Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Νίκαιας – Ρέντη.Συμβολικός εορτασμός για τη Μάχη της Κοκκινιάς

ΜΑΧΗ2Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 77η Επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς, λόγω των ιδιαίτερων επιδημιολογικών συνθηκών δεν θα πραγματοποιηθούν. Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη με στόχο τη μείωση της κοινωνικής κινητικότητας και ακολουθώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο τελετουργικό. Την Δευτέρα 8 Μαρτίου ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης θα τιμήσει συμβολικά την Επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αγωνιστών της Μάχης της Κοκκινιάς, στην πλατεία Δαβάκη.

Λίγα λόγια για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Το χρονικό των όσων έγιναν το 5ήμερο εκείνο, από τις 4 έως 8 Μάρτη 1944:

Σάββατο 4 Μάρτη 1944

Χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες προσπαθούν να εισβάλλουν από δυο διαφορετικά σημεία στην πόλη της Κοκκινιάς, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού αναχαιτίζονται από τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ. Το ίδιο μάλιστα βράδυ οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ συγκαλούν κοινή σύσκεψη ΕΑΜιτών και ΕΛΑΣιτών αποφασίζοντας γενική επιφυλακή κι ενημέρωση του Κοκκινιώτικου λαού.

Κυριακή 5 Μάρτη 1944

Οι Κοκκινιώτες απαντούν με μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας το οποίο γίνεται στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, ενώ παράλληλα απαιτούν συσσίτιο για τα παιδιά. Στο τέλος όμως του συλλαλητηρίου η πόλη δέχεται πολυμέτωπη επιδρομή, για να καταλήξει μετά από αιματηρές μάχες στην οπισθοχώρηση των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Δευτέρα 6 Μάρτη 1944

Ο Πειραιάς ξυπνά με μαζική πανεργατική απεργία κατά της τρομοκρατίας του λαού της Κοκκινιάς και η συμμετοχή κι η αλληλεγγύη των εργατών και του λαού προς τους Κοκκινιώτες είναι πραγματικά απίστευτη. Η πόλη δέχεται όμως σχεδιασμένη επιδρομή, που καταλήγει -μετά την αιματοχυσία- σε άτακτη φυγή των φασιστών.

Τρίτη 7 Μάρτη 1944

Οι επιθέσεις των Γερμανών όλο και δυναμώνουν και ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα για την κατάληψη του κάθε δρόμου της πόλης. Ο ΕΛΑΣ αρχίζει να υποχωρεί λόγω έλλειψης πυρομαχικών και η Κοκκινιά κυκλώνεται από -περίπου- 1.800 Ναζί, αλλά και ντόπιους συνεργάτες τους.

Τετάρτη 8 Μάρτη 1944

Οι Ναζί κι οι ντόπιοι συνεργάτες τους ξημερώνονται ταμπουρωμένοι στο σχολείο (Γρεβενών και Ραιδεστού), ενώ περιμετρικά τους φρουρούν οπλοπολυβόλα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνουν μικρές επιδρομές στην πόλη, τρομοκρατούν και συλλαμβάνουν Κοκκινιώτες, ερευνώντας εξονυχιστικά τα σπίτια για μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ. Με εκφοβιστικές μάλιστα ανακοινώσεις από τα δικά τους «χωνιά», οι Ναζί επιχειρούν –χωρίς όμως αποτέλεσμα- να στρέψουν τον Κοκκινιώτικο λαό κατά του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Δηλώνουν μάλιστα ότι δεν θα πειράξουν κανέναν εάν δεν τους επιτεθεί ο ΕΛΑΣ, αποκαλύπτοντας έτσι και το αίσθημα φοβίας κι ανασφάλειας που βιώνουν οι ίδιοι μες στην «καυτή» αντιστασιακή φωλιά της Κοκκινιάς.

Το ίδιο πρωί οι ταγματασφαλίτες εκτελούν τους συλληφθέντες της 5ης Μάρτη 1944 στην πλατεία Αγίων Αναργύρων. Αργά το απόγευμα οι Ναζί αποχωρούν από την Κοκκινιά με την κουστωδία τους – συνεργάτες τους, μεταφέροντας 300 αιχμάλωτους Κοκκινιώτες στο Χαϊδάρι. Ο λαός της Κοκκινιάς ξεχύνεται μετά από λίγο στους αιματοβαμμένους δρόμους της πόλης και στα μπαρουτοκαπνισμένα σπίτια της, πανηγυρίζοντας για την αποχώρηση του κατακτητή. Ο Γ. Πισσάνος -Διοικητής και καπετάνιος του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ- χαρακτήρισε την 7η Μάρτη 1944 σημαντική ημέρα δόξας, όπου η Κοκκινιά σφράγισε την αντιστασιακή ιστορία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *