Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.Αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού

ΣΧΙΣΤΟ4 Στη λιτή, αλλά με ιδιαίτερο συμβολισμό εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Σχιστό στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος και με αφορμή την έναρξη της τέταρτης και τελευταίας φάσης των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Τον Περιφερειάρχη Αττικής υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Βουλευτές Γ. Τραγάκης, Δ. Μαρκόπουλος, Τ. Αλεξιάδης, Φ. Μπακαδήμα, οι Αντιπεριφερειάρχες: Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος, Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Μπαρμπαγιάννη, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής Ν. Παπαγεωργίου, οι Δήμαρχοι Χαιδαρίου Β. ΝτηνιαΣΧΙΣΤΟ5κό, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ, Καρύδης, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Ν. Βρεττάκος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης.

Σκοπός του έργου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής επέμβασης. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η στεγανότητα της μάζας των 10.000.000 τόνων αποβλήτων με αυξημένη φυσική ραδιενέργεια (φωσφογύψος), που βρίσκονται κάτω από επιφάνεια 125 στρεμμάτων. Στο έργο προβλέπονται χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και τελικής κάλυψης, προμήθεια και τοποθέτηση γεωσυνθετικών υλικών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας και έργα φυτεύσεων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε:

«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα μία μέρα με έντονο συμβολισμό καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρισκόμαστε εδώ στο ΧΑΔΑ Σχιστού με αφορμή την έναρξη των εργασιών της 4ης και τελικής φάσης ολοκλήρωσης, ενός πολύ σημαντικού έργου που βάζει τέλος σ΄ ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται για χρόνια.

Μετά από συντονισμένες ενέργειές μας και σε συνεργασία με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 1 εκ. ευρώ.

Η θεραπεία περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα μας και σ΄ αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πάντα σε διαβούλευση και σε συνεργασία με τους Δημάρχους και την κεντρική διοίκηση, που θα δώσει ριζικές λύσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση. Πρόκειται για ένα ζήτημα με εθνικές διαστάσεις το οποίο είναι πέρα και πάνω από κομματικές ταυτότητες, καθώς αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε την εντατική δουλειά, επενδύοντας σ΄ ένα καλύτερο αύριο με στόχο να γίνει η Αττική, μία «πράσινη» Περιφέρεια Πρότυπο-Υγείας και Ευζωίας. Το οφείλουμε άλλωστε στις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ και όλους όσοι στηρίζουν το έργο. Να είστε όλοι καλά».

Να σημειωθεί ότι μέλη του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου είναι συνολικά 19 Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ελευσίνα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Μοσχάτο και Ταύρος, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα, Νίκαια και Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιάς, Πέραμα, Περιστέρι, Σαλαμίνα, Σαρωνικός, Φυλή, Χαϊδάρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *