Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελεύθερη Άποψη.ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΒΒΑ ΑΧΙΛΛΕΩΣ

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ1Τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Σάββα Αχιλλέως, δεν είχα την τύχη να γνωρίσω, από κοντά. Μία φορά μόνον, είχα προσκυνήσει στον Άγιο Γεώργιο Καρέα, που λειτουργούσε, την ώρα, που διάβαζε ευχές στα πνευματοπαίδια του. Μου είχε προξενήσει τεράστια εντύπωση, ότι ενώ ήταν σκυμμένος και κρατούσε το Σταυρό στα χέρια του, σήκωσε το βλέμμα του προς την είσοδο της Εκκλησίας, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε διακόπτοντας τις ευχές: “Μη φοβάσαι Μαρία, όλα θα πάνε καλά…”.

Δεν μπορώ να πω, ότι την εποχή εκείνη, ήμουν ιδιαίτερα θρησκευόμενο άτομο, θα έλεγα μάλιστα, ότι η επαφή μου με την Εκκλησία του Χριστού, ήταν μάλλον επιδερμική, ίσως κι επιπόλαιη.

Μετά από χρόνια, ο Καλός Ποιμένας, με “περιμάζεψε”, όπως όλα τα ερίφια, με έναν τρόπο, που μόνον Εκείνος γνωρίζει, όταν η Χάρη Του αποκαλύπτεται θριαμβεύουσα. Διότι όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ, δεν υπήρξα ποτέ αναμάρτητη. Ίσως το μοναδικό μου κομμάτι, που υπήρξε αμόλυντο, ήταν εκείνο, που με έκανε πάντοτε να πιστεύω ότι ο Χριστός, που όλοι θεωρούν ότι ευρίσκεται αόριστα κάπου στον Ουρανό, είναι πάντα και συνέχεια δίπλα μου και παρακολουθεί κάθε μου κίνηση. Στα καλά ή στα κακά, στα εύκολα ή τα δύσκολα, πάντοτε είχα το Όνομα Του στο στόμα μου και Του μιλούσα, έχοντας μόνο σε Εκείνον εμπιστοσύνη. Όπως ομιλεί το παιδί στον πατέρα του. Τι να αποφασίσω εδώ, τι να επιλέξω εκεί, βοήθησέ με, με ξέχασες, έλεγα ακόμα και τη φράση δε με αγαπάς, όπως τους άλλους, πολλές φορές βυθισμένη στην πτώση της απελπισίας. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω, ότι όσα αμαρτήματα κι αν έχω διαπράξει στη ματαιότητα του γήινου βίου μου, ποτέ, δεν βλασφημώ. Θεωρώ απίστευτα μικροπρεπή κι άνανδρη πράξη τη βλασφημία των θείων και είμαι ιδιαίτερα αυστηρή σε αυτό, προς όσους ακούω να βλασφημούν, τον ευεργέτη τους, εκμεταλλευόμενοι, το γεγονός ότι δεν τους απαντά δια της ράβδου, όπως θα γινόταν αν χυδαιολογούσαν εναντίον οιουδήποτε ορατού ανθρωπίνου πλάσματος.

Τα συγκλονιστικά κηρύγματα του πατέρα Σάββα Αχιλλέως, ανακάλυψα, τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο, όπου υπάρχουν μαγνητοφωνημένες οι ομιλίες του. Από τις λίγες περιπτώσεις, που κρέμεσαι από τα χείλη του ομιλητού, με τόση ένταση, σε αντίθεση με περιπτώσεις, όπου δυστυχώς, αδημονεί κανείς να καταλήξει το άνοστο κήρυγμα και να περάσει η ώρα. Ο πατήρ Σάββας, ζούσε όσα έλεγε, έκλαιγε όταν μιλούσε για το Χριστό και μετέδιδε στο ποίμνιό του όλη αυτήν τη θέρμη της θείας αγάπης. Με έκπληξή μου, διαπίστωσα, ακούγοντας με προσοχή τα κηρύγματά του, ότι, είχε προλαλήσει για όλα σχεδόν τα φοβερά και τρομερά γεγονότα που συμβαίνουν στις ημέρες μας, πολύ πριν τον θάνατο του, το έτος 2016.

Θα αναφερθώ σε μερικά μόνον από τα κηρύγματα του σπουδαίου αυτού ιεράρχου, που -σπάνιο πράγμα στις ημέρες μας- είχε το Χριστό μέσα του και μιλούσε για Εκείνον πάντα σαν να ευρισκόταν κάτω από τον Σταυρό Του, μεταδίδοντας στο ευλογημένο ποίμνιό του, την αληθινή πίστη, που τόσο διώκεται τις ημέρες μας από τους οπαδούς της πανθρησκείας και του οικουμενισμού.

  • Πατρός Σάββα Αχιλλέως, σχετικά με τον εορτασμό της του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Αναστάσεως, από μαγνητοφωνημένη ομιλία του:

“…Και το 325 μ. Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος συνεκάλεσεν την πρώτην Οικουμενικήν Σύνοδον, με συμμετοχήν 318 Θεοφόρων Πατέρων, εις την Νίκαιαν της Μικράς Ασίας και εθέσπισεν τους Κανόνας και την εορτήν του Πάσχα. Ούτω: (κατά τον τρόπον τούτον δηλαδή), ο έβδομος Κανών των Αγίων Αποστόλων, λέγει ρητώς, καθαρά…Τι λέγει. Ει τις, λέγει, εάν κάποιος, Επίσκοπος, ή Πρεσβύτερος- Ιερεύς, ή Διάκονος, λέγει, την Αγίαν του Πάσχα  ημέραν προ της εαρινής  Ισημερίας μετά των Ιουδαίων επιτελέσει, όποιος κάνει Πάσχαν με τους Εβραίους, λέγει, καθαιρήσθω, πρέπει να καθαιρεθεί. Δεν υπάρχει περίπτωσις, είναι κανών των Αγίων Αποστόλων…

Αυτά προς όσους αρχίζουν συζητήσεις για το πότε, που και πως και αν, Αναστήθηκε ο Κύριος και πέφτουν στην πλάνη, να θεωρούν ήσσονος σημασίας την Αγία του Χριστού Ανάστασιν από έναν οποιοδήποτε ιό και ολιγοψυχούν, θεωρώντας οι ευκολόπιστοι, ότι η αλλαγή της ώρας είναι μέτρο εναντίον της μετάδοσης του κορωνοιού. Τα προστατευτικά μέτρα, που λαμβάνουμε όλοι οι ευσυνείδητοι, ορθή χρήση μάσκας, εξαερισμός κι αποστάσεις, αρκούν οποιαδήποτε ώρα. Δεν νοείται, το κρίσιμο σημείο πρόληψης, να είναι… η ώρα, που τελείται η Ανάσταση στους Ναούς!

Η σημασία των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, είναι μεγίστη και δεν νοείται αλλαγή, με πρόφαση την πανδημία, εκτός αν ο σκοπός της αλλαγής, υποκινείται από αίτια διαφορετικά από τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, διότι δεν υπάρχουν μελέτες, που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοιός είναι δραστικότερος κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Εν τέλει, δεν είδαμε παρέμβαση στα νυφοπάζαρα του Πειραιά κι αλλού, όπου κάθε απόγευμα, πλήθος ανενόχλητο, κάνει περίπατο 60% δίχως μάσκες και τήρηση αποστάσεων. Μόνο έξω από τους Ιερούς Ναούς, υφίσταται η φρενίτιδα να αλλάξουν τα πάντα, αντί να τηρηθούν μέτρα προστασίας. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης, η οποία εκφράζεται δυστυχώς κι επίσημα, από πλευράς της πολιτείας. Άρχισαν με την τελετή του Αγίου Φωτός, αμφισβητώντας και ακυρώνοντας, ένα θαυμάσιο γεγονός, που έως σήμερα, η επιστήμη δεν κατάφερε να διαψεύσει, το αντίθετο μάλιστα. Σήμερα, προσπαθούν να ακυρώσουν το μήνυμα της Σταύρωσης, ταυτίζοντας τον Αμνό του Θεού, με τους θύτες Του, εξ ου και η απόφασις των Αγίων Πατέρων, που σε ουδεμία περίπτωση αμφισβητείται.

Ο πατήρ Σάββας Αχιλλέως, είχε προλαλήσει για την σημερινή υγειονομική δικτατορία, που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Σε ομιλία του στις 11-10-2007 είχε τονίσει ότι οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες, που ευρίσκονται στα χέρια ολίγων, προσπαθούν να έχουν Γτον έλεγχο της ανθρωπότητας δια μέσου του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα είχε κηρύξει τα εξής:

“… Τον Σεπτέμβριο του 2005, ο Πρόεδρος George Bush… αυτός ο άνθρωπος, είπε ότι μπορεί να αναγκαζόταν, να αναθέσει εις τον Αμερικανικόν στρατόν, την διαχείρισιν του προγράμματος εμβολιασμού και την απομόνωσιν όσων εναντιώνονται σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως… Αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες του πλούτου, -που δεν τους ενδιαφέρει, τίποτα, μόνο η δική τους η χλιδή….Ο Ροκφέλλερ, ο Μόργκαν και οι άλλοι Αμερικανοί νεόπλουτοι, άρχισαν να κατοχυρώνουν τίτλους κτήσεως επί της ανθρωπότητος, με πολλούς τρόπους, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του συστήματος υγείας. Βλέπετε αυτές οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες, οι οποίες παράγουν όλα τα φάρμακα, είναι σε αυτών τα χέρια… όλο το χρήμα το μαζεύουν… Τι να το κάνουν οι άχρηστοι… Όπως ερχόμεθα γυμνοί, γυμνοί φεύγομε…”

Αυτά, ήταν τα λόγια ενός Αγίου ανθρώπου, πριν από 13 χρόνια! Και αναρωτιέται κανείς, πως ήταν δυνατόν από τότε, να έχει προειδοποιήσει, για τη λαίλαπα, που μαστίζει σήμερα την ανθρωπότητα, με τόση σαφήνεια.

Δίχως πρόθεση να παρεξηγηθεί ο σκοπός της αναφοράς μου στον μακαριστό πατέρα Σάββα, επισημαίνω για μια ακόμη φορά, την αξία των προληπτικών μέτρων, στα οποία επίσης είχε αναφερθεί ο σοφός ιερέας, που ξεκίνησε τη ζωή του ως παλληκάρι του Γρίβα Διγενή και κατέληξε να αναμορφώσει ολόκληρη την περιοχή των προσφυγικών του Καρέα, με το πλούσιο έργο του.

Οι μάσκες, το συχνό πλύσιμο των χεριών, προσώπου, ενδυμάτων, ο ΑΕΡΙΣΜΟΣ των χώρων και η τήρηση των αποστάσεων, είναι ισχυρότερα μέτρα προστασίας από κάθε εμβόλιο με πεπερασμένη διάρκεια προστασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι με απερισκεψία, μπορούμε να κατακλύσουμε τις εκκλησίες δίχως αυστηρή τήρηση των μέτρων, που θεσπίσθηκαν από την πολιτεία, διότι ο νόμος, πρέπει να τηρείται. Όποιος διαφωνεί με τον εορτασμό της Αναστάσεως στις 21.00, μπορεί κάλλιστα να εκκλησιασθεί το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα. Ο Ιησούς Χριστός, ο άρτος και το ύδωρ της ψυχής μας, είναι αναστημένος και πάντοτε στο πλευρό των πιστών του. Οι ώρες, είναι δημιούργημα των ανθρώπων, ενώ ο χρόνος, όλος δικός Του, νυν και αεί. Καλή Ανάσταση και Καλή Λευτεριά, διότι επί 10 και πλέον χρόνια μας έχουν ψήσει το ψάρι στα χείλη, όλων των ειδών αυτόκλητοι σωτήρες της συμφοράς, που όλη κι όλη τους η αξία έγκειται στο να καταφέρονται άμεσα και έμμεσα, εναντίον του συγκλονιστικού μηνύματος της Αναστάσεως του Θεανθρώπου και της αποξήλωσης του κώδικα  αξιών, που πηγάζουν από αυτήν. Αλλά, δεν θα τους καταστήσουμε ισχυρότερους, όταν γνωρίζουμε τι ακριβώς επιθυμούν και πόσο διαβολικά ενεργούν, επειδή δεν διαβάζουμε τις Γραφές, τις Αποφάσεις των Αγίων Πατέρων και αναλισκόμεθα σε στείρα αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να μας κυβερνά αιωνίως μια μετριότητα, που πηγάζει από λαϊκή ηλιθιότητα.

Ας ενθυμούμεθα, ότι, ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά μας δεν πέφτει αν ο Κύριος δεν το επιτρέψει, το αυτό ισχύει και για όλες τις ασθένειες.

Δε θα μας κυβερνά ο φόβος του θανάτου, αν πιστεύουμε αληθινά, στο μήνυμα της Ανάστασης.

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *