Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη παραγωγικών φορέων. Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την COSCO

σύριζαΜε πρωτοβουλία του Τομέα Ναυτιλίας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παραγωγικών φορέων με θέμα τη μη υλοποίηση επενδύσεων ύψους 295 εκατ.  ευρώ που ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και ο πρόεδρος του κ. Σακέλλης, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ) και το μέλος του ΔΣ κ. Σαρλής, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) και ο πρόεδρος του κ. Κανακάκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και ο αντιπρόεδρος του κ. Αχλαδίτης, το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) ο πρόεδρος του κ. Πολυχρονόπουλος καθώς και ο κ. Μπαθρέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων  και ο πρόεδρος του κ. Μαυρίκος, η Ομοσπονδία Εκτελωνιστών της Ελλάδας (ΟΕΤΕ) και ο πρόεδρος της κ. Ζωγράφος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) και το μέλος του ΔΣ κ. Νικολακάκης καθώς και ο κ. Λειβαδάρος, ειδικός σύμβουλος φορέων της ναυπηγοεπισκευής.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο τομεάρχης Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής (ΝΕ) ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά Χρήστος Λαμπρίδης, ο αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ Βασίλης Σταυρόπουλος, η συντονίστρια του τμήματος ναυτιλίας Αναστασία Φρατζεσκάκη, καθώς και τα μέλη της ΝΕ Γιώργος Αλεβιζόπουλος, Γιάννης Κατσιαούνης, Ανδρέας Τσακίρης, Σταύρος Πέρρος και Δημήτρης Πετράς. Επίσης συμμετείχε συνεργάτης της υπεύθυνης του τομέα Οικονομικών Έφης Αχτσιόγλου καθώς και συνεργάτες βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.

Στην εισήγησή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Σαντορινιός καθώς και στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης που προβλέπουν τη μη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO και την επιβολή ποινικών ρητρών, αφού δεν υλοποιήθηκαν οι υποχρεωτικές επενδύσεις εντός προθεσμίας. Ανέφεραν επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον από τη στιγμή μάλιστα που κατά τρόπο απόλυτο δεν υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου για τις καθυστερήσεις, παρά μόνο της ίδιας της COSCO.

Επισημάνθηκε ότι η μη υλοποίηση επενδύσεων σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους για τη ναυτιλία και την τοπική οικονομία, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευή, υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική όχι μόνο των σχετικών κλάδων αλλά και της οικονομίας συνολικά. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη να σταματήσει η εν κρυπτώ διαχείριση του ζητήματος της παραβίασης της Σύμβασης Παραχώρησης από την COSCO.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου λειτουργίας που θα διασφαλίζει ισοτιμία και προοπτική βιωσιμότητας και ανάπτυξης για το σύνολο των εμπλεκόμενων με τη λιμενική λειτουργία επιχειρήσεων. Αναφέρθηκαν επίσης σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία τους με τον ΟΛΠ και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λιμενικής λειτουργίας. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των φορέων από την πλευρά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς που πρόκειται να γίνουν σχετικά με τη (μη) υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων από τον ΟΛΠ, ώστε να υπάρξει χρόνος για την αναγκαία διαβούλευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *