Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της Φωνής

Γιουβέτσι

γιουβέτσιΥλικά: 1.200 γρ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. ελαιόλαδο έξτρα, 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο, 3 σκ. Σκόρδο, 1 καρότο, 1 κομμάτι πράσο, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 κιλό ντομάτες τριμμένες, 1 κ.γ. ζάχαρη, 500 γρ. κριθαράκι χοντρό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξινομυζήθρα τριμμένη.

Εκτέλεση: Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο και αφήνουμε να λαδωθούν. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας.

Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά και περιχύνουμε το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.

Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή ξινομιζύθρα και αφήνουμε το γιουβέτσι για 10 λεπτά στο φούρνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *