Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άσκηση ψυχικής ηρεμίας και χαλάρωσης

 

χατζηπαναγιώτου ΑντώνιοςΚαι έρχεται μια στιγμή στην ζωή όλων των ανθρώπων που αναλογίζεται, κατά πόσο αξίζει ή όχι η καθημερινή πίεση, είτε από την δουλειά, την οικογένεια, το σχολείο, τη φορολογία, το ρεύμα και οτιδήποτε άλλο συνεισφέρει στο να νιώθει ότι η ύπαρξή του είναι μάταιη. Αν αυτό το άθλιο συναίσθημα διαρκεί πάνω από μήνα και προκαλεί δυσλειτουργικότητα, (ανεκπλήρωση ή δυσκολία εκπλήρωσης βασικών αναγκών, έλλειψη ενδιαφέρονοντος για κάποτε ελκυστικές ασχολίες, υπνηλία κλπ.) είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με ειδικό, μιας και ίσως να χρειαστεί πιο προσωποποιημένη και εξειδικευμένη βοήθεια. Όμως, για εκείνους, που θέλουν κάποιες πιο γενικευμένες συμβουλές και ορισμένες ασκήσεις, που πιθανώς να πρότεινε κάποιος ψυχοθεραπευτής, τότε αυτό το άρθρο είναι για εκείνους, μιας και θα προταθεί μια άσκηση την οποία μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε στο σπίτι του.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και την ψυχανάλυση του πασίγνωστου Φρόυντ μας έδωσε την συγκεκριμένη άσκηση και ονομάζεται Imagery. Αν και υπό κανονικές συνθήκες, γίνεται υπό την επίβλεψη ψυχολόγου, τα βασικά της στοιχεία μπορούν να επιτευχθούν, με ευκολία από κάποιους και σε λίγο περισσότερο χρόνο από άλλους. Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει σε οποιονδήποτε χώρο, θεωρείται ότι μπορεί να παρέχει ηρεμία και θα υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα ερεθίσματα, τα οποία θα αποτραβήξουν την προσοχή. Είναι επίσης θεμιτό να γίνει μια άσκηση σταδιακής χαλάρωσης των μυών, ώστε το σώμα να αναγκαστεί να μπει σε διαδικασία χαλάρωσης, μιας και η σκέψη και η φαντασία, πρέπει να αφεθούν όσο πιο ελεύθερες γίνεται. Στην συνέχεια, καθισμένος ή ξαπλωμένος, αρχίζει, εκείνος που επιχειρεί την συγκεκριμένη άσκηση, να οραματίζεται το τρόπο, που θα ήθελε ιδανικά να είναι η ζωή του, ακόμα και υπερφυσικά ή παράλογα με βάση την καθημερινότητά μας και καταγραφεί με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί την ιδέα του για το πως θα έβρισκε, θεωρητικά την απόλυτη ευτυχία.

Την επόμενη μέρα και είναι σημαντικό να υπάρχει χρονική απόσταση μεταξύ του πρώτου, θετικού ενοραματισμού της καθημερινότητας και του δεύτερου μέρους, το οποίο θα τον φέρει σε επαφή με τα αρνητικά και αποκρουστικά στοιχεία αυτής. Στον ίδιο χώρο, ο οποίος παρέχει ηρεμία, αφού πρώτα έχει κοντά του το μέσο στο οποίο καταγράφηκαν τα πορίσματα από την προηγούμενη μέρα, θα ακολουθήσει, την άσκηση χαλάρωσης, αν την χρησιμοποίησε και θα αποπειραθεί να καταγράψει όλα τα αρνητικά, που εκείνος θεωρεί ότι αντιμετωπίζει και προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό πάλι να καταγράψει οτιδήποτε αισθάνεται ως βάρος ή εμπόδιο, ακόμα και αν το να το αλλάξει δεν είναι κάτι το ρεαλιστικό.

Στην συνέχεια, είναι επιλογή του αν θα επιλέξει, αφού δεν έχει κάτι άλλο να καταγράψει, το αν θα επιχειρήσει να συγκρίνει και μεθοδικά να σκεφτεί με ποιούς τρόπους μπορεί να φτάσει όσο πιο κοντά στο ιδανικό και μακριά από τα αρνητικά. Το σημαντικό είναι να αφιερώσει όσο χρόνο χρειαστεί και είναι σύνηθες ακόμα και βδομάδες, προσπαθώντας να βρει τρόπους με τους οποίους, μπορεί να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο να δημιουργήσει ένα απτό σχέδιο και μικρότερους στόχους τους οποίους θα θελήσει να επιτύχει προς μια ζωή με νόημα, που θα τον γεμίζει.

Το νόημα στη συγκεκριμένη άσκηση είναι να συγκεντρώσει όλα τα όνειρα και όλα τα αρνητικά που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος τρόπος και όσο πιο ολικά γίνεται, με απτό τρόπο και να είναι εφικτό να αναρωτηθεί σε βάθος χρόνου με όσα κατέγραψε, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρα και να μην τα θυμάται σποραδικά, αλλά να υπάρχει συστηματική ενασχόληση και εύρεση λύσεων. Φυσικά και η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές και το νόημα είναι επίσης, να βρίσκεται όλη πρόοδος εμφανής και να μην ξεχαστεί. Πρόοδος θεωρείται ακόμα και το να προστεθούν αρνητικά, μιας και αυτό κάνει ευδιάκριτο το θα ήταν καλό να αποβληθεί και τι να παραμείνει και είναι τεράστιο βήμα η ξεκάθαρη συνειδητοποίηση για οποιονδήποτε το τι τον ενοχλεί, αλλά και η συνειδητοποίηση των αναγκών του καθενός είναι σπάνιο και ένα τεράστιο βήμα προς την ευτυχία και την αυτοεκτίμηση.

Αντώνης Χατζηπαναγιώτου

Φοιτητής Ψυχολογίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *