Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αθήνα των θρύλων

φυλακήΕννιά τοποθεσίες στην Αττική που συνοδεύονται από αστικούς θρύλους για δολοφονίες, φαντάσματα, «σκοτεινά» φαινόμενα και περιβάλλονται από ιδιαίτερα μυστηριώδη αύρα.

Σπηλιές γεμάτες σταλαγμίτες και αστικούς θρύλους. Πύργοι που κρύβουν αλλόκοτες ιστορίες και αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους. Σπίτια που οι κάτοικοι της περιοχής ορκίζονται ότι στοιχειώνονται από φαντάσματα και εγκαταλελειμμένα σανατόρια με υποβλητική ατμόσφαιρα και παράξενες «παρουσίες».

Η Αττική έχει τους δικούς της στοιχειωμένους θρύλους. Και μπορεί οι εκφράσεις «οι ντόπιοι λένε», «σύμφωνα με μαρτυρίες» και «ο θρύλος θέλει» να είναι πολύ βολικές για να δικαιολογήσουν αυτά που στους ορθολογιστές φαίνονται ιστορίες απλώς για να τρώνε τα παιδιά όλο το φαγητό τους, αλλά ακόμη κι εκείνοι θα διασκέδαζαν με τις αλλόκοτες εξιστορήσεις που συνοδεύουν τα παρακάτω μέρη της Αθήνας.

Οι φίλοι των «υπόγειων» θεωριών γνωρίζουν πολύ καλά την φήμη για ύπαρξη εκτενούς δικτύου υπόγειων και αλληλοσυνδεόμενων στοών κάτω από το έδαφος της κεντρικής Αθήνας. Από τον Λυκαβηττό μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και από τη Μητρόπολη μέχρι του Φιλοπάππου, οι στοές της πόλης λέγεται πως μπορούν να προσεγγιστούν από τρεις βασικές εισόδους:

Μία στη λεγόμενη «φυλακή του Σωκράτη» στη σκιά της Ακρόπολης, που όμως είναι κλειδωμένη με σιδερένια κάγκελα, άλλη μία στη ρωσική εκκλησία της οδού Φιλελλήνων στην Πλάκα και άλλη μία πίσω από το πέταλο του Καλλιμάρμαρου. Σύμφωνα με ειδικού ενδιαφέροντος αφιερώματα και μελέτες, αυτές ήταν και οι στοές που χρησιμοποιούσαν οι άντρες της Αντίστασης για τα σαμποτάζ τους, όπως αυτό του ΕΑΜ με τα εκρηκτικά κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία όταν διέμενε εκεί ο Τσόρτσιλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *