Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΕΛΛΗΝΕΣ» ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΕΑΚΕΙΟ

ζώρζου 1Διαβάζουμε: «Έλληνες», Μουσικοθεατρική παράσταση, σε στίχους και μουσική Σταυρούλας Ζώρζου. Κι ας αρχίσουμε από τον τίτλο. Σύντομος και περιεκτικός τίτλος αυτός, για μία παράσταση και… Τι να σημαίνει άραγε αυτό το «Έλληνες»;

«Είναι μία παράσταση με θέατρο και μουσική,  βασισμένη στην ιστορία τωIMG_0126ν Ελλήνων, που θα απαντούσε στο ερώτημα: Ποιοι είναι οι Έλληνες;

Στην ουσία, εί ναι μία παράσταση στην οποία θα έλεγα… συστήνονται οι Έλληνες. Παρουσιάζουν οι ίδιοι οι Έλληνες την αυτοβιογραφία τους, δηλαδή την ιστορία τους, από την αρχαιότητα ως τώρα, με μικρά θεατρικά δρώμενα, με μουσική και παράλληλη προβολή φωτογραφιών.

Φανταστείτε κάποιον που παρουσιάζεται σε μία συνέντευξη και παρουσιάζει τον εαυτό του, με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Θα περιγράψει που γεννήθηκε, τις σπουδές του, τα επιτεύγματά του, δηλαδή, με έναν σύντομο τρόπο την ιστορία του, για να πει με λίγα λόγια ποιος είναι. Έτσι και εδώ. Έλληνες της καθημερινότητας κάθε εποχής, παρουσιάζουν με μικρά θεατρικά κείμενα την εποχή τους.  Γι’ αυτό και τα κείμενα είναι βασισμένα σε μαρτυρίες της κάθε εποχής. Στις πηγές, όπως θα λέγαμε.

Για παράδειγζώρζου 2μα, ένας νεαρός της εποχής της Τουρκοκρατίας περιγράφει την ζωή του, όπως την έχουν περιγράψει αυτόπτες μάρτυρες της εποχής. Και αργότερα, ένας  Έλληνας μετανάστης περιγράφει την ζωή του και μαζί, την ζωή των πρώτων μεταναστών στην Αμερική.

Θα λέγαμε, είναι ένα ταξίδι στην ιστορία και την ψυχή των Ελλήνων. Όλων των Ελλήνων. Κι αυτών που ζουν εντός κι εκείνων που ζουν εκτός Ελλάδος. Όλοι γράφουμε ιστορία. Καθένας με τον δικό τους τρόπο. Ξέρετε, έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε ιστορία, να φανταζόμαστε ένα κατεβατό από ονόματα τόπων κι ανθρώπων,  πολέμους, μάχες και χρονολογίες. Δεν είναι όμως, μόνο αυτό. Ιστορία είναι  και οι καιροί της ειρήνης, το εμπόριο, οι μεταναστεύσεις, οι σεισμοί, οι καταστροφές, οι επιδημίες, τα επιτεύγματα, οι ανακαλύψεις ή οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί η ιστορία δεν φτιάχνεται μόνο με το σπαθί και το κανόνι, αλλά και με το μολύβι και με το καράβι και με το αλέτρι και με το κατσαβίδι… Ιστορία γράφουμε  όλοι μας, με τις πράξεις μας. Κι όλων οι πράξεις μαζί συνθέτουν την ιστορία ενός έθνους.

Είναι μια ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε, για την διεθνή «περιφρόνηση» που υπάρχει στο όνομα «Έλληνας», τα τελευταία χρόνια. Πηγαίνουμε σε συνέδρια στο εξωτερικό και σχεδόν ντρεπόμαστε να πούμε «Έλληνες». Βλέπουμε την δυσπιστία και την υποτίμηση στο όνομα των Ελλήνων. Εκφράζονταν σαν να αναφέρονταν σε ανθρώπους άχρηστους, αφερέγγυους, και τεμπέληδες, που ζουν παρασιτικά, ξοδεύοντας τον κόπο άλλων.

Αυτό είναι εξοργιστικό, φυσικά, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όλοι μας γνωρίζουμε αμέτρητους Έλληνες που έχουν επιτύχει με την αξία τους μικρά ή μεγάλα θαύματα σε προσωπικό ή ευρύτερο επίπεδο. Κατ’ επέκτασιν και ο λαός μας, στην πρόσφατη ιστορία του, έχει καταφέρει πράγματα που άλλοι λαοί θα ζήλευαν. Δεν του αξίζει αυτή η αντιμετώπιση από τους άλλους, αλλά ούτε η ηττοπάθεια και η μιζέρια εκ μέρους μας.

Οι περιπέτειές μας, οι καλές και οι κακές στιγμές που ζήσαμε σαν έθνος και ο τρόπος που σταθήκαμε μπροστά σε κάθε πρόκληση, σε καιρούς σκληρούς, αλλά και σε καιρούς ευτυχίας δείχνει τον χαρακτήρα του λαού μας.

Ο σύγχρονος Έλληνας είναι ο ίδιος που έφυγε γυμνός το 1922 από την Μικρά Ασία κι έχτισε επιχειρήσεις στην Αμερική και αλλού. Είναι ο ίδιος που τόλμησε να ανεβεί, νηστικός στα βουνά και να αντισταθεί στον ναζισμό, όταν όλη η Ευρώπη παραδόθηκε. Είναι ο ίδιος που πήρε τα διαλυμένα κομμάτια του, στην μεταπολεμική Ελλάδα των ξυπόλυτων παιδιών κι έχτισε μέσα σε είκοσι χρόνια τον μεγαλύτερο στόλο. Και μοιάζει τόσο πολύ με τον Έλληνα της αρχαιότητας, του Βυζαντίου ή των νεότερων χρόνων, που έκαναν στην εποχή τους τα ανάλογα.

Ακριβώς αυτά και άλλα πολλά παρουσιάζονται με τραγούδια, φωτογραφίες και θέατρο στην παράστασή μας.

Βέβαια. Είναι ένα αισιόδοξο κι αληθινό μήνυμα, στις παρούσες συνθήκες, που δεν είναι και οι πιο δύσκολες που έχουμε συναντήσει στην πορεία μας σαν λαός. Έχουμε περάσει και χειρότερα και μπορούμε να καταφέρουμε μία νέα ανάκαμψη.

Η μουσική και τα τραγούδια παρεμβάλλονται από σκηνή σε σκηνή. Είναι πρωτότυπα τραγούδια, γραμμένα για αυτό τον σκοπό, με μουσική ανάλογη με την κάθε περίοδο. Βυζαντινή, παραδοσιακή, λαϊκή, σύγχρονη.

Δείχνουν την πολιτιστική συνέχεια και την ενότητα του Ελληνισμού. Κι αυτό είναι ένα άλλο ένα θέμα που συζητιέται πολύ  στις μέρες μας, το αν υπάρχει πολιτιστική συνέχεια του Ελληνισμού. Αλλά, αν μελετήσουμε λίγο την μουσική μας, θα δούμε πως οι αρχαίοι ήχοι περνούν μέσα στον χρόνο, γίνονται Βυζαντινή μουσική και φτάνουν στις μέρες μας, με τα ακούσματα της νεότερης μουσικής μας. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην γλώσσα μας.

Είναι δύσκολο σε μια παράσταση να συνδυάσεις διάφορα είδη μουσικής, αλλά αυτό το αποδίδουν άριστα οι υπέροχοι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν και καθένας από την μεριά του δίνει τον καλύτερο εαυτό του στην παράσταση.

Στα θεατρικά μέρη έχουμε το Θεατρικό Εργαστήρι του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ν. Ιωνίας, από την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Είναι μία υπέροχη ομάδα από νέα παιδιά, όλο κέφι και μεράκι, που μας έχουν εντυπωσιάσει πολλές φορές με τις παραστάσεις τους. Σκηνοθέτης και ψυχή της ομάδας, ο π. Δανιήλ Γκαμουλάκος, που σκηνοθετεί και όλη την παράσταση, κάτω από την αιγίδα και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ.

Στα μουσικά μέρη, έχουμε τα ταλαντούχα παιδιά της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Νίνας Πατρικίδου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Διεθνούς φήμης η ορχήστρα αυτή, υπό την διεύθυνση της μαέστρου μας, αποδίδει όλα τα μουσικά κομμάτια του έργου, πλαισιωμένη με παραδοσιακά και λαϊκά όργανα, σαντούρι, μπουζούκι, κρητική λύρα, λαούτο, κανονάκι, που εναλλάσσονται, ανάλογα με το είδος της μουσικής.

Στο τραγούδι, έχουμε τρεις καταξιωμένους σολίστ, που μας τιμούν με την συμμετοχή τους. Είναι οι διεθνούς φήμης σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, π. Ζαφείριος Κουτελιέρης (βαρύτονος) και κ. Ιωάννης Καλύβας (τενόρος) και η μοναδική κ. Άννα Κατσούλη (ερμηνεύτρια).

Μαζί τους τραγουδούν δύο εξαιρετικές χορωδίες, η πολλαπλά βραβευμένη γυναικεία χορωδία «Καλλιτεχνήματα», υπό την διεύθυνση της κας Μιχαλοπούλου και η εκπληκτική μικτή χορωδία «Vox Fortis», υπό την διεύθυνση του κ. Βασίλη Γιώτη, που συμπράττουν σε ένα μοναδικό συνδυασμό.

Η παράσταση πλαισιώνεται από τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του «Ποιμενικού Αυλού», του Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, που μας μεταφέρουν στους χορούς της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με έναν τρόπο συναρπαστικό, όπως πάντα. Και η χορωδία των εκπαιδευτηρίων «Θεμιστοκλής», με την φρεσκάδα και την δροσιά των παιδικών φωνών.

Διοργανωτές είναι η Νεανική και Συμφωνική Ορχήστρα της μαέστρου Νίνας Πατρικίδου (υπό την αιγίδα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) και η Μουσική Σχολή «Καλλιτεχνήματα», της κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου. Τις ευχαριστώ θερμά για την υπέροχη συνεργασία. Ήταν τιμή μου, να επιλέξουν να παρουσιάσουν το έργο μου «Έλληνες», θέλοντας να τιμήσουν τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Διοργανωτές, επίσης είναι ο Δήμος Πειραιά, ο ΟΠΑΝ, το «Ζω στον Πειραιά», που τους ευχαριστούμε θερμά, για την υποστήριξη. Χωρίς την δική τους βοήθεια, η παράσταση «Έλληνες» δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί».

Όλα τα παραπάνω είναι λόγια καρδιάς της κ. Σταυρούλας Ζώρζου, Μουσικοσυνθέτριας, Ποιήτριας και Λογοτέχνιδας, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την όλη παράσταση στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.

Την ευχαριστούμε για όλα όσα με αγάπη και πολύ προσπάθεια και κόπο, καταφέρνει να δημιουργεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *