Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Θεολόγο Αλέξανδρο Βάμβα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 χρόνων από την εκδημία του αείμνηστου Θεολόγου Αλέξανδρου Βάμβα (1926-1991), μιας εμβληματικής και χαρισματικής μορφής, πραγματοποιήθηκε αφιερωματική εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

Το αφιέρωμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Ο Πειραϊκός Φάρος», του οποίου ο αείμνηστος υπήρξε ιδρυτής.

Συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο κ. Ιωάννης Μαρκότσης, Θεολόγος, Λυκειάρχης και ο Σμήναρχος κ. Αντώνιος Τσαγκαρόπουλος, Νευρολόγος, Επιμελητής της Νευρολογικής Κλινικής του 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του «Πειραϊκού Φάρου» κα Μαρία Τζερμπίνου – Μιχαλακοπούλου, Εκπαιδευτικός.

Προλογίζοντας η κα Τζερμπίνου – Μιχαλακοπούλου, χαρακτήρισε τον αείμνηστο Αλέξανδρο Βάμβα, μεγάλο άνδρα, θεολόγο, παιδαγωγό, ηγέτη και ανθρωπιστή στην πράξη, που έκανε προσωπικό του βίωμα και έργο ζωής του, την αφιέρωση και την προσωπική προσφορά του στον άλλο, στον κάθε άλλο. Γιατί στο πρόσωπο αυτού του άλλου, έβλεπε τον ίδιο τον Χριστό.

«Στην κατρακύλα της εποχής που ζούμε, η προβολή μιας προσωπικότητας, που δίδαξε με το ήθος, την ζωή και τους αγώνες του, είναι μια μορφή πνευματικής αντίστασης.

Ο αείμνηστος αγάπησε πολύ τη νεολαία και ίδρυσε πολλές μικρές ομάδες σπουδαστών και φοιτητών, σαν πνευματικά εργαστήρια σκέψης, διανόησης και προβληματισμού, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, που πολύ συχνά ονόμαζε μικρά ζύμη».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην γνωριμία και συνεργασία του, με τον αλησμόνητο ιεραποστολικό άνδρα, όπως χαρακτήρισε τον αείμνηστο. Μια γνωριμία που ανάγεται ήδη στο καλοκαίρι του 1975, στην γενέτειρα του, τις Σπέτσες.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ιεραποστολικές δραστηριότητες του αείμνηστου στο νησί των Σπετσών, την σημαντική προσφορά του στην τοπική κοινωνία του νησιού και την ιδιαίτερη αγάπη του στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων.

Όπως είπε ο κ. Τσαγκαρόπουλος, ο αείμνηστος υπήρξε μεγάλος ευεργέτης της ζωής του και της οικογένειας του. Η χαρισματική του προσωπικότητα σημάδεψε, όπως τόνισε, πολλές ψυχές. Ένας άνθρωπος που προκαλούσε δέος και σεβασμό.

Είχε μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα, συζητούσε με τους νέους και μάθαινε από αυτούς, τους συμβούλευε διακριτικά, τους δίδασκε με το παράδειγμα και τον τρόπο του.

Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας είχε κάτι βαθύ θεολογικό, κάτι συναρπαστικό, που λειτουργούσε σαν το σπόρο που σταδιακά θα δώσει τον καρπό του, αλλά και σαν μαγνήτης.

Ο κ. Μαρκότσης, αναφέρθηκε καταρχήν στις εξορμήσεις που έκανε ο αείμνηστος σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τους φοιτητές, τους νέους και τα παιδιά των ομάδων.

Όλες οι ηλικίες βοηθήθηκαν και για κάθε ηλικία προβληματιζόταν τι έπρεπε να δώσει. Ότι ήθελε να πει, το προετοίμαζε για κάθε ηλικία με τον κατάλληλο τρόπο. Δούλεψε τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός, δεν τα άφησε. Και είχε για κάθε ηλικία μία συγκεκριμένη παιδαγωγική.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *