Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγιος Νικόλαος.Ο Άγιος της Θάλασσας, ο Άγιος των Ελλήνων.

Agios_NikolaosΠάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη προς τον Άγιο Νικόλαο. Τον θεωρούσα όχι απλά Άγιο αλλά και πολύ καλό φίλο. Ένα μεγάλο και δυνατό φίλο, που με άκουγε κάθε στιγμή και μου άπλωνε το χέρι για να με βοηθήσει. Θες ότι έχω μεγαλώσει κοντά στη θάλασσα, θες ότι από μικρός άκουγα τις παράξενες ιστορίες των ναυτικών που μιλούσαν γι’ αυτόν; Όπως και νάναι αυτός ο Άγιος έχει εγκατασταθεί βαθιά στην καρδιά μου και την κάνει να πάλλεται από ευλάβεια και σεβασμό. Είναι, απ’ όσα γνωρίζω, όχι μόνο ο δικός μου αγαπημένος Άγιος, αλλά ο Άγιός μας, ο προστάτης μας. Είναι ο Άγιος όλης της Ελλάδας. Μια Ελλάδας που βρίσκεται να αρμενίζει στα κύματα με τον Άγιο Νικόλαο να της κρατά το τιμόνι και να της δείχνει το δρόμο προς τη σωτηρία, τη γαλήνη και την μεγαλοσύνη. Είναι ο Άγιος που μας οδηγεί πάντοτε με ασφάλεια στο λιμάνι της ουράνιας βασιλείας.

Δεν υπάρχει παραθαλάσσια Ελληνική πόλη που να μην έχει Εκκλησία αφιερωμένη στην Χάρη του. Δεν υπάρχει σπίτι ναυτικού που να μην έχει πρώτη πρώτη την εικόνα του στο εικονοστάσι. Έτσι είναι και στον Πειραιά. Όταν ήλθαν οι πρώτοι κάτοικοί του, μετά την επανάσταση του 21, νησιώτες στην πλειοψηφία τους, πρώτο μέλημά τους είχαν την ανέγερση μιας λαμπρής Εκκλησίας για τον Άγιο των κυμάτων. Για αυτό το λόγο και έκτισαν τον περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου που τείνει να γίνει σημείο αναφοράς στον Πειραιά με την επιβλητικότητά του.

Ο Άγιος Νικόλαος είχε γεννηθεί στα Πάταρα της Λυκίας της Μικράς Ασίας, από επιφανή και πλούσια οικογένεια κατά το δεύτερο μισό του 3ου μ.χ αιώνα, και έλαβε καλή μόρφωση. Από μικρός αφοσιώθηκε στα Θεία και έγινε ιερέας, κατόπιν μάλιστα και Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, όπως είναι γνωστός σήμερα. Η δράση του ήταν μεγάλη και πρώτο μέλημά του ήταν η φροντίδα όλων των αδυνάτων και των πασχόντων. Για το σκοπό αυτό και ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ. Ήταν καλός ρήτορας και εμψύχωνε με τους λόγους του τους διωκομένους, από τους Ρωμαίους, Χριστιανούς. Πέθανε το 330 και η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 6 Δεκεμβρίου.

Τα θαύματα του Αγίου είναι πάρα πολλά, και η πίστη των Ελλήνων στο πρόσωπό του ήταν ανέκαθεν μεγάλη. Τον ταύτισαν και με την θάλασσα, αποδίδοντας, όχι άδικα, πάρα πολλά θαυμαστά γεγονότα ναυτικών στην δική του βοήθεια. Αυτό έχει μεγάλη σημασία αφού γνωρίζουμε ότι ανέκαθεν οι Έλληνες είχαν μια ιδιαίτερη αδυναμία στο στοιχείο της απέραντης θάλασσας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι μαρτυρούν ότι τον έχουν δει να κρατά το τιμόνι σε πλοία που κινδυνεύουν ή να παραβρίσκεται στο πιλοτήριο πλοίων, μαζί με τον καπετάνιο και τους ναύτες.

Με εξαιρετική λαμπρότητα και άκρα ευλάβεια περιμένουμε και φέτος την εορτή του Αγίου και πιστεύουμε ότι η χάρη του δεν θα σταματήσει ποτέ να βρίσκεται δίπλα μας και να κρατά, όχι μόνο το τιμόνι των πλοίων που κινδυνεύουν, αλλά και το τιμόνι της ίδιας της ζωής μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η καθημερινότητά μας και η φθαρτότητά μας είναι αυτά που βρίσκονται κάθε μέρα σε κίνδυνο και χρειαζόμαστε ένα στιβαρό χέρι και έναν πράο και γαλήνιο Άγιο να αφουγκράζεται τα προβλήματά μας και να δίνει λύσεις σε ότι μας ταλαιπωρεί. Μην ξεχάσουμε λοιπόν να ανάψουμε το κεράκι μας και να του ζητήσουμε, με άκρα ταπείνωση, να μην μας ξεχνά.

Δεν πειράζει αν δεν γίνει λιτανεία. Ας μην στεναχωρεθούμε πόυ δεν θα είμαστε στις εκκλησίες για την γιορτή του. Ας τον καλέσουμε να μπει στις καρδιές μας και ας τον γιορτάσουμε δυνατά όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *