Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέγιστο κειμήλιο η περικεφαλαία του Μιλτιάδη

μιλτιάδηςΣτο Μουσείο της Ολυμπίας φυλάσσεται ένα από τα συγκλονιστικότερα κειμήλια της παγκόσμιας ιστορίας, το οποίο όμως δεν χαίρει της πρέπουσας αναγνωρισιμότητας από το ευρύ κοινό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την περικεφαλαία που ο ίδιος ο Μιλτιάδης προσέφερε στον Δία ως ανάθημα, κατά πάσα πιθανότητα για να τον ευχαριστήσει μετά τη νικηφόρα μάχη στον Μαραθώνα (490 π.Χ.). Στη σύνδεση της περικεφαλαίας με τον Μιλτιάδη οδηγήθηκαν με σχετική βεβαιότητα οι αρχαιολόγοι εξαιτίας της επιγραφής “ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΩΙ ΔΙ” ( = ο Μιλτιάδης προσέφερε την περικεφαλαία στον Δία), η οποία είναι χαραγμένη σε αυτήν.

Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης (550 – 489 π.Χ.) ήταν επικεφαλής των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα. Σε αυτήν οι Αθηναίοι κατατρόπωσαν τον κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμητικά περσικό στρατό, αξιοποιώντας την ευφυή στρατηγική τακτική του Μιλτιάδη (η οποία διδάσκεται ακόμα και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές).

Η μάχη του Μαραθώνα θεωρείται μια εκ των καθοριστικότερων (αν όχι η καθοριστικότερη) του αρχαίου κόσμου. Εξαιτίας της νικηφόρας της έκβασης απετράπη η υποδούλωση της Ελλάδας στον περσικό ζυγό, εγκαθιδρύθηκε η Αθηναϊκή Συμμαχία, ακολούθησε ο Χρυσός αιώνας του Περικλή κατά τον οποίο οικοδομήθηκε ο Παρθενώνας, εδραιώθηκε η δημοκρατία, σημειώθηκε μια μοναδική στην παγκόσμια ιστορία ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, οι βάσεις γι’ αυτό που σήμερα αποκαλούμε “δυτικό πολιτισμό”.

Η συμβολή του Μιλτιάδη στο αθηναϊκό θαύμα που ακολούθησε μετά τη μάχη στον Μαραθώνα ήταν, συνεπώς, καθοριστική. Η περικεφαλαία του που φυλάσσεται στην Ολυμπία θυμίζει στον επισκέπτη τα ανδραγαθήματα αυτού του μεγάλου άνδρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *