Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου.Πρωτοβουλίες και δράσεις για τα δάση της Αττικής

ΠΕΣΥΔΑΠΤη δυνατότητα συνεργασιών για τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων πρόληψης για να προστατευτούν τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, εξέτασαν κατά τη διάρκεια συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων περιοχής Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), που επιχειρεί στο όρος Αιγάλεω Γρ. Γουρδομιχάλης, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π), Β. Σιώμος.

Μετά την τραυματική εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική και κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασών, κοινή διαπίστωση είναι ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Σύνδεσμοι των Δήμων, επιφορτίζονται με νέα «προστάγματα» και ευθύνες.

Ο Υμηττός, το Όρος Αιγάλεω, το Ποικίλο όρος, η Πεντέλη και η Πάρνηθα αντιπροσωπεύουν τα τελευταία φυσικά αποθέματα του Λεκανοπεδίου, για τα οποία δεν υπάρχουν περιθώρια νέων «απωλειών».

Όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες επιβεβαίωσαν ότι η κεντρική διοίκηση από μόνη της δεν επαρκεί για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί όγκοι και τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, στην οποία κατοικεί ο μισός σχεδόν πληθυσμός της χώρας.

Οι πρόεδροι των δύο Συνδέσμων Δήμων συζήτησαν με τον Περιφερειάρχη για την αναγκαιότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασης της αυτοδιοίκησης στο επίπεδο της πρόληψης.

Όπως είπαν οι Σύνδεσμοι των Δήμων έχουν πολύχρονη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία στην προστασία των ορεινών όγκων και στο σύνολο των δράσεων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Τόνισαν όμως ότι για να είναι τα παραπάνω αποτελεσματικά θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να αναπτύξει τους δικούς της αυτόνομους μηχανισμούς πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, πριν από την επόμενη θερινή περίοδο.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν η εγκατάσταση και συντήρηση υποδομών αντιπυρικής προστασίας, η συγκρότηση εθελοντικών ομάδων πολιτών, η λειτουργία και επάνδρωση παρατηρητηρίων και περιπόλων που θα μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς και θα λειτουργούν και ως αποτρεπτικός παράγοντας σε δράσεις δολιοφθοράς, η συντήρηση των δασικών δρόμων, η απομάκρυνση ογκωδών και εύφλεκτων υλικών, οι αποψιλώσεις, οι αναδασώσεις κλπ.

Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε ως προς τις θετικές προοπτικές μιας τέτοιας συνεργασίας, τονίζοντας την ανάγκη «να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας βασισμένο στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *