Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της Φωνής

σουπιέςΣουπιές κρασάτες

Υλικά (μερίδες 5-6)

4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό, 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες), 3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα), 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες), 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες), 2 δαφνόφυλλα, 4-5 κόκκους μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη.

Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιούν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.

Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές. Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει. Σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *