Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παγκόσμια ημέρα προστασίας των ζώων!

Παγκοσμια-Ημερα-των-ΖωωνΘυμάμαι πέρσι στις 4 Οκτωβρίου, πως είχα αισθανθεί πολύ ένοχα όταν είχα ακούσει μια κοπελίτσα να απευθύνεται σε ένα αδέσποτο σκυλάκι και να του εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Και εκείνο της είχε κάνει τέτοιες χαρές, που ήταν να κάθεσαι και να χαζεύεις ζηλιάρικα το θέαμα. Ναι, ήταν η παγκόσμια μέρα των ζώων, φέτος δεν θα την ξεχάσω με τίποτα, και φυσικά πρώτοι εμείς, όπως έχουμε δείξει κατ’ επανάληψη δίνουμε το στίγμα της αγάπης και της προστασίας σε όλα τα ζώα και κυρίως στα αδέσποτα, σε αυτά δηλαδή που εξακολουθούν να υπάρχουν χάρις στις φροντίδες μας.

Ακούμε τα χίλια μύρια, από τις διάφορες διεθνείς οργανώσεις προστασίας ζώων. Μας κατηγορούν ότι είμαστε απάνθρωποι, ότι συμπεριφερόμαστε σαν κτήνη και ότι τελικά έχουμε μειωμένη ευαισθησία όσον αφορά τα ζώα. Παραβλέπουν όμως ότι, ο Έλληνας αν και έχει, αναλογικά, τα λιγότερα ζώα στο σπίτι του, απ’ όλους τους άλλους Ευρωπαίους, εντούτοις είναι ο πλέον ανεκτικός στα ζώα. Μπορεί να μην έχει δικό του σκύλο η γάτα, μπορεί να έχει τις ιδιοτροπίες του ή το πενιχρό εισόδημά του και το μικροσκοπικό σπιτάκι του, συμπεριφέρεται όμως, πολύ καλά στα ζώα. Δεν φτάνει ποτέ στα άκρα ότι και αν συμβεί.

Σε αντίθεση με αυτά, δηλαδή την άδολη αγάπη και την ανεκτικότητα των Ελλήνων προς όλα τα ζώα, βλέπει κανείς τους «Ευρωπαίους» να αγαπούν μετά μανίας το δικό τους ζώο και να κτυπούν βάναυσα το ξένο. Έχω δει πολλές φορές «υποτιθέμενους πολιτισμένους» να κυνηγούν και να κτυπούν ξένα σκυλιά μόνο και μόνο για να μην ενοχλούν, υποτίθεται, τα δικά τους!

Σε κανένα κράτος του κόσμου, όσο πολιτισμένο και αν είναι δεν θα δει κανείς την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων όπως στην Ελλάδα. Όσο και αν φαίνεται παράλογο, τα τόσα αδέσποτα ζώα που υπάρχουν στις Ελληνικές πόλεις, εξακολουθούν να ζουν και να αυξάνονται χάρις στις καλές διαθέσεις των Ελλήνων. Μην ξεχνά κανείς ότι μέχρι πρότινος σε όλους τους σταθμούς του ηλεκτρικού υπήρχαν βρύσες με μικρές γούρνες για τα αδέσποτα ζώα και για τα περιστέρια, αδέσποτα είναι και αυτά.

Πόσες φορές δεν συνταξιδέψαμε όμορφα και ήσυχα με σκυλιά στον ηλεκτρικό; Προχτές ήμουν σε μια ταβέρνα και έβλεπα το συμπαθητικό ζευγαράκι του διπλανού τραπεζιού να ταΐζει ένα σκυλάκι που ήταν πάρα πολύ ήσυχο. Ξαφνικά το σκυλάκι αγρίεψε και άρχισε να γαυγίζει και να γυρνά το κεφάλι του απειλητικά κατά τη διεύθυνση ενός ανθρώπου που βάδιζε κοντά στα τραπεζάκια της ταβέρνας. Ο ταβερνιάρης μας έλυσε την απορία, το σκυλάκι αυτό ήταν μια μέρα μάρτυρας της κακής συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου. Από τότε όταν τον βλέπει γαυγίζει για να του θυμίζει την κακή πράξη του! Δεν είναι θαύμα και μαγεία να καταλαβαίνεις ότι και τα ζώα έχουν μια ευαίσθητη ψυχούλα που μπορεί να διακρίνει το κακό από το καλό;

Πόσους ανθρώπους δεν συναντάμε καθημερινά να τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους δοχεία με νερό και φαγητό για τους πένητες αυτούς συμπολίτες μας;

Υπάρχουν μάλιστα και προγράμματα για σίτιση και περιποίηση των αδέσποτων ζώων, που και αυτά έχουν το δικαίωμα να ζήσουν στην κοινωνία που γεννήθηκαν.

Πολύ καλό και η ψήφιση πολλών νόμων που τιμωρούν παραδειγματικά όσους κακοποιούν ή δεν φροντίζουν σωστά τα ζώα και τα ταλαιπωρούν.

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους τους αδέσποτους συμπολίτες μας. Η αγάπη μας είναι κοντά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *