Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσπερινός – Παράκληση για τους Κεφαλλήνες Αγίους Στον Άγιο Νείλο Πειραιά

ΑΓΙΟΣ ΝΕΙΛΟΣ1 Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, το απόγευμα στις 7 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νείλου Πειραιά τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και παράκληση για τους Αγίους της Νήσου Κεφαλληνίας.

Κυριακή 18, Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, ένα εορταστικό τριήμερο στον Άγιο Νείλο με την ευκαιρία της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Γερασίμου.

Ακολούθησε μεστή και ψυχοφελής ομιλία με θέμα «Γνωριμία με τους Αγίους των Επτανήσων».

 

Την Δευτέρα (19/10) στις 18:30, παραμονή της εορτής εψάλη ο Εσπερινός, έγινε Παράκληση και στις 21:30 τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Την Τρίτη (20/10) το πρωΐ στις 07:00 τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 18:00 ΜεθεΑΓΙΟΣ ΝΕΙΛΟΣ2όρτιος Εσπερινός.

Ο Όσιος Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.

Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.

Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ’ αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ.

Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από ‘κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.

Στη Μονή αυτή, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές, βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών.

Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.

Η Εκκλησία μας, επειδή την ημέρα της κοίμησής του εορτάζεται η κοίμηση της Παναγίας, τιμά τον Άγιο στην ανακομιδή των ιερών του λειψάνων στις 20 Οκτωβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *