Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΠΙΚΡΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ..ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΘΕΙΑ , ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ.

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑ

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΛΟΥΚΑ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ (1156-1170), ΠΟΥ  ΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ  ΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΜΝΗΝΟ …

[1]

Είναι αλήθεια, ότι πίστη και προσευχή, μετακινούν όρη.

Η Κυριακούλα, θυμάται τις συμβουλές κάποιας  σεπτής μοναχής, που κάποτε τη συμβούλευε,

να προσεύχεται, απλώνοντας τα χέρια ψηλά, προς τον Κύριο Ιησού Χριστό…

“Σκέψου Κυριακούλα, έλεγε η σεβάσμια γερόντισσα, ότι τα χέρια Του, είναι ακόμα τρυπημένα από τα καρφιά του μαρτυρίου, τα πόδια Του επίσης και η θεία πλευρά Του παραμένει με τα σημάδια της λόγχης! Παρακάλεσε Τον λέγοντας Του, ότι αναγνωρίζεις τη θυσία Του , αγγίζοντας νοερά, τα σημάδια των ήλων!! Κι Εκείνος, θα σου απαντήσει. Για σένα προσωπικά, κύλησε το αίμα Του. Να βιώνεις τούτο, παιδί μου, σε όλες τις προσευχές σου!”….

Μια από όλες τις διηγήσεις της Μοναχής, ήταν κι εκείνη, που αφηγείτο τη σθεναρή αντίδραση και αυστηρότατη απαγόρευση, του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Λουκά Χρυσοβέργη, προς τον τότε Αυτοκράτορα, Μανουήλ Α΄ Κομνηνό. Συνέβη το 1161, όταν ο σουλτάνος του Ικονίου Κιλίτζ Αρσλάν, στα πλαίσια διπλωματικών ας πούμε σχέσεων της εποχής, έκαμε επίσημη επίσκεψη, στη Βασιλεύουσα. Εναγκαλιζόμενος αμετανόητους  δηλητηριώδεις όφεις, όπως συμβαίνει δυστυχώς και σήμερα, ο Αυτοκράτωρ, αψηφώντας το αόρατο δίκαιο του άυλου κόσμου, που στεγάζεται στους Φάρους της  θεμελιωμένης πάνω στο αίμα Του Ιδρυτή Της Εκκλησίας, θέλησε να συνοδέψει σε επίσημη επίσκεψη, τον υψηλό προσκεκλημένο του και εντός του Ναού της  Αγίας Σοφίας. Προφανώς, όπως αναφέρει ο Νικήτας Χωνιάτης και άλλοι ιστορικοί της εποχής, προσπαθούσε να εντυπωσιάσει με την μεγαλοπρέπεια των μνημείων της Πόλης, τον Οθωμανό ηγέτη. Η άμεση αντίδραση του Πατριάρχη,  υπήρξε απόλυτη, αψηφώντας καταλυτικά με αυταπάρνηση, την κοσμική εξουσία του Αυτοκράτορα. Σε ουδεμία περίπτωση, θα επέτρεπε όπως διεμήνυσε, ο Άγιος εκείνος άνθρωπος, να βεβηλωθεί ο ιερότατος χώρος του Ναού. Παρά ταύτα, ο Αυτοκράτωρ, παρακάμπτοντας την εξουσία του Πατριάρχη , όρισε το πρόγραμμα της επομένης ημέρας, κατά την οποία, με λαμπρότητα και εορταστικές εκδηλώσεις, θα οδηγούσε ο ίδιος, με μεγαλοπρεπή πομπή, τον σουλτάνο, στο λαμπρό αυτό, ορόσημο της χριστιανοσύνης.

Όταν όμως υπάρχει πίστη, τα ανθρώπινα προγράμματα ανατρέπονται!  Κατά το ξημέρωμα της ημέρας των εκδηλώσεων, έπνευσε φοβερός τοπικός άνεμος ωσάν να είχαν ανοίξει ασκοί του Αιόλου, επάνω ακριβώς από τη Βασιλεύουσα. Υπόκωφος θόρυβος συνόδευε τη θεομηνία, ενώ, μεγάλος σεισμός ακολούθησε, χωρίς διόλου να διακοπούν τα περίεργα καιρικά φαινόμενα. Πολλά κτήρια κατέρρευσαν και καταστράφηκαν. Η δε γιορτή, ματαιώθηκε, ενώ κανείς δεν τόλμησε ξανά, να αμφισβητήσει το λόγο του Πατριάρχη, που επέμενε, ότι αλλόθρησκοι, δεν μπορεί να περιφέρονται εν μέσω ιερών και οσίων αντικειμένων, κειμηλίων και συμβόλων. Σύσσωμος ο λαός δικαίωσε τον Πατριάρχη και τάχθηκε με το μέρος του.

Και παρά το γεγονός, ότι οι ιστορικοί, επαινούν τα χαρίσματα του Μανουήλ, η μετέπειτα τροπή των γεγονότων, δικαιώνει εκ νέου τον σπουδαίο Πατριάρχη. Εκείνες τις ημέρες, το 1161, ο Μανουήλ Α΄ συνήψε συνθήκη  ειρήνης με τον Κιλίτζ Αρσλάν. Λίγο μετά, στα 1168, ο Αυτοκράτωρ, εκστρατεύει και καταλαμβάνει, τις Ουγγρικές επαρχίες της Βοσνίας και της Δαλματίας. Την ευκαιρία αυτή, εκμεταλλεύεται ο “σύμμαχος” Κιλίτζ Αρσλάν και χτυπά πισώπλατα, το Βυζάντιο. Ο Αυτοκράτωρ, σπεύδει και μετά βίας, γλιτώνει τη ζωή του , μετά από  καταστρεπτική ήττα και συνθηκολόγηση. Η ενέδρα των Τούρκων “συμμάχων”στο Μυριοκέφαλο, της Μικράς Ασίας, οδήγησε σε ολοκληρωτική καταστροφή του βυζαντινού στρατού, που κατασφαγιάσθηκε. Η προς  δυσμάς εδραίωση των Οθωμανών στη Μικρά Ασία ήτο πλέον οριστικό γεγονός…Το 1179, δέκα μόλις χρόνια, μετά το θάνατο του σεπτού Πατριάρχου Χρυσοβέργη, το Βυζάντιο ασφυκτιά εν μέσω κλοιού  αλλόθρησκων βαρβάρων. Ο “Χριστόδουλος” της εποχής είχε δυστυχώς, σιγήσει. Ο Μανουήλ, πεθαίνει τον επόμενο χρόνο, στα 1180. Η καταστροφή του 1204, ευρίσκεται πλέον στον ορίζοντα , εφόσον κατά το διάστημα, που μεσολάβησε ,χαλαρά ήθη , εγκλήματα κι έκλυτος βίος ,  ανταγωνίζονταν  τη διοικητική ανεπάρκεια των διαδόχων του Μανουήλ …

Μια ιστορία από το παρελθόν. Ιστορία, που διδάσκει, διότι επαναλαμβάνεται. Ποτέ, Τούρκος ηγέτης, δεν εργάσθηκε για            Ελληνικά συμφέροντα, προφασιζόμενος ειρήνη.

Σήμερα, η ΑΓΊΑ ΣΟΦΙΑ, βεβηλώνεται κατ΄εξακολούθηση, με σχέδιο και συστηματικά, ώστε να μας σπάσουν το ηθικό και να μας ντροπιάζουν την πίστη μας. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε επίσημα, ουδείς ενδιαφέρθηκε, σε μια Ελλάδα, που εγείρονται αξιώσεις συνεχώς από τους γείτονες, που προκαλούν προσπαθώντας να δημιουργήσουν θερμά επεισόδια και κανείς δεν τους λέει ορθά κοφτά τη λέξη:

ΣΚΑΣΤΕ ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΚΙΩΝ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ….

ΦΟΒΑΣΤΕ. Αυτό είναι όλο. Αν μας άφηναν οι «σύμμαχοι μας», το 1974 σε μια εβδομάδα, θα είχαμε φθάσει στην Πόλη. Σκάστε λοιπόν. Και ξυπόλητοι οι Έλληνες, θα σας νικήσουν πάλι.

Αν τους αφήσουν όμως, δίχως άλλη προδοσία.

 

Ας προσευχηθούμε λοιπόν όλοι, για ένα νέο σημείο του Θεού και ας γίνει αυτή η προσευχή, προστασία ημών και των παιδιών  μας.

 

“Και έναν πιστό αν βρω, δεν θα αφανίσω τα Σόδομα”, Είχε Πει ο Θεός στον πιστό του Λωτ… Κι ο νοών νοήτω, σκέφτηκε η Κυριακούλα κι αναστέναξε περιμένοντας τον Αρμαγεδδώνα με όπλο την διωκόμενη πίστη της…

 

Σημείωση: Η σπουδαία βυζαντινή οικογένεια των Χρυσοβέργηδων, έδωσε πολλούς εκκλησιαστικούς άρχοντες μεταξύ των οποίων άλλον έναν Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον Άγιο Νικόλαο Χρυσοβέργη (984-991), Νικόλαο Β΄, Κωνσταντινουπόλεως.

 

Μαρία Μπουκουβάλα ιατρός

 

[1]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *