Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά.Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας»

ΕΚΘΕΣΗ3Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες, τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2021».

Η δράση διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά.

Στην έκθεση πIMG_0002αρουσιάζονται έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων Ελλήνων και προσφύγων, που μέσα από τον φακό τους, έχει ως σκοπό να συμβάλλει στον διάλογο σχετικά με τις αντιλήψεις για την ταυτότητα των πόλεων και να αναδείξει πτυχές της αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων, μεταναστών και κοινοτήτων υποδοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS [Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection] και σε συνεργασία με επτά δήμους σε όλη την Ελλάδα και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, η έκθεση αποτελεί τον καρπό ενός φωτογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε οΕΚΘΕΣΗ4 ΔΟΜ στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Λειβαδιάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη του Πειραιά συμμετείχαν οι Madalina Manaila, Muhammad Umer, Mwa Mungu, Othman Ahmed, Jean-Didier Totow και Φραγκούλης Φουστέρης, με την υποστήριξη του φωτογράφου κ. Γρηγόρη Ξανθού.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πόλη του Πειραιά έχει συνδεθεί ιστορικά με το κομμάτι της προσφυγιάς είτε από άλλες πατρίδες, από Πόντο και από Μικρά Ασία είτε από εσωτερικές μετακινήσεις. Ο Πειραιάς είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπων.

Το 2016 με την παραμονή των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά για αρκετούς μήνες, λόγω ειδικών συνθηκών, η πόλη στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό τους. Όχι μόνο ο Δήμος, αλλά και η Περιφέρεια, δημοτικές παρατάξεις, γιατροί, δικηγόροι, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία με τον αείμνηστο Σωτήρη Αλεξόπουλο. Όλη η πόλη βρέθηκε εκεί προκειμένου να τους συνδράμει και κάναμε το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να διευκολύνουμε την παραμονή τους, να τους συμβουλέψουμε, να τους δώσουμε κουράγιο, να τους εμψυχώσουμε, να τους βοηθήσουμε και είμαστε υπερήφανοι για το κοινωνικό πρόσωπο που έδειξε η πόλη του Πειραιά.

Μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π. με το πρόγραμμα «Εστία και Εργασία» φιλοξενούμε έναν αριθμό προσφύγων σε διαμερίσματα, ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο η φιλοξενία, αλλά η ένταξή τους στην κοινωνία, στα σχολεία,  στην εργασία.

Η πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία. Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες και δείχνουν πώς αντιλαμβάνονται οι πρόσφυγες τη ζωή τους στις κοινότητες του Πειραιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φωτογράφο κ. Γρηγόρη Ξανθό για την βοήθειά του.

Έχει επίσης σημασία πως υποδέχθηκε ο Πειραιάς τη συμβολική διαδρομή της Αμάλ από την Τουρκία μέχρι τη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Άψογα, υποδειγματικά, με μαζική προσέλευση κόσμου.

O Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κ. Δημήτρης Καρύδης, σε δήλωσή του, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Στόχος μας είναι οι πρόσφυγες και οι  μετανάστες που ζουν στην πόλη μας, εκτός από το να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται και να ζουν με τις οικογένειές τους, να «δένονται» και πολιτιστικά με τη ζωή των κατοίκων. Επίσης, να  υπάρχει μία εναρμόνιση στη ζωή τους και στη δραστηριότητά τους.

Σήμερα, παρουσιάζονται έξι φωτογραφίες  από τον Πειραιά, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές από σημεία της πόλης μας και αυτό μας γεννάει πάρα πολύ μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον».

Ο συντονιστής θεμάτων ένταξης του ΔΟΜ Ελλάδος κ. Milan Colic Humljan, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δήμων,  της κοινωνίας των πολιτών και άλλων φορέων, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσπάθειας για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο σπίτι του λιμανιού του Πειραιά, που οι συμμετέχοντες στην έκθεση περιέγραψαν ως την  «αρχή της ελπίδας».

Ο κ. Νίκος Αγαπάκης από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών της Παλιάς Κοκκινιάς, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Ξεκινήσαμε από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών  Πειραιά το 2005 και είμαστε, όλα αυτά τα χρόνια, στο πεδίο της αλληλέγγυας εκπαίδευσης. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη ή για ένταξη δεν μπορούμε να αφήνουμε έξω την εκπαίδευση».

Ο κ. Γρηγόρης Ξανθός συντονιστής της φωτογράφισης στον Πειραιά, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Αν και έχω διδάξει πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας το μάθημα του φωτορεπορτάζ, η σημερινή εμπειρία ήταν ξεχωριστή. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι καλό, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Είμαι ευτυχής γιατί γνώρισα την ομάδα των ερασιτεχνών φωτογράφων που αγαπούν τη φωτογραφία και φωτογραφίζουν τον Πειραιά με κέφι και μεράκι».

Στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας παρευρέθηκαν, εκτός άλλων και:

Οι Βουλευτές κ.κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Θεόδωρος Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, Διαμάντω Μανωλάκου. Οι κ.κ. Δήμαρχοι: Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Οι κ.κ Πρόεδροι: του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Παναγιώτης Αβραμίδης, της ΚΟΔΕΠ Γιάννης Βοϊδονικόλας, των Β΄ Δ΄ και Ε΄ Δημοτικών Κοινοτήτων Αλέξανδρος Νανόπουλος, Αναστάσιος Πούλος, Λεωνίδας Μελάς αντίστοιχα, της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής. του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου Αργυρώ Λαγκαδιανού – Κανιούρα, της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Θεόδωρος Τσόντος, της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων κ. Μαριολένη Νεοφύτου, η Αντιδήμαρχος κ. Κυριακή Μπουρδάκου, οι κ.κ. Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Μαρκαριάν Χαρουτιούν, Ειρήνη Νταϊφά, Αλέκα Τουμαζάτου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πειραιάς για όλους» κ. Νίκος Μπελαβίλας, οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι: Πασχαλίνα Καλαγιά, Σταυρούλα Μελά, Δημήτρης Γκερλές, Γρηγόρης Μόφορης, ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης., ο Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών  της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Νικήτας Κανάκης. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, ο πρώην Υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην Υπουργός και πρώην Νομάρχης Πειραιά και Νήσων κ. Χρήστος Φωτίου, η Διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν» κ. Αγγελική Κουζούμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *