Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣτις 9 Δεκεμβρίου εορτάζεται η ανάμνησις των θείων χρησμών και χαροποιών μηνυμάτων, των δοθέντων υπό του Αγγέλου, εις τους δικαίους Θεοπάτορας, περί της συλλήψεως της αγνής Θεοτόκου.

Στις καταβασίες των Χριστουγέννων, η δ΄ ωδή, που ακολουθεί, αναφέρεται συμβολικά στην καταγωγή της Παναγίας: «Ράβδος εκ της ρίζης Ιεσσαί και άνθος εξ αυτής, Χριστέ, εκ της Παρθένου ανεβλάστησας. Ήλθες σαρκωθείς εξ απειράνδρου, ο άϋλος και Θεός, δόξα τη δυνάμει σου, Κύριε». Με απλά λόγια: «ο Χριστός καταγόταν από το γένος του προφήτου και ποιητού Δαυίδ, του οποίου πατέρας ήτο ο Ιεσσαί. Και εκ της ρίζης του Ιεσσαί, κατά τους προφήτας, θα βγεί ράβδος, η οποία θα βλαστήσει, θα ανθίσει και το άνθος αυτής, θα είναι ο Χριστός, η δε ράβδος θα είναι η Παναγία. Όπερ και εγένετο.

Για την οικογένεια, την γέννησιν  και τα παιδικά χρόνια της Παναγίας, οι πηγές μας προέρχονται μόνον από το «Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου». Η Αγία Γραφή και ιδιαιτέρως η Π.Δ. μιλάει περισσότερον για τον Χριστόν, για το έργον του και τον θάνατόν Του.

Γονείς της Θεοτόκου ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, πλούσιοι κτηνοτρόφοι, άνθρωποι ενάρετοι, θαυμαστοί, πιστοί στον Θεόν, υπάκουοι στις εντολές Του, ζώντας με σωφροσύνη. Κατήγοντο από το βασιλικόν γένος του Δαυίδ. Ήταν όμως άτεκνοι και παρακαλούσαν τον Θεόν, νύχτα μέρα να τους χαρίσει ένα παιδάκι. Η ατεκνία την εποχήν εκείνην ήταν  ντροπή και κατάρα για ένα ανδρόγυνο. Η γυναίκα που δεν τεκνοποιούσε, εθεωρείτο αμαρτωλή, ακόμη και στον Ναόν δεν ηδύνατο να εισέλθει. Και οι δύο ήταν στεναχωρημένοι, για την ατεκνίαν τους και την περιφρόνηση του κόσμου.

Όταν κάποτε ο Ιωακείμ επήγε στον Ναόν να προσφέρει τα δώρα του, ο Ιερέας του είπε ότι δεν είναι δεκτά. Και αυτός περίλυπος έφυγε με δάκρυα στα μάτια, επήγε στην έρημον, νηστεύοντας και προσευχόμενος, παρακαλούσε με πίστιν και υπομονή τον Θεόν να τους χαρίσει ένα παιδάκι.

Και η Άννα εθλίβετο, έκλαιγε και οδυρόταν, για την ατεκνίαν της, παρακαλούσε με ευλάβεια τον Θεόν να αποκτήσει ένα παιδάκι  με την υπόσχεσιν, να το αφιερώσει σε Αυτόν.

Ο Θεός, που αγαπάει το πλάσμα Του, είδε τα δάκρυά τους και απάντησε στις θερμές προσευχές τους. Έστειλε τον Αρχάγγελό Του που είπε: «Χαίρε Ιωακείμ, ευφραίνου, ήλθα να σου πω, ότι θα γεννήσεις μία θυγατέρα, την Θεοτόκον, που θα γεννήσει, από την παρθενίαν Της, τον βασιλιά του κόσμου, τον Θεόν.

Ήλθε λοιπόν η κατάλληλος στιγμή και μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας συνέλαβε η άτεκνη Άννα και  γέννησε  την Βασίλισσα του κόσμου. Εγέννησε η Παρθένος παραδόξως, από δύο φύσεις, την θεότητα και την ανθρωπότητα, έναν Υιόν τέλειον Θεόν και τέλειον άνθρωπον, τον Κύριόν μας, Ιησού Χριστόν, χωρίς να διαφθαρεί η παρθενία Της.

Η φύσις όμως λειτουργεί σύμφωνα με το πρόσταγμα του Δημιουργού και οι στείρες γυναίκες δεν πρέπει να στενοχωρούνται, διότι δεν είναι πάντα υπεύθυνες αυτές, που δεν τεκνοποιούν, αλλά η δοκιμασία προέρχεται από τον Θεόν. Αυτός όμως, που από το μηδέν δημιούργησε το ανθρώπινον γένος, μπορεί να το επαναφέρει, όταν παρουσιαστεί κάτι το ασύλληπτον.

Την εποχήν εκείνη, στον κόσμον η αμαρτία είχε σκληρύνει τις καρδιές των ανθρώπων, και εβασίλευε η κακία παντού. Η ευσπλαχνία του Θεού είναι άπειρη και ως εκ τούτου, έστειλε τον Χριστόν στον κόσμον, για να τον σώσει, να μαρτυρήσει την αλήθεια, να συντρίψει το κακόν και να καλέσει τους αμαρτωλούς σε μετάνοια. (Λουκ.5,32)

Για αυτό τον λόγον, ο Κύριος μας και Θεός μας, θέλοντας να ετοιμάσει διά τον εαυτόν Του, ναόν ζωντανό και οίκον Άγιον, για να κατοικήσει, έστειλε τον Άγγελόν Του, στους δικαίους Ιωακείμ και Άννα και τους προμήνυσε, χαρούμενο μήνυμα, ότι η στείρα και γερόντισσα Άννα θα γεννήσει παιδί Άγιον, την κατά σάρκα μητέρα του Χριστού. Και πράγματι εγέννησεν η Άννα την βασίλισσα του κόσμου,

Η στειρότητα της Άννας συμβολίζει την ανθρώπινην  φύσιν, η οποία πριν την έλευσιν του Χριστού, είχεν επάνω της όλο το βάρος της αμαρτίας και του θανάτου.

Ας παρακαλούν οι άτεκνες γυναίκες με πίστη, με υπομονή τον Κύριον μας και Θεόν μας και το αίτημά τους θα εκπληρωθεί.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας παρακαλούμε την Αγίαν Άννα, να μας χαρίζει πλούσια την χάριν και την  ευλογία Της, ψάλλοντας χαρακτηριστικούς  στίχους από το Απολυτίκιον της εορτής: «Σήμερον της ατεκνίας τα δεσμά διαλύονται, Ιωακείμ γαρ και της Άννης, εισακούων Θεός…».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *