Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεσογειακή διατροφή είναι Υγεία!

κατάλογος2Οι νότιες περιοχές της Ευρώπης, και κυρίως η Ελλάδα, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τις βόρειες, όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Τούτο οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και στο ήπιο και με πολύ ήλιο κλίμα, που υπάρχει στα κράτη της Μεσογείου. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, παρατηρείται καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σαν Μεσογειακό τρόπο διατροφής, εννοούμε την κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, οσπρίων, ψαριών, λαδιού και κρασιού. Ότι δηλαδή έχει σχέση με λιγότερα λιπαρά και περιορισμένο κρέας.

Όμως, αν και από τη φύση, είναι ευλογημένα όλα αυτά τα νότια κράτη, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παρέκκλισης του υγιεινού τρόπου διατροφής. Τούτο ήλθε σαν συνέπεια νέων συνηθειών ζωής, που επιβλήθηκαν από τα βόρεια κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα οποία ένεκα άλλων συμφερόντων προωθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής που έχει να κάνει με τον καταναλωτισμό και το κέρδος. Σιγά – σιγά, μπήκαν στο υποσυνείδητο και των νοτίων, τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού και τα μεγάλα Σουπερμάρκετ, που πλασάρουν ένα φτηνό και τυποποιημένο, πλην όμως ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής που έχει να κάνει με γεύματα που συνοδεύονται από αναψυκτικά, σάλτσες και οτιδήποτε άλλο, τα κάνει προσιτά και εύγευστα από τη μια, αλλά και θανατηφόρα από την άλλη. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την μεγάλη αύξηση των ξένων τσιγάρων και των οινοπνευματωδών ποτών, έχουμε έναν τρόπο ζωής που όσο πηγαίνει και παρεκκλίνει από τα καθιερωμένα. Για παράδειγμα, το ουίσκι έρχεται πρώτο σε κατανάλωση στην Ελλάδα, και τείνει να εκτοπίσει και αυτό το παραδοσιακό κρασί.

Κάποτε, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πραγματικά πείναγαν, που προσπαθούσαν, απεγνωσμένα, να προμηθευτούν ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα, ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα οποιοδήποτε «πλαστικό» χάρμπουργερ ή ένα σακουλάκι κατεψυγμένες και προτηγανισμένες πατάτες. Να χαραμίσει δηλαδή τη ζωή του για το τίποτα.

Στα χρόνια της κατοχής, τουλάχιστον στην Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι επιβίωσαν με μοναδική τροφή, λίγα χόρτα ή μια χούφτα όσπρια με λάδι. Αυτή τη στιγμή, το κρέας που καταναλώνεται, είναι περισσότερο απ’ ότι στην Αγγλία ή την Γερμανία. Κανένας δε, δεν θεωρεί ως γεύμα τα χόρτα. Έτσι μετά την αποπομπή της μεσογειακής κουζίνας και του εναγκαλισμού ενός άλλου διατροφικού υποδείγματος, έχουν απολεστεί, τα πλεονεκτήματα που υπήρχαν. Στην Ιταλία μάλιστα, οι διατροφικές συνήθειες περνούσαν μέσα και από την θρησκεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει και θρησκευτική απορύθμιση, εξ’ αιτίας των νέων καταστάσεων. Μια ζωή εμπλουτισμένη με πολλά λιπαρά, περισσότερο άγχος και ελάχιστη άσκηση, είναι ότι πιο επικίνδυνο γίνεται για όλους τους ανθρώπους.

Τελικά επιτεύχθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνει. Έχουν αυξηθεί οι αρρώστιες της καρδιάς, του αίματος και της πίεσης. Έχει χαλάσει, και αυτό το βιολογικό διατροφικό κέντρο που η φύση παραδίδει σε κάθε έναν χωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες, το κλίμα ή την ιδιοσυγκρασία. Υπολογίζεται ότι μόνο το 50% των Ελλήνων, έχουμε το κανονικό βάρος. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είμαστε είτε απλά υπέρβαροι είτε άτομα με παθολογικό βάρος. Στην Πορτογαλία και την Ιταλία, τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα. Οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στο πάχος. Με τον μιμητισμό που μας διακρίνει, ξεπεράσαμε όλους τους άλλους, όσον αφορά τα δυσμενή και επιβλαβή, εισαγόμενα στοιχεία. Ξεχάσαμε παραδοσιακά φαγητά, ήσυχους περιπάτους και φιλοσοφική διάθεση. Το ότι έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι εταιρίες αδυνατίσματος, τα τελευταία χρόνια, φανερώνει την δύσκολη κατάσταση που έχουμε περιέλθει και από αισθητικής ακόμα άποψης.

Μήπως είναι καιρός να συνέλθουμε και να δούμε κατά πρόσωπο την πραγματικότητα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *