Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μούσα της τουαλέτας!

καλλιόπηΓιατί η μούσα Καλλιόπη συνδέθηκε με τις τουαλέτες και τον καθαρισμό τους;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η Καλλιόπη ήταν μία από τις εννέα Μούσες, η προστάτιδα του έπους και της λυρικής ποίησης. Τώρα πως το όνομα της έγινε αγγαρεία για χιλιάδες φαντάρους θα το μάθουμε εδώ!

Τον Ιούνιο του 1930, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε θριαμβευτικά τον σταθμό του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Αθηνών-Πειραιώς στην πλατεία Ομονοίας.

Για να εξαερίζεται ο υπόγειος σταθμός, τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πλατείας οκτώ μεγάλες κολώνες-αεραγωγοί, οι οποίες, για να μην προσβάλλουν την αισθητική της πλατείας, αποφασίστηκε από τον τότε δήμαρχο της πόλης, Σπύρο Μερκούρη, να διακοσμηθούν με τα αγάλματα των εννιά Μουσών. Όμως, η ένατη Μούσα, η Καλλιόπη, περίσσεψε, μια και οι κολώνες ήταν οκτώ.

Η λύση που βρέθηκε ήταν το άγαλμα της Καλλιόπης να αποθηκευτεί στα υπόγεια του ηλεκτρικού σταθμού, δίπλα στα δημόσια ουρητήρια.

Όταν οι φαντάροι από την επαρχία, που δεν ήξεραν ακόμα τα κατατόπια, ήθελαν να ανακουφιστούν στην Ομόνοια και ρωτούσαν πού είναι τα αποχωρητήρια, οι Αθηναίοι τούς έλεγαν «δίπλα στην Καλλιόπη»…

Έτσι η τουαλέτα του στρατοπέδου έφτασε να ονομάζεται Καλλιόπη, και από τότε της βγήκε το όνομα της καημένης της μούσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *