Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ.ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΔέκα μεγάλους διωγμούς υπέστησαν οι Χριστιανοί, κατά τους αρχαίους της Εκκλησίας χρόνους, ή μάλλον δέκα μανιώδεις μάχες εξαπέλυσαν οι διώκτες, κατά των εν πίστει Χριστιανών. Εκάστη εξ αυτών υπήρξεν λαμπρά νίκη του φωτός κατά του σκότους, της αληθείας κατά του ψεύδους, Άφθονον έρρεεν το αίμα των μαρτύρων και ο μεν Χριστιανός, απεκαθίστατο ισχυρός και εδραίος, το δε μαρτύριον των ευσεβών, συνεπλήρωνεν ενδόξως τον θρίαμβον του Σταυρού.

Ο Άγιος Αρτέμιος, μία μεγάλη προσωπικότητα, μία αγία μορφή, δυστυχώς έζησεν τον 4ον αιώνα, στα χρόνια του πιο σκληρού διώκτου των Χριστιανών.

Ήταν ένας νέος, με μόρφωσιν χριστιανικήν, με πολλά προσόντα και προτερήματα. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας (306-337μ.Χ.) διέκρινεν το κάλλος του χαρακτήρος του και τον διόρισεν διοικητήν όλης της Αιγύπτου, του έδωσε πολλά αξιώματα, καθώς και καθήκοντα Γενικού Αστυνομικού Διευθυντού. Με ζήλο υπερασπιζόταν την δικαιοσύνη και την ασφάλεια των πολιτών. Μετά τον θάνατον του Κων/νου, έγινεν αυτοκράτορας, ο φοβερός, όπως το λέγει και το όνομά του, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (361-363μ.Χ.), ο οποίος ενώ είχεν ασπαστεί τον Χριστιανισμόν, άρχισε  αμέσως τους διωγμούς.

Διώκει πρώτα τους Χριστιανούς της Αντιόχειας. Βρίσκει όμως σθεναρή αντίστασιν  από τον άρχοντα της Αιγύπτου  Αρτέμιον. Και ενώ είχεν ακούσει πολλά καλά λόγια για την χριστιανική του ιδιότητα, επειδή εκινήθην εναντίον των διωγμών, ο Ιουλιανός έκρινεν ότι ήταν άξιος παραδειγματικής τιμωρίας.

Ο Αρτέμιος όμως «σοφίαν ενδεδυμένος και ανδρείαν, εφάνη στρατιώτης του Χριστού γνησιώτατος» διότι στους διωγμούς και στα βασανιστήρια, αναδεικνύονται  οι δούλοι του Θεού.

Προσεύχεται και έρχονται στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαυϊδ «Κύριε πνεύματι ηγεμονικώ στήριξόν με…» (50ος ψαλμός, στ.14ος). Παίρνει δύναμιν από τον Θεόν, στέκεται εμπρός στον Αυτοκράτορα, τον ελέγχει για την παρανομίαν και την αποστασίαν του. Αμέσως ακολουθούν μαρτύρια, τα οποία ανδρείως υπομένει, δια της πίστεως του Κυρίου, ο οποίος είπεν: «Μακάριοι είσθε οι μαθητές μου, όσοι σας κατηγορήσουν εξαιτίας εμού. Μεγάλοι θα είναι η ανταμοιβή σας στον ουρανόν» (Ματθ.5:2-12).

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Λουκ.22:31-32), συμπληρώνει: «Με τους διωγμούς δοκιμάζεται η πίστις και είναι σαν να κοσκινίζει ο Θεός τον λαόν του». Άλλοι αποδοκιμάζονται και άλλοι επιδοκιμάζονται. Η κρίσις ανήκει στον Θεόν.

Ο Μεγαλομάρτυρας με τα λόγια αυτά στην καρδιά του, περιφρονεί τα είδωλα και τον Ιουλιανόν «παραβάτην κατήσχυνεν…». όπως ψάλλομεν στο απολυτίκιον.

Όταν ο Ιουλιανός άρχισεν να υβρίζει τον Θεόν του, τότε με θάρρος και χωρίς φόβον είπεν «Δεν σας επιτρέπω να υβρίζετε τον Θεόν μου, η συμπεριφορά αυτή σας αδικεί και σας εξευτελίζει».

Αμέσως του αφαιρούν την επίσημη στολή, και «ποικίλαις βασάνοις εναθλήσας μακάριε…». (στίχος εκ του Απολυτικίου) υπομένει, διότι είναι μαθητής του Χριστού και η διδασκαλία του είναι βαθειά χαραγμένη στην ψυχήν του.

Ο διωγμός, κατά τον Άγιον, μοιάζει με τον άνεμον, καθαρίζει το αλώνι του Χριστού, όπου διαχωρίζεται «ο σίτος από το άχυρον». Οι πιστοί από τους απίστους. Είναι η σκάλα του Ιακώβ (Γέν.28:12), που άλλοι ανεβαίνουν στον ουρανόν και άλλοι κατεβαίνουν.

Το μαρτύριον συνεχίζεται. Σπάζουν μίαν μεγάλη πλάκα και τον βάζουν στην μέση, από το βάρος σκίστηκαν οι σάρκες του και βγήκαν τα μάτια του. Ακολουθεί ο αποκεφαλισμός και ο κριτής όλων, ο Ένδοξος  Κύριος τον καλεί στον ουρανόν για το βραβείον. Είναι 20 Οκτωβρίου 362μ.Χ.

Ο Άγιος Αρτέμιος με αυτήν την στάσιν του, επισφράγισεν με συνέπειαν και την πίστιν στον Χριστόν, αλλά και το καθήκον και την αποστολήν του, στα αστυνομικά του καθήκοντα, αποτελώντας ένα πρότυπο για κάθε αστυνομικό.

Η πολιτεία τιμώντας την προσφορά του Αστυνομικού στην κοινωνία, από το 2002, θεσμοθέτησε την 20ην Οκτωβρίου, ημέρα της μνήμης Του, ως επίσημην εορτή της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος με διάταγμα του 1987, αναγνωρίστηκε προστάτης του Σώματος.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, η Εκκλησία του Χριστού σήμερον, εορτάζει την πανίερον μνήμην του Αγίου Αρτεμίου και ενθέως αγάλλεται μαζί με την ελληνικήν Αστυνομίαν. Ας εορτάζομε και ημείς ψάλλοντας με πίστιν «Χαίροις Μάρτυς Αρτέμιε». Ικετεύομέν Σε, προστάτευε τους αξίως μαχομένους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι το στήριγμα των πολιτών και θυσιάζονται για την ασφάλειαν και την προστασίαν του. Ας γίνομε και εμείς, αρωγοί στον δύσκολον, καθημερινόν τους αγώνα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *