Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ.ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΤην 1ην Νοεμβρίου εορτάζομεν την μνήμην των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Η ημέρα αυτή έχει θεσπισθεί από τον Εθνικόν Οργανισμόν  Μεταμοσχέσεων(Ε.Ο.Μ), από το 2007 ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός γεννήθηκαν και έζησαν στην Μ. Ασία. Οι γονείς τους ήταν φιλάρετοι, ευσεβείς, εμεγάλωσαν τα παιδιά τους με νουθεσία και φόβον Θεού και η μητέρα τους Θεοδότη, με τα νάματα της Εκκλησίας. Αν και έμεινε χήρα, σε νεαράν ηλικίαν, ανέλαβεν εξ ολοκλήρου την ανατροφήν τους και αποτελεί παράδειγμα για κάθε μητέρα.

Η αγάπη για τους ανθρώπους, παρακίνησε τα δύο αδέλφια να  σπουδάσουν την ιατρικήν επιστήμην, για να βοηθούν τον πλησίον τους με κάθε τρόπον. Ευσεβείς, με φιλάνθρωπα αισθήματα, άρχισαν τον αγώνα τους με θείον ζήλον, και προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς, όπως ψάλλομεν στο Απολυτίκιόν τους: «Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, επισκέψασθε τας ασθενείας ημών, δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε ημίν».

Οι Άγιοι δεν ζητούσαν την δικήν τους δόξαν, αλλά την δόξαν του Θεού. Αφιέρωσαν την ζωήν τους, εις την θεραπείαν των ασθενών, αγωνίστηκαν τον καλό αγώνα, το οποίον συνόδευεν ο χαρούμενος παιάνας της νίκης.

Αυτόν τον παιάνα θα ψάλλουν οι Άγιοι του Θεού,  ενώπιον του επουρανίου θυσιαστηρίου, στην Δευτέραν παρουσίαν. «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ… Πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης Σου». Αυτόν τον παιάνα, που είδεν και άκουσε ο προφήτης Της Αγιότητος, Ησαΐας σε όραμα στον ουρανόν. Όταν δοξαστεί ο Θεός από όλον τον κόσμο, τότε θα επικρατήσει Αγιότητα.

Αυτός ο Ύμνος ψάλλεται ακόμη σε κάθε  θεία Λειτουργία.

Οι Άγιοι Ανάργυροι ήσαν τόσο ταπεινοί, που όχι μόνον δεν ελάμβαναν αργύρια (χρήματα), δεν εδέχοντο ούτε τις ανθρώπινες ευχαριστίες, λέγοντας ότι οι ευχαριστίες ανήκουν στον Κύριον, διότι από Αυτόν προέρχονται οι ευεργεσίες και οι θεραπείες. Σε Αυτόν ανήκει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις.

Είχαν τόσον βαθειά πίστιν στον Θεόν, που εισακουγόταν η προσευχή τους και στις δύσκολες περιπτώσεις θαυματουργούσαν. Για τον λόγον αυτόν, πλήθος ασθενών προσήρχοντο κοντά τους για να θεραπευτούν.

Έκαναν πράξιν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου (προς Κορινθίους επιστολήν (ιβ΄27-ιγ΄13), «αγάπη δε μη έχω, ουδέν ειμί». Η καρδιά τους δεν ήταν προσκολλημένη στα υλικά αγαθά, γι’ αυτό είχαν αγάπη, για τους πονεμένους και ασθενείς. Τηρούσαν τις εντολές του Θεού και η ζωή τους ήταν ταυτόσημη με εκείνες τις αρετές, που δίνουν το γνήσιον ήθος του σωστού ανθρώπου.

Στους Αγίους Αναργύρους αποδίδεται και η πρώτη μεταμόσχευσις ποδιού. Η παράδοσις μάλιστα διέσωσε και σχετικούς πίνακες στην Δύσιν και τοιχογραφίες στην Ανατολή. Για τον λόγον αυτόν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τους έχουν ανακηρύξει προστάτες τους.

Οι Άγιοι Ανάργυροι πριν από 1700 χρόνια πραγματοποίησαν ένα… ιατρικό θαύμα. Κατάφεραν να σώσουν έναν ασθενή με γάγγραινα, αντικαθιστώντας το πόδι, με ένα υγιές μέλος. Σπάνια ευρήματα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Στην Ελλάδα, στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Βεροίας, βρίσκεται μία αγιογραφία – τοιχογραφία, που απεικονίζει το θαύμα του «Μαύρου ποδιού».

Το περιστατικό στην Βοστόνη το 1962, το διηγείται ο ίδιος ο καθηγητής της Χειρουργικής Βασίλειος Κέκης. Ερευνητές σημειώνουν, ότι έχουν βρει έναν πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος απεικονίζει μία σκηνή ιατρικής πράξης, που πραγματοποιήθηκε περίπου το 1700μ.Χ.

Τον Μάϊο του 1962, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης, στην Βοστόνη της Αμερικής, μετέφεραν 12ετές αγόρι, στο οποίον είχεν κοπεί το δεξί του χέρι. Μετά από επιτυχή επέμβασιν επετεύχθη η ανασυγκόλλησις του άκρου και ο μαθητής, μετά από ένα διάστημα επανήλθεν στο σχολείον του. Όταν επήγαν να συγχαρούν τους γιατρούς., αυτοί είπαν «δεν διεκδικούμε τέτοια προτεραιότητα, διότι μία άλλη ομάδα γιατρών, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, περί το 400μ.Χ., ακρωτηρίασε το πόδι ενός άνδρα, που έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησεν με το μέλος ενός Άραβα, που μόλις είχεν πεθάνει.

Οι Άγιοι Ανάργυροι, αφού επιτέλεσαν σημαντικόν ιεραποστολικόν και θεραπευτικόν έργον, εκοιμήθησαν «εν ειρήνη», σύμφωνα με το Συναξάριον (1ης Νοεμβρίου).

Ο Αυτοκράτορας  Ιουστινιανός μετέφερεν τα λείψανά τους στην Κων/πολιν, έκτισεν μεγαλοπρεπή ναόν και εκεί τα ετοποθέτησεν. Αργότερα μεταφέρθηκαν στην Ρώμη και εκεί εκτίσθη ένας Ναός, που σχετίζεται με το θαύμα της μεταμοσχεύσεως ποδιού, που είναι γνωστός ως «θαύμα μαύρου ποδιού».

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας μιμηθούμε την ζωήν των Αγίων Αναργύρων, για να συμψάλλομεν και ημείς μαζί με τις ουράνιες δυνάμεις τον παιάνα της νίκης.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΑΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *