Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρώτη φωτογραφία του Παρθενώνα από το 1839

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣΗ πιο παλιά φωτογραφία του Παρθενώνα που τραβήχτηκε ποτέ, ήταν το μακρινό 1839. Αυτό έγινε μόλις δυο μήνες μετά την ανακάλυψη της πρώιμης φωτογραφικής τεχνικής από τον Γάλλο Daguerre, που πήρε και όνομα του, καθώς έμεινε στην ιστορία ως Νταγκεροτυπία ή Δαγκεροτυπία.

Την δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε πριν από μερικούς μήνες ο επί 23 χρόνια υπεύθυνος φωτογράφος της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Σωκράτης Μαυρομμάτης.

Όπως αναφέρει στη δημοσίευση και φαίνεται στην φωτογραφία, σε αυτήν περιλαμβάνεται και το μικρό τζαμί που υπήρχε δίπλα από τον ναό. Αποτελεί μάλιστα τη μοναδική σωζόμενη αποτύπωσή του.

Στη δεύτερη φωτογραφία τρία χρόνια αργότερα, ο ναός τραβηχτηκε από άλλη πλευρά, με το τζαμί να μην υπάρχει πια.

Η πρώτη εικόνα του Παρθενώνα μετά την παρουσίαση της Δαγκεροτυπίας τον Αύγουστο του 1839, γίνεται δύο μήνες αργότερα από τον Pierre-Gustave Joly de Lotbinière. Η Δαγκεροτυπία δεν μπορούσε να αναπαραχθεί και έτσι αντιγράφεται σε χαρακτικό από τον Frédéric Martens για να τυπωθεί στο λεύκωμα “Excursions Daguerriennes”, (οι πρωτότυπες Δαγκεροτυπίες έχουν μάλλον χαθεί). Στην εικόνα περιλαμβάνεται και το μικρό τζαμί στη μόνη σωζόμενη φωτογραφική αποτύπωσή του. Το 1842 ο Joseph-Philibert Girault de Prangey, επισκέπτεται την Αθήνα και φωτογραφίζει ξανά τον Παρθενώνα αλλά όχι την Βορειο-Δυτική του πλευρά που είναι αυτή που βλέπεις μπαίνοντας από τα Προπύλαια όπως η εικόνα του Lotbinière, αλλά την Νοτιο-Ανατολική. Το τζαμί μόλις έχει απομακρυνθεί και διακρίνονται τα ξύλινα ικριώματα της επέμβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *