Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμητική Θεία Λειτουργία στη Νίκαια Για τους πρόσφυγες και τα θύματα της Μικρασίας

IMG_9643Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 το πρωΐ, στον ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νικαίας, τελέστηκε πανηγυρική, αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, με την επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης το 22 και την απώλεια τόσων Ελλήνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος, ο οποίος ανIMG_9640 άφερε με πολλή συγκίνηση τα όσα επί χιλιάδες χρόνια έζησαν και εδημιούργησαν στην Μικρασία οι Έλληνες και το θλιβερό τέλος με τον ξεριζωμό και τους νεκρούς.

Η Νίκαια για πολλούς μικρασιάτες στάθηκε η δεύτερη μεγάλη πατρίδα και εκεί ρίζωσαν και μεγαλουργώντας οργάνωσαν μια πόλη πρότυπο.

Η έλευση των IMG_9679ελλήνων της μικρασίας και η όλη μεγάλη συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, σηματοδότησε αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία.

Η προσφυγγομάνα Νίκαια έχει ως εκ τούτου πάρα πολλούς συλλόγους από τις αξέχαστες πατρίδες: Αδελφότητα, Βιθυνών, Ένωση Δαρδανελλιωτών, Ένωση Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού, Ένωση Ρενκιωτών – Οφρυνιωτών, Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιώς, Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων κ.α.

Στην ομιλία του ο κ. Αλέξιος δεν άφησε απ’ έξω στην συμβολικότερη μορφή της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον τελευταίο Επίσκοπο Σμύρνης, της μιας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, τον Άγιο Μητροπολίτη Χρυσόστομο Καλαφάτη. Ο μαρτυρικός θάνατος του οποίου από τον τουρκικό όχλο είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής Σμύρνης και του Ιωνικού Ελληνισμού. Αν και του προσφέρθηκαν πολλές ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη αυτός προτίμησε να μείνει και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου.

Μεταξύ των πιστών διακρίναμε, εκτός άλλων και, τον βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, τους κ.κ. Βουλευτές, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Μαρκόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας – Ρέντη κ. Πρόδρομο Ζαχαρόπουλο, τους κ.κ. Αντιδημάρχους Νίκαιας – Ρέντη κ. Κώστα Μαραγκάκη, Λευτέρη Χατζηπαυλίδη, τις Δημοτικούς Συμβούλους κυρίες Ντία Παπαδοπούλου, Τζένη Γεωργαντζέλη, τον πολιτευτή κ. Ανδρέα Παλευρατζή, την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Φωνής κ. Ελένη Κανατσέλη, την κ. Μαρία Τσαγκάρη, τον κ. Γιάννη Σούγκαρη.

Θερμά συγχαρητήρια στον προϊστάμενο του Ναού, π. Αθανάσιο Λειβαδιά για την άψογη και επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *