Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Λασκαρίδη..«Παραμύθια της Μικράς Ασίας» Έτοιμο το πρώτο παραμύθι

λασκαρίδηΠρόκειται για το λαϊκό παραμύθι «Τα Χρυσομέλικα και Χρυσοτσάκατα κορίτσια», το οποίο καταγράφεται στον Δ΄ τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών, της ιστορικής πηγής όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά συστηματικά οι παραδόσεις της Μικράς Ασίας σχεδόν αμέσως μετά την Καταστροφή.

Το παραμύθι αυτό προέρχεται από τη Συγή της Βιθυνίας. Αρχαία πόλη, η οποία συνδέεται με την Αργοναυτική εκστρατεία, η Συγή αριθμούσε το 1920 περίπου 2.000 κατοίκους. Από αυτούς το 90% ήταν ελληνορθόδοξοι. Χάρη στην ελαιουργία και την παραγωγή μεταξιού -όπως όλη η περιοχή της Προύσας- η Συγή άκμασε ιδιαίτερα στις αρχές του 20ού αιώνα. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η πόλη εγκαταλείφθηκε. Σήμερα είναι ένα χωριό με περίπου 600 κατοίκους και ονομάζεται Κούμ-γιακά (Kumyaka), αν και ο σύγχρονος επισκέπτης θα ακούσει συχνά τους ντόπιους να αναφέρονται σε αυτό με το ελληνικό του όνομα. Στη Συγή σώζεται η εκκλησία των Αρχαγγέλων, η οποία χρονολογείται στην εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (905-959 μ.Χ.).

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Γάκης αφηγείται την ιστορία, την οποία και «έντυσε» με δική του, πρωτότυπη μουσική. Παίζοντας λαούτο, κιθάρα και κανονάκι, και με τη δημιουργία ενός ηχοτοπίου από φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, μετατρέποντας την ακρόαση σε μια πραγματική εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *