Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ.Παρουσία σε Αθήνα και Πειραιά

λαμπρόπουλος 1 Το 1898 ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος άφησε την πολυμελή οικογένειά του στην Κοντοβάζαινα της ορεινής Αρκαδίας και κατέβηκε στην Αθήνα για να βρει την τύχη του.

Προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει έκανε τον πλανόδιο πωλητή στο κέντρο της, μικρής τότε, Αθήνας. Με ένα μικρό καρότσι ανεβοκατέβαινε την οδό Αιόλου. Ο Ξενοφών Λαμπρόπουλος έγινε γρήγορα γνωστός και συμπαθής, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα μικρό κομπόδεμα και να ανοίξει ο δρόμος για να ιδρύσει την πρώτη του, στεγασμένη αυτή τη φορά, επιχείρηση. Σ’ αυτή την εσωτερική μετανάστευση γρήγορα τον ακολλαμπρόπουλος 2ούθησε για να τελειώσει το Γυμνάσιο (κάτι που έκανε δουλεύοντας παράλληλα), ο αδερφός του, Βασίλειος. Ο Ξενοφών και ο Βασίλειος Λαμπρόπουλος ίδρυσαν το 1906 εμπορική εταιρεία και στέγασαν την επιχείρησή τους σ’ ένα υπόγειο χώρο, στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους. Ήταν το ξεκίνημα μιας επιχείρησης που κατέκτησε μεθοδικά – από την αρχή του 20ου αιώνα και για δεκαετίες – την, αθηναϊκή καταρχάς, αγορά.

Εκείνο το πρώτο κατάστημα Λαμπρόπουλου πουλάει όλα τα ανδρικά είδη και νεωτερισμούς της εποχής. «Την πρώτη εκείνη περίοδο αντικείμενο του εμπορίου του ήταν οι ανλαμπρόπουλος 3δρικοί νεωτερισμοί (γραβάτες, μαντήλια, πουκάμισα), ενώ σύντομα προστέθηκαν τρεις υπάλληλοι και εισήχθησαν οι πρώτες καινοτομίες: Κυριακή αργία, κατάργηση παζαριού και τιμές ορισμένες ως στοιχείο εμπιστοσύνης μεταξύ εμπόρου και πελάτη Το 1913 το κεντρικό κατάστημα μεταφέρεται στο κτήριο της οδού Αιόλου – Σταδίου το οποίο με τον καιρό επεκτάθηκε στα, παραπλεύρως επί της οδού Αιόλου Λυκούργου σε ιδιόκτητα νεοκλασικά κτήρια.

Σε μια εποχή που δεν ίσχυε το ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων, η δουλειά κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος του εικοσιτετραώρου, το κατάστημα μπορούσε να λειτουργεί απο 7 π.μ. ως 10 μ.μ.

Το 1927 το κατάστημα «Αφοι Λαμπρόπουλοι» γίνεται ανώνυμη εταιρεία. Σε διαφημίσεις του 1950 ο «Λαμπρόπουλος» εμφανίζεται έτοιμος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή και να προσφέρει όλα αυτά που μέχρι τότε είχε στερήσει ο πόλεμος.

Οι δεκαετίες του `60 – `70 χαρακτηρίζονται οι πιο αναπτυξιακές για τον «Λαμπρόπουλο» που συμβάλλει στη λειτουργία και διαμόρφωση του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Η γωνία της Αιόλου με την Λυκούργου και την Σταδίου ταυτίζεται με το κατάστημα. Γίνεται τόπος συνάντησης («στου Λαμπρόπουλου»), αλλά και ορόσημο για την έναρξη των Χριστουγέννων, των αποκριών και των εκπτώσεων. Δεν ήταν λίγοι οι Αθηναίοι που για πολλά χρόνια κατέβαιναν απλά για να θαυμάσουν τις βιτρίνες του Λαμπρόπουλου, να δουν τις τιμές και κυρίως «όλα τα νέα ευρωπαϊκά μοντέλα».

Καινοτομίες οι οποίες μπορούν να αποδοθούν στην «Αφοί Λαμπρόπουλοι» ήταν ότι από νωρίς εισήγαγε για τα πωλούμενα είδη τις ενιαίες (χωρίς παζάρι) τιμές, κι ότι υποστήριξε την πρακτική να παραμένουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή έτσι ώστε οι άνθρωποι να φορούν τα καλά τους, και να φτιάχνουν ρούχα από ποιοτικά υφάσματα.

Στα τέλη του `90 η ιστορική επιχείρηση «Αφοι Λαμπρόπουλοι» περνάει στον Όμιλο Παπαέλληνα. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση του πολυκαταστήματος.

Το 2001 η γωνία της Αιόλου υποδέχεται με αέρα νέας εποχής το Notos Galleries Λαμπρόπουλος. Αν και σήμερα η γωνία της Αιόλου στα Χαυτεία είναι με άλλο εμπορικό όνομα (Notos Galleries), ωστόσο το κατάστημα «Αφοι Λαμπρόπουλοι» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμπορική ιστορία της Αθήνας. Είναι συνδεδεμένο με την πορεία της ανάπτυξης και της πτώσης της αγοράς γύρω από την Ομόνοια, αλλά και με πολλές αναμνήσεις για όσους έχουν βιώματα στην πόλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *