Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ίδρυμα Λασκαρίδη..Άνοιξε διάλογο με την ιστορία του Πειραιά

ζέταΓράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Την παρουσίαση της εφαρμογής για κινητά και tablet «Ο Πειραιάς τότε και σήμερα εικονικές περιηγήσεις στην αρχιτεκτονική παράδοση του Πειραιά», παρακολουθήσαμε την Παρασκευή 3 Ιουνίου στην ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη και γίναμε μάρτυρες μιας εξαιρετικής δουλειάς, ενός σπουδαίου έργου που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Πειραιά και που κατάφερε να ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας, με περιορισμένους οικονομικούς πόρους και τρομερές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Η Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικής Ε.Μ.Π με ειδίκευση στην αποκατάσταση μνημείων Ελένη Κανετάκη, με την μακροχρόνια έρευνα της κατάφερε να ολοκληρώσει ένα ταξίδι μέσα από τον πέρασμα στον Πειραιά ανά αιώνες παρουσιάζοντας:

-Ιστορικά τεκμήρια, χάρτες, πολεοδομικά σχέδια

-Ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια.

-Φωτογραφίες νεοκλασικών κτηρίων από το 1975 και μετά-υλικό από 4 βιβλία-λευκώματα του Στ. Β. Σκοπελίτη.

-Αρχιτεκτονικά σχέδια, αποτυπώσεις, πίνακες Τσαρούχη.

-Σχεδίαση αρχιτεκτονικών διαδρομών, τεκμηρίωση 100 κτιρίων με ένταξη αρχαιολογικών χώρων και διατηρητέων νεοκλασικών.

Η ψηφιακή αναπαράσταση του Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Ε.Μ.Π Ισίδωρου Δ. Πλακιωτάκη, ενός ακόμα συνεργάτη του Ιδρύματος Λασκαρίδη αλλά και η τεχνολογική υποστήριξη της εταιρίας του Αλ. Τζωρτζάκη, Αιγαίο Solution, μιας εταιρίας με υψηλή εξειδίκευση στην επιστήμη και εφαρμογή των πληροφορικών συστημάτων( χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή ΑPP, επαυξημένης πραγματικότητας) αφενός σε επίπεδο έρευνας και αναζήτησης και αφετέρου σε επίπεδο εμπορικής αξιοποίησης, κάνουν την περιήγηση του περιπατητή μέσω κινητού ακόμα πιο ουσιαστική.

Ο επισκέπτης σε αυτή την εικονική περιήγηση ακολουθώντας 4 διαδρομές και 22 σταθμούς που δείχνουν την ιστορία της πόλης του Πειραιά, μπορεί να δει φωτογραφίες, κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις.

Το σχέδιο βιωσιμότητας της εφαρμογής, η δυνατότητα εμπλουτισμού της, η επίδραση μέσα από το κινητό του περιπατητή και ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου οι μαθητές μέσα από τα κινητά τους αλλά και την πραγματική ζωή θα μαθαίνουν την ιστορία των υφιστάμενων περιοχών, είναι μερικά από τα στοιχεία που μας οδηγούν να πιστέψουμε και υποστηρίξουμε, ότι το Ίδρυμα Λασκαρίδη και οι συνεργάτες του έσκυψαν προσεκτικά πάνω σε διαχρονικές αξίες και άνοιξαν διάλογο με την ιστορία του Πειραιά, σχεδιάζοντας την ειλικρινή αρχιτεκτονική που του αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *