Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τα αρχαία Ελληνικά και ο εγκέφαλος»

παπαρινόπουλοςΣ` επιστολή του στην εφημερίδα Καθημερινή έκδοση 17η Οκτωβρίου 2010 με τίτλο «Τα αρχαία Ελληνικά και ο εγκέφαλος», ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος του Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Στ. Παπαμαρινόπουλος αναφέρεται στην θεωρία του καθηγητή Erick Havelock, σύμφωνα με την οποία, το αρχαίο Ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποιήσεως του εγκεφάλου των χρηστών του.

Τα αρχαία ελληνικά αυξάνουν τις συνάψεις του εγκεφάλου, δηλαδή την ευφυΐα! Πλήθος κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων κατέληξαν σε επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία ειναι δημοσιευμένα σε έκδοση που επιμεληθηκαν ο καθ/τής Ιατρικής του Πανεπ/μίου του Τορόντο Charles lumsden και ο Δ/ντής του κέντρου θεωρίας της επικοινωνίας, Derrick de Kerckhove.

Τα αποτελέσματα που υποστηρίζουν την θεωρία του Havelock είναι τα εξής:

Η περιοχή Broka, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο λόγω του Ελληνικού αλφαβήτου, διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.

Η ανωτέρω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου, προκάλεσε μια ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου, από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών! Στην συνέχεια ο κ. Παπαμαρινόπουλος αναφέρεται σε πειράματα που απέδειξαν ότι με την διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών, επιταχύνονται οι μετρήσιμοι δείκτες της λεκτικής νοημοσύνης και της αφαιρετικής σκέψεως! Τονίζει επίσης και την περίπτωση κατά την οποία η Αυστραλή πανεπιστημονική ερευνήτρια Kate Chanock περιγράφει σε βιβλίο της, που εκδόθηκε το 2006, πώς κατόρθωσε να μετατρέψει έναν αγγλομαθή δυσλεξικό με τα αρχαία Ελληνικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *