Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Αγίου Δημητρίου .Συμμετοχή στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για το Ευρωπαϊκό έργο «PRODESA»

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ1 Στην ημερίδα της ΚΕΔΕ και συγκεκριμένα στην έναρξη της συζήτησης της στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «ΟΤΑ και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης με Μεικτή Χρηματοδότηση», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PRODESA, συμΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ2μετείχε η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου και ο αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Βασίλης Κουτσοβασίλης, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.

Κεντρικά θέματα της ενδιαφέρουσας συζήτησης ήταν η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις κτηριακές και άλλες υποδομές των ΟΤΑ και η διευκόλυνση της χρήσης καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης με Μεικτή Χρηματοδότηση, με αφορμή το ευρωπαϊκό έργο «PRODESA – Ανάπτυξη έργων ενεργειακής απόδοσης στη νότια Αττική», στο οποίο συμμετέχουν ως βασικοί εταίροι οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, παρά τη δραματική υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, μέσω του έργου PRODESA κατάφερε να μελετήσει τις ενεργειακές καταναλώσεις.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PRODESA, η Δήμαρχος σημείωσε πως προωθείται και σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 35 σχολικά κτήρια, τα οποία θα έχουν ισχύ 2.380 κιλοβάτ και θα παράξουν 3,5 εκ. κιλοβατώρες. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν δεν λύσουμε όμως το ζήτημα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Έχουμε έτοιμη τη διακήρυξη σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ για Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης. Αν δεν συμψηφίσουμε την ενεργειακή απόδοση και με τον οδοφωτισμό μας δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θεσμοθετηθεί».

Σημειώνεται πως ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με την προσχώρησή του στο νέο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια ανέλαβε να υλοποιήσει μια σειρά από δεσμεύσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 στην έκταση της πόλης κατά τουλάχιστον 40%. Η συμμετοχή του στο έργο PRODESA αποτελεί ουσιαστικά το έναυσμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών συνεισφέροντας έτσι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη: Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και Δημήτρης Καφαντάρης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Δ/ντης του γραφείου της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αντώνης Μαρίνος, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος,οι αντιδήμαρχοι Αλίμου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αναστασία Σιμητροπούλου και Δημήτρης Ζαλακούδης, αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *