Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαν παραμύθι..Μουσικοθεατρική παράσταση στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

IMG_7423Οι πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκπλήξεις του Πειραϊκού Συνδέσμου συνεχίζονται με αυξανόμενο ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, έτσι την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023, παίχτηκε, από την εφηβική ομάδα Μιούζικαλ του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η Μουσικοθεατρική παράσταση της Ειρήνης Δαρμή «Σαν Παραμύθι». Μια όμορφη και συγκινητική ιστορία επηρεασμένη από την Βλαχοπούλα και την «Ωραία μου Κυρία», που στη σειρά της είναι επηρεασμένη από τον «Πυγμαλίωνα» του Μπέρναρ Σω.

Η ιστορία μιας ορφανής κοπέλας που μεγαλώνει με μια κακιά γυναίκα και την κόρη της, που την εκμεταλλεύονται για να της αρπάξουν την περιουσία. Δραπετεύει με την βοήθεια κάποιων παιδιών του δρόIMG_7386μου, που είναι η θαυμάσια «Χορωδία» του έργου, με πολύ καλό παίξιμο και τραγούδι. Εμφανίζεται ένας καθηγητής, στο ρόλο του πρίγκιπα αλλά και Πυγμαλίωνα (δύο σε ένα θα λέγαμε) που βάζει στοίχημα με την αδελφή του να μετατρέψει την αμόρφωτη κοπέλα σε μορφωμένη κυρία. Το καταφέρνει βεβαίως με την «Βοήθεια» του έρωτα, που πάντα υπήρξε ο καλύτερος παιδαγωγός. Έτσι οι κακοί μπαίνουν στη θέση τους και οι καλοί θριαμβεύουν. Ακριβώς όπως στα παραμύθια.

Πίσω από αυτή την πολύ ωραία παράσταση, όπως πληροφορηθήκαμε, αλλά και ήταν αντιληπτό, υπήρξαν πολλές και σκληρές πρόβες με πολλούς κόπους και θυσίες, τόσο των παιδιών όσο και των άλλων συντελεστών και των γονέων.

Ο πιανίστας, η σκηνοθέτιδα αλά και δημιουργός του έργου, Γιώργος και Ειρήνη Δαρμή, έχουν κάνει σπουδαία δουλειά, που δίνει χαρά και αυτοπεποίθηση στα παιδιά αλλά κάνει περήφανους και τους μεγάλους, που βλέπουν τα παιδιά να στρέφονται προς την Τέχνη και να απολαμβάνουν κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει με την τεχνολογία, και κυρίως μένουν ψυχικά υγιείς.

Αυτός είναι ο σκοπός του Θεάτρου, όπως ακριβώς τον είχαν εμπνευστεί οι Αρχαίοι μας πρόγονοι. Είναι τυχαίο ότι μόνο στην χώρα μας, μόνο στην Ελλάδα υπάρχει και συνεχίζει ακάθεκτη η θεατρική παράδοση; Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν τόσες θεατρικές ομάδες. Το θέατρο με την γνήσια μορφή του και το νόημά του, εξαφανίζεται από τον «πολιτισμό» τους.

Ένας άλλος ακόμη λόγος που αγαπάμε και εκτιμούμε αλλά και στηρίζουμε την πατρίδα μας. Τουλάχιστον βγαίνοντας από τη νάρκη των αλλεπάλληλων κρίσεων. Διότι όπως λέει και ο μεγάλος Εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος: «Τους καθεύδοντας εργάτας είναι και συνεργούς των εν τω κόσμω γινομένων».

Βαρβάρα Τσιάλτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *