Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ.ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grαναποδα βηματα

 

 

Χαῖρε, δι΄ ἧς χαρά ἐκλάμψει`

χαῖρε, δι΄ἧς ἡ ἀρά ἐκλείψει.

Χαῖρε, τοῦ πεσόντος Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις`

χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὒας ἡ λύτρωσις.

Χαῖρε, τὸ τῶν Άγγέλων πολυθρύλητον θαῦμα`

χαῖρε, τὸ τῶν δαιμόνων πολυθρήνητον τραῦμα.

Χαῖρε, σοφῶν ὑπερβαίνουσα γνῶσιν`

χαῖρε, πιστῶν καταυγάζουσα φρένας.

Χαῖρε, Νύμφη άνύμφευτε.

Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτάσαμε κι εφέτος, με τη χάρη του Κυρίου μας, τη Γέννηση της Αειπαρθένου Θεοτόκου Παντάνασσας. Μελετώντας το βιβλίο «Η ΠΡΩΤΗ» του Επισκόπου Αχελώου, ΕΥΘΥΜΙΟΥ Κ. ΣΤΥΛΙΟΥ, μεταξύ των τόσων σπουδαίων πληροφορούμαστε και για τα εξής;

Καθώς η ζωή του πιστού προχωρά μέσα στην Εκκλησία αντιλαμβάνεται όλο και βαθύτερα το «μυστήριο της ευσεβείας». Το μυστήριο αυτό ήταν μυστικό, απόκρυφο και προαιώνιο σχέδιο της Παναγίας Τριάδος και επομένως άγνωστο και στους Αγγέλους και στους ανθρώπους. Τώρα όμως που το θείο αυτό Σχέδιο εκπληρώθηκε, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά τις κύριες φάσεις του και να επισημάνουμε τα βασικά πρόσωπα που εκλήθησαν να παίξουν σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο στην εκπλήρωση και την επιτυχία του.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι το πρόσωπο της Παρθένου Μαρίας κατέχει κεντρική θέση στο «Μυστήριο της Ευσεβείας», στην εκπλήρωση δηλαδή της «αρχαίας και αληθινής βουλής» του Θεού. Διότι η Θεοτόκος, υπηρετώντας την ενσάρκωση του Κυρίου, απετέλεσε το βασικό κλειδί για τη φανέρωση της προαιώνιας αυτής «Βουλής» του Θεού στους «επί γης» ανθρώπους και τους «εν ουρανοίς» αγίους Αγγέλους.

Μελετώντας, επίσης, την ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΙΩΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ βλέπουμε ότι: Ο Χριστός δεν έγινε άγγελος, για να σώσει τους πεσόντας αγγέλους, αλλά άνθρωπος για να σώσει τον πεσόντα άνθρωπο. Το πνεύμα το Άγιο τονίζοντας το ιδιαίτερο  ενδιαφέρον του Θεού για τους ανθρώπους λέγει: «Οὐ γὰρ άγγέλων έπιλαμβάνεται, άλλά σπέρματος Άβραάμ» (Εβρ. 1:16). Βλέπε ερμηνεία Ιεράς Αποκαλύψεως κεφ. 4.

Επανερχόμενοι στο βιβλίο «Η ΠΡΩΤΗ» διαβάζουμε: «Η Εκκλησία, στο Ναό και μέσα στο Ιερό Βήμα, που εικονίζει τα ‘Άγια’ της Σκηνής του Μαρτυρίου, έχει τοποθετήσει μόνιμα στην Αγία Τράπεζα, πάνω στην οποία τελείται το ιερό μυστήριο του Άρτου και του Οίνου και όπου υπάρχει δια παντὀς το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού. Κάθε φορά που οι πιστοί προσέρχονται στην Αγία Τράπεζα για να κοινωνήσουν, ας θυμούνται ευγνώμονα την ἐμψυχο Τράπεζα του Θεού, την Θεοτόκο. Διότι χωρίς Αυτή δεν θα μπορούσαμε ποτέ να απολαύσουμε ‘ξενίας δεσποτικής και αθανάτου τραπέζης’».

Ας δούμε όμως με το «γνώθι σαυτώ» και την απόλυτη ειλικρίνεια πως βαδίζουμε σήμερα.

Μας υποδουλώνει, κληρικούς και λαϊκούς, η ηδονή και η πονηριά. Και ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος μας το λέγει ξεκάθαρα, πως οι ηδονικοί και πονηροί ποτέ δεν θα αγαπηθούν από τον Κύριο, αν όσο ζουν στη γη δεν μετανοήσουν!

Από αυτά πηγάζει η διαστροφική δημιουργηκότητα με πρόφαση την «τίμια» εργατικότητα. Δεν θησαυρίζουμε στον ουρανό αλλά στη γη, για να ικανοποιήσουμε την απληστία μας, την κενοδοξία και τις ηδονές μας. Που αυτές οδηγούν στις σωματικές και πνευματικές διαστροφές.

Οι καιροί χαλεποί, ζοφεροί και αποκαλυπτικοί ας κάνουμε ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ και ας γυρίσουμε να προσπέσουμε με ταπείνωση στην σωτήρια Πρέσβειρα και Μητέρα μας Αειπάρθενο Θεοτόκο, ζητώντας τις πρεσβείες Της να μας ευσπλαγχνισθεί ο Κύριος και Μονογενής Υιός Της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *