Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαδικό, παιδικό παιχνίδι Χριστουγέννων

καρύδιαΜια γλυκιά ανάμνηση έρχεται στο μυαλό μου, για τα παιχνίδια των Χριστουγεννιάτικων ημερών που παίζαμε στους χωματόδρομους και τις αλάνες. Το κυριότερο ήταν τα καρύδια.

Γεμίζαμε τις τσέπες μας με καρύδια άσπαστα από το σπίτι (σημειωτέον τα καρύδια τότε τα αγοράζαμε γερά και τα σπάζαμε στο σπίτι) και βγαίναμε για παιχνίδι στη γειτονιά. Χαράζαμε στο χώμα μια ευθεία γραμμή. Πριν αρχίσει το παιχνίδι συμφωνούσαμε για το πόσα καρύδια θα βάλει κάθε παίκτης. Συνήθως άμα ήμασταν πολλοί βάζαμε από λίγα, 2 με 3 καρύδια το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω στην γραμμή.

Σε απόσταση 3-4 μέτρων χαράζαμε άλλη γραμμή που ήταν το σημείο που θα άρχιζε το παιχνίδι. Καθοριζόταν η σειρά που θα έπαιζε ο καθένας. Ο παίκτης σημάδευε τα καρύδια. Όταν χτυπούσε καρύδι και το έβγαζε εκτός γραμμής, έπαιρνε και όλα τα άλλα, από αριστερά προς τα δεξιά. Συνέχιζε ο επόμενος, μέχρι να τελειώσουν τα καρύδια. Φυσικά όταν χτυπούσε το πρώτο αριστερά τα έπαιρνε όλα. Ο καθορισμός για το πόσα καρύδια θα έβαζε ο καθένας, γινόταν ανάλογα με το πόσοι έπαιζαν.

Το πρώτο καρύδι αριστερά λεγόταν «μπαζ» το δεύτερο «παράμπαζο» κλπ. στόχος καθενός ήταν να κτυπήσει όσο πιο κοντά στο «μπαζ» για να κάνει μεγάλη μπάζα, να πάρει πολλά  καρύδια κέρδος δηλαδή.

Το ίδιο παιχνίδι το παίζαμε όλο το χρόνο με γυαλένια ή με χωμάτινους, πολύχρωμους βόλους.

Αλησμόνητα χρόνια, μιας εποχής που πολύ νοσταλγούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *