Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μοναξιά ναι. Δυστυχία… όχι!

 

Ψάχνοντας μέσα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον σίγουρα έχουμε κάποια άτομα που είναι μόνα τους χωρίς σχέση και δεν θέλουν να κάνουν στο άμεσο παρόν και μέλλον. Αντιλήψεις που πηγάζουν από την κοινωνία αλλά και την οικογένεια πολλές φορές παρουσιάζουν σαν κάτι αρνητικό ένα άτομο να μένει μόνο του χωρίς να έχει κάποιον σύντροφο ή να δημιουργήσει οικογένεια.

Μοναχικοί τύποι: ποιοι είναι;

  • Οι υγιείς μοναχικοί: τους αρέσει η μοναχική τους κατάσταση και δεν ψάχνουν απεγνωσμένα για σύντροφο.

Αντιμετώπιση: Είναι οι καλύτεροι τύποι μοναχικών ατόμων και δεν δέχονται κριτική για τη ζωή τους. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και γιατί έχουν επιλέξει να είναι μόνοι, ενώ παράλληλα το διασκεδάζουν! Αυτός ο τύπος μοναχικού, θα είναι ο καλύτερος σας φίλος, αλλά δεν θα επιτρέπει με τίποτα να του κάνετε νέες γνωριμίες.

  • Οι ντεμί-μοναχικοί: που είτε είναι μόνοι είτε είναι σε σχέση και στις δυο περιπτώσεις φροντίζουν να περνούν καλά.

Αντιμετώπιση: Ξέρουν καλά τι κάνουν και τι θέλουν και περνούν καλά σε κάθε περίπτωση. Για αυτό και πάλι δεν πρέπει να τους κάνουμε κριτική ή να τους πιέζουμε προς μια κατεύθυνση. Πέφτουν συχνά θύματα των κοινωνικών επιταγών και της επιμονής των γονιών τους ή του φιλικού περιβάλλοντος τους και δημιουργούν οικογένεια, όμως πολλές φορές δεν είναι ικανοποιημένοι.

  • Οι δυστυχισμένοι μοναχικοί: που δεν τους αρέσει καθόλου να είναι μόνοι, ψάχνουν απεγνωσμένα για σύντροφο και παράλληλα κάνουν λάθος επιλογές συντρόφων που τους κάνουν δυστυχισμένους μέσα στην απελπισία τους. Είναι “ψευτο-μοναχικοί”, καθώς δεν αντέχουν την κατάσταση τους αλλά δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και πως να αλλάξουν την κατάσταση.

Αντιμετώπιση: φυσικά δεν πρέπει να τους κρίνουμε. Είναι προφανώς μπερδεμένοι. Το μόνο που μπορούμε να τους συμβουλεύσουμε είναι να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, προκειμένου να κατανοήσουν, μέσα από αυτή τη σπουδαία διεργασία, τι θέλουν πραγματικά.

 

Μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος αν και μόνος;

Μόλις χωρίσατε; Ή δεν έχετε καταφέρει να βρείτε εδώ και πολύ καιρό κάποια σχέση που να σας γεμίζει; Ήρθε η ώρα να πάψετε να φοβάστε τη μοναξιά, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Ανακαλύψτε τι σας δημιουργεί πραγματική ευτυχία: αν έχετε βγει πρόσφατα από μια σχέση και δεν σας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση να ξεκινήσετε μια καινούργια, δεν χρειάζεται να βλέπετε τη ζωής σας αρνητικά και απαισιόδοξα. Η εργένικη ζωή μπορεί να σας βοηθήσει, αν την αξιοποιήσετε σωστά, να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, τι σας αρέσει και τι θέλετε πραγματικά από και στο εξής. Έτσι θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι ακόμα και όταν είστε μόνοι.
  • Βρείτε νέες ασχολίες και πράγματα που θέλετε να ανακαλύψετε: βγείτε από το καθημερινό σας πρόγραμμα και την ρουτίνα που ίσως βιώνετε. Μέσα από απλές δραστηριότητες που σας κάνουν να χαμογελάτε. Η μεγάλη αλλαγή πολλές φορές ξεκινάει από τα αλλαγές στα μικρά πράγματα. Για αρχή μπορείτε για π.χ να αλλάξετε τη διακόσμηση στο σπίτι σας.
  • Αγαπήστε τον εαυτό σας: η αγάπη για τον εαυτό δεν είναι κάτι επιφανειακό. Δεν αναφέρεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση ή στην εσωτερική ηρεμία. Είναι κάτι συνολικό και αφορά την εμφάνιση, την υγεία, το πνεύμα αλλά και την υγεία της ψυχής. Αν κάτι από αυτά δεν λειτουργεί σωστά τότε όλα τα υπόλοιπα επηρεάζονται. Νιώθετε πως η υγεία σας, ψυχική και σωματική, είναι επιβαρυμένη; Επισκεφθείτε τον κατάλληλο ειδικό για το θέμα και μη το αναβάλετε άλλο. Μπορείτε να κακομάθετε τον εαυτό σας μέσα από μια περιποίηση που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο όμορφα εξωτερικά; Θέλετε να ανακαλύψετε ένα νέο είδος χορού ή μουσικής; Κάντε την εγγραφή σας. Έχετε θέματα που σας απασχολούν και δεν έχετε διαχειριστεί από το παρελθόν; Η επίσκεψη σε έναν Ειδικό Ψυχικής Υγείας θα σας βοηθήσει να βάλετε τα σωστά θεμέλια για το μέλλον.
  • Κάντε πράξη αυτό στο οποίο έχετε κλίση: για παράδειγμα τη ζωγραφική. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που θα νιώσετε όταν θα ολοκληρώσετε το πρώτο σας έργο. Θα είναι μια πρόκληση που φέρατε σε πέρας, γεγονός που θα τονώσει σημαντικά την εικόνα του εαυτού σας και την αυτοπεποίθηση σας.
  • Κάντε χρήση του χρόνου σας σοφά: σίγουρα θα περάσετε πολύ χρόνο με τον εαυτό σας. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ευτυχία το να κάθεστε διαρκώς μπροστά από την τηλεόραση τρώγοντας σημαντικές ποσότητες του αγαπημένου σας παγωτού. Όμως η ευτυχία στη συγκεκριμένη πράξη είναι πρόσκαιρη και τα αποτελέσματα αυτής της πράξης δεν θα αργήσουν να φανούν. Φυσικά, το να κάνετε πράξεις που δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα δεν είναι απαγορευτικό, αλλά δεν πρέπει να κάνετε μόνο αυτό. Για παράδειγμα, αν έχετε μια δική σας επιχείρηση μπορείτε να προχωρήσετε σε ανανέωση του γραφείου που εργάζεστε ή του διαφημιστικού πλάνου, μέσα από την ανακατασκευή της ιστοσελίδας. Έτσι, στο τέλος της ημέρας θα έχετε απασχοληθεί με έναν τρόπο παραγωγικό κάνοντας κάτι ουσιαστικό.
  • Μην αφήνετε τις ημέρες να περνούν άσκοπα. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας στο παρόν: το παρελθόν είναι το ατομικό μας φορτίο, το οποίο είναι χρήσιμο να το διαχειριζόμαστε, μέσα από την ψυχοθεραπεία και έπειτα να το αφήνουμε πίσω μας. Ακόμα και τα λάθη μας μπορούν να φανούν χρήσιμα στη μετέπειτα ζωή μας. Άλλωστε αν δεν είχατε κάνει αυτά τα λάθη μπορεί να μην ήσασταν και το άτομο που είστε σήμερα. Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές. Χαρείτε την κάθε στιγμή και ζήστε το τώρα. Το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν το γνωρίζει κανείς. Επενδύστε στο παρόν και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στο δρόμο προς την μοναχική ευτυχία. Για να νιώστε όμως πραγματικά και ουσιαστικά την ευτυχία, πρέπει να διανύσετε πολύ δρόμο, να «αγκαλιάσετε» τον εαυτό σας, τα λάθη και τις αδυναμίες σας, να αναγνωρίσετε τα προτερήματα σας και να πλημμυρίσετε εσωτερικά με θετική σκέψη και διάθεση. Μόνο τότε θα βιώσετε τα δώρα του παρόντος και θα χτίσετε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *