Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιβλητικό άγαλμα γυναίκας μέσα σε ελληνικό ποτάμι

ΑΓΑΛΜΑΚάτι που έμαθα όταν έγραφα το θέμα και μου τράβηξε την προσοχή είναι στην Ελλάδα έχουμε μόλις 5 ποτάμια με γυναικεία ονόματα. Εκτός από την Ερκύνα που θα εξερευνήσουμε, έχουμε την Αράπιτσα στην Νάουσα, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, την Ζηλιάνα στην Πιερία και την Νέδα.

Το να βρεις ένα άγαλμα μέσα σε ένα ποτάμι, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Σε αυτό το ποτάμι της χώρα μας, στο νότια τμήμα της Λιβαδειάς το θέαμα είναι εντυπωσιακό και οι εικόνες σε ταξιδεύουν σε άλλους αιώνες.

Στις πηγές του ποταμού Ερκύνα θα βρεις ένα μαγευτικό τοπίο με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια και δεκάδες ταξιδιώτες που θέλουν να χαθούν για λίγο σε αυτή τη μαγική αίσθηση του παρελθόντος.

Εκεί θα βρεις και το εντυπωσιακό άγαλμα μια γυναίκας να στέκεται μέσα στο νερό. Πρόκειται για το άγαλμα της νύμφης Ερκύνας όπου ήταν φίλες με τη Περσεφόνη. Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού στη φύση, έπρεπε να πιάσουν την πιο όμορφη χήνα και τότε η Περσεφόνη μετακίνησε βράχους για να την αιχμαλωτίσει.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των τεράστιων βράχων, άνοιξε μια τρύπα στο έδαφος από όπου ξεχύλησε νερό και ξεκίνησε να πλημμυρίζει τη δασική έκταση, δημιουργώντας ένα ποτάμι.

Η Ερκύνα έγινε προστάτιδα του ποταμιού και των πηγών και η περιοχή μετατράπηκε σε πόλο έλξης τουριστών από όλη την Αρχαία Ελλάδα που αναζητούσαν χρησμούς από το μαντείο του Τροφωνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *