2-3 χρόνια να μας το πάνε έτσι, θα ξεχαστούν οι γιορτές θρησκευτικές και Εθνικές, θα ξεθωριάσουν έθιμα και παραδόσεις, και θα μείνουν μόνο τα στολίδια. Όλα συνηθίζονται και αυτό το ξέρουν καλά οι άνωθεν, έχουν πειραματιστεί χρόνια τώρα και έχουν αποτελέσματα.

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *