Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μην μας στεναχωρούν οι κόμποι

κόμποιΟι κόμποι εμφανίζονται συχνά στις παροιμίες και τα γνωμικά μας με διάφορες σημασίες. “Έφθασε ο κόμπος στο χτένι”, δε λέμε όταν τα πράγματα είναι στο απροχώρητο;

“Νιώθω κόμπο στην καρδιά”, λέμε όταν κάτι μας στεναχωρεί και “δέθηκε η γλώσσα μου κόμπος”, ή “κόμπιασα”, όταν χάνουμε τα λόγια μας. Από την άλλη, το “δένω κόμπο την καρδιά μου”, σημαίνει πως αντλώ κουράγιο για να κάνω κάτι που απαιτεί τόλμη, ενώ θυμόμαστε, ακόμα, και τη λιγότερο συχνή φράση “πέντε μήνες έναν κόμπο, έναν μήνα πέντε κόμπους”, που αναφέρεται στην απόκτηση εμπειρίας, ή το λαϊκό γνωμικό, “κάνε κόμπο την κλωνιά σου, να μη χάσεις τη βελονιά σου”.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το παλιό εκείνο παιδικό τραγουδάκι που μας προτρέπει μελωδικά:

Ήταν ένα καράβι παιδιά, ήταν ένα καράβι, / “Γλάρο” το λέγανε, κάνε μια καντιλίτσα. / “Γλάρο” το λέγανε, κάνε μια καντιλιά.

Αναρωτιέστε τι είναι η καντιλίτσα; Κόμπος φυσικά! Και μάλιστα από τους πιο βασικούς για ναυτική χρήση αφού αν δεθεί σωστά, δεν λύνεται από μόνος του με τίποτα!

Έτσι λένε, αλλά για ρίξτε μια ματιά. Μην το “δέσουμε και κόμπο”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *